Leonardo | ФОТО
Дата и час: Нед Юни 16, 2019 7:15 am

Часовете са според зоната UTC + 2 часа
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 4 мнения ] 
Автор Съобщение
 Заглавие: Код оранжево
МнениеПубликувано на: Чет Апр 26, 2012 6:19 am 
Offline

Регистриран на: Пет Мар 05, 2004 4:52 am
Мнения: 2028
Местоположение: Сопот
Име: Николай Йотов
Вчера имаше силен ЮЗ вятър (122 км/ч на Ботев), който се усети повече в Северна България като фьон (изпочупил е дървета в Севлиево).

Доскоро си мислех, че Беклемето е едно от най-добрите места да яхнеш нахлуващия фронт, но за пореден път се оказа, че поради:
- снижението на терена отзад,
- поради това че е в края на Карловското поле,
- поради прекъсването на Средна Гора към Баня / Песнопой,
- вероятно поради влиянието на Рило Родопския масив
ЮЗ вятър се конвертира в силен ЮИ вятър който набива в дупката и горите отзад.

Та след един полет с отнасяне и кацане към Розино, реших да разгледаме как работи старта на Златица в тези предфронтални условия. До Козница и отбивката за Клисура все още духаше приземен ИЮИ вятър, обаче като стигнахме Пирдоп ни посрещна осезаем ЮЗ вятър.
Отказах се да се качваме на Златишкия старт. Пратих учениците на разходка в Копривщица, а аз и Учителя се заехме да катерим едно ребро над Антон, където ми се струваше че приземния вятър духа перпендикулярно на склона.
След час приятна разходка излязохме на борово - буковата гора. На "старта" духаше умерен вятър със затишия до 2-3 метра и пориви до 10-12 метра. Циклите бяха дълги, така че реших да излетим. Притеснявах се да не ни вдигне нагоре и издуха назад и в аварийните планове добавях и кацане някъде горе по склона на уши.
След малко шахмат между дърветата около старта се изстреляхме нагоре. нагоре и пак нагоре.
Интересното бе че нямаше съществено усилване на вятъра с височина. Скоро разбрахме че летим в ОГРОМНА зона на вдигане - билото на планината от Пирдоп до Вежен е доста отчетливо. Предполагам че Средна Гора отсреща също помага с някакъв "вълнови" ефект.
За нула време се вдигнахме над нивото на билото като се стремяхме да сме над пътя Бургас-София.
Имаше силни термики, но също така попадахме и в силни продължителни низходящи които трябваше да избягваме за да не бъдем приземени някаде по склона (мисля че низходящите се подпомагаха от фуниите по склона).
Докато се летяхме нялаво-надясно, нагоре-надолу и напред назад от запад нахлуха облаците на студения фронт, които бързо почнаха да се кълбят в конгестуси. За момент ми се струваше като че ли фронта се забави около Челопеч (може би поради влияние на Рила и Пирин), и също така се изкриви от Стара Планина, защото напредването му в Северна България си продължи.
Реших че е време за приземяване, защото се притеснявах че може да бъдем заобградени от фронта и не знаех дали ще има усилване или отслабване на вятъра с идването на фронта.
Но приземяването се оказа трудна задача - зоната на поддръжка си бе все така огромна. Вятъра си бе все така силен. Много много бавно на тримери и уши изпълзяхме южно от Антон. Трябваше дори да въртя спирала за бързо снижение, защото силни и големи възходящи потоци се опитваха да ни дръпнат нагоре дори когато бяхме 200 метра над терена (над нас почнаха да се помпат хубави облаци).
Избрахме голяма нива и кацнахме леко назад с претъркалване докато погася тандема.
Интересно бе че минути след това на земята вятъра бе 2-3 м/с . Досега не бях летял в такъв градиент на вятъра - на 20 метра да летя назад, а долу да е слаб вятъра. Още по-късно ми се стори че вятъра е по-студен и сменя посоката си - завърта се с около 30 градуса от запад. Това може би бе е един от езиците на фронталния клин от студен въздух.
На връщане наобратно в Карловското поле все още духаже силен приземен ЮИ вятър. В Сопот шквала на фронта се появи след 3 часа т.е. фронта в района се е движил с около 10 км/ч (но в Северна България е бил по-бърз защото на изток към Шипка вече имаше големи облаци).

Вечерта имаше красив залез и двойна дъга от отминаващия фронт.
Изображение

_________________
Николай Йотов


Върнете се в началото
  Профил    +8 / -0 
 
 Заглавие: Re: Код оранжево
МнениеПубликувано на: Чет Апр 26, 2012 9:24 am 
Offline

