Leonardo | ФОТО
Дата и час: Вто Юни 18, 2019 5:54 pm

Часовете са според зоната UTC + 2 часа
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 8 мнения ] 
Автор Съобщение
 Заглавие: Предложение за различни правила за тема Инциденти
МнениеПубликувано на: Вто Юли 12, 2011 11:15 am 
Offline

Регистриран на: Вто Ное 21, 2006 1:22 pm
Мнения: 437
Местоположение: Sofia
Здравейте,

Забелязах, че съществен брой инциденти, за които аз знам не влизат в форума и така се пропуска възможността да се учим от тях (последната седмица научих за 3-4 бр. станали наскоро). Причините за това са рабираеми. Ако възприемем някои правила е възможно броя на описаните инциденти да се увеличи, а и обективността на описанието. Ето такива, които на мен ми изглеждат разумни.

1. Да се забрани разкриването на човека замесен в инцидент, освен ако той не желае това или не го направи лично.
2. Да му се издава временен user ако желае да разкаже за инцидента си но не желае да бъде разкрит.
3. Да се забрани свързването на инцидент с това, къде е карал курс, каква марка е оборудването му и др. такива неща, които могат да имат комерсиални последствия, освен ако не е крайно наложително (вместо това да се акцентира какви пропуски има в обучението и т.н.)

какво мислите?


Върнете се в началото
  Профил    +3 / -3 
 
 Заглавие: Re: Предложение за различни правила за тема Инциденти
МнениеПубликувано на: Вто Юли 12, 2011 11:44 am 
Offline

Регистриран на: Вто Авг 31, 2010 1:27 pm
Мнения: 221
Местоположение: София / Пловдив
Име: Кирил Недев
А няма ли да е по добре да се направи една база данни на инцидентите, в която се вписват имената (по желание) клуба където е карал курс, възрастта на пилота и на крилото. крилото с което е летял, мястото на което е станал инцидента, и грешките които да допуснати, мисля че така ще може да се направи по-добър анализ на инцидентите и вероятно ще се откроят някои интересни зависимости. Примерно еднотипни инциденти на даден старт, или с дадено крило и т.н.. По този начин мисля, че ще е по-полезно и структурирано отколкото:

"Вчера един анонимен пилот падна с незнайно какво крило на старта край комините, няма да казваме къде е карал курса"

Доста по полезно би било 'ХХХ ХХХ на възраст ХХ години, падна с крило ХХХ ХХХ произведено 2001 година на еди кой си старт, карал е курса еди къде си'
На всички е ясно, че колкото и добри да са учителите не могат да предпазят учениците си ако те сами не се пазят но все пак само така може да излезе наяве ако има повтарящи се грешки на пилоти изкарали курс на дадено място, Съответно и обучаващите ще го забележат и ще могат да го поправят, аз мисля, че така би било по-полезно и лесно за анализиране :)

само изразявам лично мнение, не съм парапланерист, приемам критика и съм готов да бъда затрупан с камъни, яйца и развалени домати :)

_________________
Лети с: Нисан примера :)


Върнете се в началото
  Профил    +4 / -2 
 
 Заглавие: Re: Предложение за различни правила за тема Инциденти
МнениеПубликувано на: Вто Юли 12, 2011 1:31 pm 
Offline

Регистриран на: Сря Дек 10, 2008 12:43 pm
Мнения: 337
Местоположение: София
Абсолютно съм съгласен, че трябва да се описват инцидентите, няма да повтарям всичко, което са изброили предните членове на форума.

Не разбирам обаче защо трябва да има анонимност от страна на хората, които са ги претърпели. Никой дори и най добрите пилоти не са застраховани от грешки и инциденти.
Защо трябва да се покрива истината ?
Даже напротив - колкото по опитен е пилота толкова по точно ще може да опише какви са били конкретните причини за инцидента, реакции или липса на такива. Няма нищо срамно човек да признае грешките си, да си вземе бележка и да посъветва другите какво да не правят , за да се избегнат подобни грешки.

