Ще отговоря честно защо ми трябва:
1. Намирам за ценна функцията на XCSoar и LK8000, която ми показва графично на картата докъде мога да долетя с текущото качество. Тъй като летя безмоторно със самолет, опциите за безопасно място за кацане за мен са МНОГО малко.
2. Понеже летя стриктно по правилата и законите, важно е да не нарушавам ограниченията на въздушното пространство - ако направя някоя простотия ще ме разкъсат - включително и юридически. Това с пълна сила важи и за парапланеристите (в белите държави). Времето, в което джигита-парапланерист в България просто не могат да го хванат рано или късно ще приключи. Та, трябва ми да виждам т.нар. airspace, включително по височина, както и опасните зони (например полигони, на които стрелят

).
3. Трябва ми информация за летищата - не са толкова много, не са и малко, вкл. честота на радиостанцията и т.н.
4. Много ценна функция е показването на trail-а - откъде си минал, оцветено в цвят, ако те е вдигало - червено, ако не - синьо. Много елементарно, ама много помага да центрираш термиката бързо.
5. Много ми е ценен final glider компютъра - не защото участвам на състезания (няма с кой

), а защото ми показва дали с текущата височина мога безопасно да долетя обратно до летището.
Та на всички горни условия в момента нямам софтуер, който да отговаря на всичките.
По-точно или имам софтуер и нямам добра карта за него заедно с актуалния airspace (xcsoar, see you, lk8000) или имам чудна карта с ВСИЧКО, ама софтуера е направен за моторно летене (PocketFMS) и ги няма функциите за безмоторници - final glide например.