Регистриран на: Чет Юли 15, 2010 9:10 am
Мнения: 672
Местоположение: Дупница
Име: Петьо Кюркчийски
Ех, Йотов, не спираш да изследваш нови места, възможности и условия. Това е истинската красота на този спорт и е нещо за което истински ти се възхищавам!
Четейки гореописаните условия искам да споделя накратко ситуацията в която попаднах на 22.04.2012 г. и моля за коментар.
Бях на старта на Иглика, който е просека в гората и е строго за СЗ, като може да се излита и евентуално при ЗСЗ. По прогнозата на уиндгуру го даваха ЗСЗ около 4-5м/с. Когато отидох на старта духаше 2-3 м/с. чело, след броени секунди наду до над 10м/с. Отдадох го на термичната активност и нахлуващия от запад фронт, във височина облаците пътуваха от запад на изток с около 10 м/с. Седнах и зачаках циклите, те бяха регулярни и с пориви от 2-3 м/с до 10м/с. Понеже бях с тандема а и не само за това, реших да изчакам слъцето да се премести малко по на запад и да напее реброто пред старта, защото поривите, които брулеха старта бяха от студен въздух и предположих че това са термики от южната страна, които смучат студен въздух от северната при откъсването им. Към 16:00 часа, облачна маса покри небето и засенчи, докато настъпваше сянката изпокъса къде що има термики и на старта стана доста ветровито и поривисто, 20 минути след това нещата се успокоиха и вятъра падна до 2-3 метра СЗ, почти постоянен. Приготвих се и излетях, по срещу вятъра се движех със 17 км/ч. на височината на старта (1400 м. НМВ) Кацалката се намира северно от старта на около 4 км а денивелацията е близо 700 м. Поех курс към нея като се движех на крабинг. Направих един, два завоя на 360 за проверка на скоростта при което малко ме отнесе малко след средата на кацалката в горния и край. Обърнах срещу вятъра и се насочих към мястото за кацане, когато снижих до 200 метра над терена скоростта спрямо земята ми падна на 4км/ч. и така до самото кацане. Наложи се да правя слалом между едни блокове и жици, но имаше къде да се кацне. Умишлено избегнах да заходя от към западния край на полянта, защото пред него има едно взвишение, което със сигурност създава ротор при западен вятър, но определено останах изненадан от това издухване, когато започнах да събирам крилото вятъра падна до 1-2 м/с и така си остана до тръгването ми.

_________________
"Там, където има авиация има дух, има българщина!" Ген. Румен Радев - Президент на България

http://www.skyhike-bg.com


Върнете се в началото
  Профил    +0 / -0 
 
 Заглавие: Re: Код оранжево
МнениеПубликувано на: Чет Апр 26, 2012 9:33 pm 
Offline

Регистриран на: Пет Мар 05, 2004 4:52 am
Мнения: 2028
Местоположение: Сопот
Име: Николай Йотов
Skyhiker написа:
Бях на старта на Иглика, който е просека в гората и е строго за СЗ, като може да се излита и евентуално при ЗСЗ. По прогнозата на уиндгуру го даваха ЗСЗ около 4-5м/с. Когато отидох на старта духаше 2-3 м/с. чело, след броени секунди наду до над 10м/с. Отдадох го на термичната активност и нахлуващия от запад фронт, във височина облаците пътуваха от запад на изток с около 10 м/с. Седнах и зачаках циклите, те бяха регулярни и с пориви от 2-3 м/с до 10м/с.

Щом СЗ старт "изправя" прогнозирания ЗСЗ и наблюдавания по движението на облаците З вятър, то значи старта е на подходящо място. Причина за това едва ли е добре работещ сенчест СЗ склон, а по-скоро "засмукването" към термичния център на Руенската планина (голите била и върхове на 5-10 км югозападно от този старт). Любопитно ми е дали тази планина не е местен генератор на Цб-та.


Skyhiker написа:
Понеже бях с тандема а и не само за това, реших да изчакам слъцето да се премести малко по на запад и да напее реброто пред старта, защото поривите, които брулеха старта бяха от студен въздух и предположих че това са термики от южната страна, които смучат студен въздух от северната при откъсването им.

добро наблюдение и логика

Skyhiker написа:
Към 16:00 часа, облачна маса покри небето и засенчи, докато настъпваше сянката изпокъса къде що има термики и на старта стана доста ветровито и поривисто, 20 минути след това нещата се успокоиха и вятъра падна до 2-3 метра СЗ, почти постоянен...

предполагам че засенчването е било част от преминаващ мини студен фронт. По-студения въздух след него е и по-тежък и може да е по-силен долу отколкото горе, което обяснява трудното пробиване при кацането.
....

Петьо, аз също се възхищавам на твоята всеотдайност и ентусиазъм по летенето. Все пак позволи ми един съвет - следващия път когато на старта има вятър от 2-3 до 10 м/с , прецени средната му скорост за да решиш дали ще пробиваш или не (крилата ни летят на трим скорост с около 11 м/с). После излети със соло крило и разгледай условията. Със сигурност ще научиш по-бързо повече, отколкото ако се самообучаваш чрез тандемни полети.

_________________
Николай Йотов


Върнете се в началото
  Профил    +0 / -0 
 
 Заглавие: Re: Код оранжево
МнениеПубликувано на: Чет Апр 26, 2012 11:15 pm 
Offline

Регистриран на: Чет Юли 15, 2010 9:10 am
Мнения: 672
Местоположение: Дупница
Име: Петьо Кюркчийски
Благодаря за подробния анализ Ники!
Преди да стигна до решението за излитането прекарах над 4 часа на старта, точно защото ми беше интересно да следя циклите и динамиката. Нямах зор да излитам и към вземането на решението да летя ме подтикна елиминирането на фактора турболенция от засенчването и постоянната посока и скорост на вятъра без вариации за повече от 30 минути.
Често летя на този старт и може би това че си мисля че го познавам добре ми изигра номер този път, никога не трябва човек да се осланя на предишен опит и познания на 100%, винаги трябва нещата да се преценяват според конкретната ситуация. Хем го знам, хем ...
Интересното за този ден е, че на Коняво по същото време са се сцепили от летене а то е на има няма 10км по въздуха!

_________________
"Там, където има авиация има дух, има българщина!" Ген. Румен Радев - Президент на България

http://www.skyhike-bg.com


Върнете се в началото
  Профил    +0 / -0 
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 4 мнения ] 

Часовете са според зоната UTC + 2 часаВие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения

Търсене:
Иди на:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Преведено от: SEO блог на Йоан Арнаудов