Ще се радвам всички да успеем да преглътнем за малко собственото си его и гордост и да си бъдем полезни, за да можем все по рядко да четем в рубриката " Инциденти "

_________________
Ники Константинов
Element Air 4
Gin Race II


Върнете се в началото
  Профил    +4 / -0 
 
 Заглавие: Re: Предложение за различни правила за тема Инциденти
МнениеПубликувано на: Вто Юли 12, 2011 2:31 pm 
Offline

Регистриран на: Вто Мар 09, 2004 10:18 am
Мнения: 1270
Местоположение: село Величково
Име: Владимир Чорбаджийски
Стига сте се напъвали и сте писали тъпотии. Когато някой падне и се озове в болницата последната му грижа точно тогава, е да пише по форумите и да се обяснява с такива, като вас. :roll:
Пишат тези, които са гледали какво става, (ако има такива) и по-рядко пишат тези, които нещо от някъде са чули, а това не е особено обективна информация.....
Когато човека се оправи, (минимум след седмица-две), а по-вероятно след месец-два, ако има желание пише, ако не, не пише, защото е минало вече доста време, или защото не смята за нужно да се обяснява, или защото изобщо не участва тук и не го интересува този форум....
Стоянчо паднал, счупил си крака и трябва да обяснява на всички във форума, какво точно е направил?!?!? От къде, на къде?... Чак пък сметка ще му търсят?!?!?!... :roll: Половината в този форум са анонимни и си крият имената, пък всеки пострадал бил длъжен да им обяснява, какво е правил?!?!?!..
Малко остро се изказах... Разбираемо е, че всеки много иска да разбере грешките на другия и евентуално да се опита да ги избегне, но пак повтарям. Пилота, които е паднал и е вече в болницата с тежки, или по-леки травми и чака операция примерно, не му е до обяснения във форума.

_________________
Лети с Element Air ... Жълто червен.
Моята първа цел е да се пазя здрав! Не ми пука за славата. Аз искам да занеса в къщи преживявания, които да ме обогатят! Райнхолд Меснер


Върнете се в началото
  Профил    +10 / -0 
 
 Заглавие: Re: Предложение за различни правила за тема Инциденти
МнениеПубликувано на: Вто Юли 12, 2011 5:06 pm 
Offline

Регистриран на: Пет Мар 05, 2004 4:52 am
Мнения: 2028
Местоположение: Сопот
Име: Николай Йотов
Мисля че препоръката на Ангел е добра. По-добре някаква информация отколкото никаква. По-добре прясна информация, отколкото ферментирала и остаряла.
Не знам какво можем да направим в тази насока, освен да направим анонимен общ юзър, от чието име да се публикува инфо за инцидентите ако някой го е срам. Но в момента тече анкета за анонимните във форума, така че трябва да изчакаме някакъв резултат.
Досега няма правила във форума "Инциденти", но както в полет търсим максимална информация, така и при инцидент искаме всички възможни факти. Това че после заработва интриганството, параноята или гузната ни съвест е друг въпрос.
........
Владич, съгласен съм че когато някой падне не му е до писане, но един от механизмите за безопасност в авиацията е обективното и своевременното докладване и анализиране на инцидентите. Това е непрекъснат процес, който върви ръка за ръка с развитието на парапланеризма.
Представи си че някой с падне с прототип двулайнер, но докато чакаме да му мине или се пресрами, може още хора да пострадат от подобни причини.
Мисля че всички сме длъжни да информираме за инцидентите за които знаем, колкото и клюкарско/неджентълменско да се счита това.
Когато под Добростан ти се приземи с 30 квадрата крило на 20 квадрата полянка премятайки крилото през жиците, аз не писах за това, защото се надявах ти да го направиш. Вероятно според теб в случката няма особено полезен за другите извод, но според мен статистиката също е важна. Преди да излетя, независимо дали шофирам, ям, сера, пикая, говоря по телефона, оправям си крилото и така нататък аз се стремя да наблюдавам статистически вятъра (пориви, продължителност, посока, сила, затишия) и си построявам някакви модели в главата, които ми помагат да вземам решения за които си нося отговорността. Криейки своята лоша преценка или реакции ти може да заблудиш някой и вместо той да ти направи път в термиката, може да ти се предовери и да се блъснете във въздуха.
...
А по въпроса за базата данни, то това е най-подходящо да се прави от БНАК, в чийто ръце е силата да въвежда нови общи правила и механизми за повишаване на безопасността.
Тук във форума можем само да си споделяме и обсъждаме инцидентите, както и да си правим някакви лични изводи. Лични, защото на един и същи инцидент всеки ще предприеме различни собствени мерки за предпазване, без да ангажира другите с общи правила.

