Колеги, причините за двата инцидента, както и за много други не е отказ на двигателя, а летене на височина, която не позволява да се достигне до място за безопасно приземяване.
С какъвто и двигател да се оборудваме, винаги има вероятност той да изгасне или да се наложи да го изгасим, за да каценм безопасно.
Аз лично имам над 10 случая за 2 години с мотоделтата и сума с парамотор или паратрайк.
Налагало ми се е да гася мотора, заради счупване на витлото след излитане, префорсиране на мотора от пасажер, който се беше хванал за жилото за газта, подваждане на сондата за гориво, падане на оборотите и.т.н.
Истинате е, че винаги трябва да се лети на височина, която ни позволява безопасно да се приземим в случай на нужда. Причините могат да бъдат много. От техническа повреда или влошаване на метеорологичната обстановка, до прилошаване на пилота или пасажера.
Трябва да се съобразяваме с масата, глайда и скоростния диапазон на нашето ВС и да познаваме добре както неговите, така и нашите способности, а това става с практика и тренировки на аварийни ситуации в спокойни МТО условия.
Има си правила,, които са написани именно за тази цел в точка от 7.1. от НАРЪЧНИК
ЗА
ПОЛЕТИ ПО ПВП В ОБСЛУЖВАНОТО
ВЪЗДУШНО ПРОСТРАНСТВО НА
РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ е написано:
" Над промишлени обекти и гъстонаселени райони, както и над райони с големи
струпвания от хора, на височина, по-малка от 300 m (1000 ft) над най-високото
препятствие, намиращо се в радиус 600 m от ВС."
Ето го и самия документ, нова версия е и има упоменати както моторните така и безмоторните ВС като парапланери и делтапланери.
http://www.caa.bg/upload/docs/VFR_GUIDE_BG.pdfПазете се и мислете!