_________________
Николай Йотов


Върнете се в началото
  Профил    +3 / -1 
 
 Заглавие: Re: Предложение за различни правила за тема Инциденти
МнениеПубликувано на: Вто Юли 12, 2011 8:22 pm 
Offline

Регистриран на: Вто Мар 09, 2004 10:18 am
Мнения: 1270
Местоположение: село Величково
Име: Владимир Чорбаджийски
Вярно, че имах такова кацане... Точно под жиците се мушнах и кацнах на много малка полянка, като крилото ми се удари в най-долните жици, щото нали е 8 метра над главата ми. :wink: Ами това не го смятам за инцидент, за това не съм писал за него. Това беше просто стандартен подход за кацане на тази кацалка, което в момента се оказа неправилно и грешно при такава сила на вятъра...
Или пък да пиша в инциденти за това, че след един голям полет не проверих посоката на вятъра точно преди кацането, разсеях се за момент и се получи така, че заходих да кацам по вятъра...В резултата на това прелетях на 5-6 метра височина над една поляна, голяма, колкото половин футболно игрище и с 30 км в час се забих в едни царевици, като направих и две кълбета през глава... :roll: Да пиша после в инциденти и да обяснявам как не трябва да се каца по вятъра ли?!?!?
Та на въпроса, който обсъждаме. За инцидента на Брестовица, за който писах. Обадих се на Иван и го разпитах подробно, какво точно е станало. След това исках от него разрешение да публикувам тези данни във форума и чак тогава писах. Ако той не беше се съгласил, нямаше да пиша тука, защото не съм бил пряк свидетел на случилото се... Пък даже и да бях пряк свидетел, пак щях да го питам и чак след това да пиша. Отдавна вече не споделям мнението, че за всичко, което си чул и видял, въпреки че касае други хора, то непременно трябва да пишеш за него и да вдигаш шум...
Обществото трябвало да знае?!?!?!... Категорично не споделям подобни журналистически виждания и тъпотии !!!! :roll:

_________________
Лети с Element Air ... Жълто червен.
Моята първа цел е да се пазя здрав! Не ми пука за славата. Аз искам да занеса в къщи преживявания, които да ме обогатят! Райнхолд Меснер


Върнете се в началото
  Профил    +2 / -2 
 
 Заглавие: Re: Предложение за различни правила за тема Инциденти
МнениеПубликувано на: Вто Юли 12, 2011 8:37 pm 
Offline

Регистриран на: Сря Ное 08, 2006 12:19 am
Мнения: 926
Местоположение: Над Шумен
Име: Хари Ламбев
Инцидент описан от журналист е същото като това, аз да обсъждам работата на локомотивен машинист. Колелата се въртят и парата излиза - значи всичко е наред.
Според мене инцидентите трябва да се коментират не само във форума, а и пред учениците, за да знаят какви граници са преминати. Защо всеки трябва да се учи по трудния начин?
Само, че инцидентите трябва да се описват от компетентни очевидци или от потърпевшите които искат да помогнат на другите да не минават по същия път.

_________________
Gradient AVAX RSF 24, AXIS Mercury и тандем INDEPENDENCE
SKYPE - harypara / 0896 898 464
Ако съдбата ти обърне гръб, само я изчакай да се наведе и ....!
http://letenebulgaria.alle.bg/


Върнете се в началото
  Профил    +2 / -0 
 
 Заглавие: Re: Предложение за различни правила за тема Инциденти
МнениеПубликувано на: Сря Юли 13, 2011 10:38 pm 
Offline

Регистриран на: Нед Апр 04, 2010 9:45 am
Мнения: 210
Хари, мисля че въведе ново понятие - "компетентен очевидец":), много е готино (не съм ироничен)!!! Съгласен съм че е добре случилото се да се предава обективно, така ще е най-полезно. Но опит е и този, който е предаден погрешно и неточно, има възможност информацията да се коригира, да се задават уточняващи въпроси.

Аз разбирам предложението не като - "липсват ни достатъчно жълтини във форума", а като - "случват се неща, от които може да се научим, а не ги споделяме".

Кой знае, един пост може да е границата за това, някой да не пострада, защото е научил нещо, или нещо се е запечатало в съзнаниети му?


Върнете се в началото
  Профил    +6 / -0 
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 8 мнения ] 

Часовете са според зоната UTC + 2 часаВие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения

Търсене:
Иди на:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Преведено от: SEO блог на Йоан Арнаудов