Leonardo | ФОТО
Дата и час: Сря Юни 19, 2019 4:52 am

Часовете са според зоната UTC + 2 часа
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 9 мнения ] 
Автор Съобщение
 Заглавие: Официалният рекорд с делта на м.с. Антон Антонов
МнениеПубликувано на: Чет Авг 09, 2012 3:35 pm 
Offline

Регистриран на: Вто Май 15, 2012 2:47 pm
Мнения: 18
Име: Georgi Georgiev
Рекордният полет на м.с. Антон Антонов от 152 км отиване с връщане, е добре описан в сайта на Българския Национален Делтаклуб.

Този рекорд е официален за Българския делтапланеризъм, прелетян e по време на Републиканско състезание.


Върнете се в началото
  Профил    +1 / -0 
 
 Заглавие: Re: Официалният рекорд с делта на м.с. Антон Антонов
МнениеПубликувано на: Чет Авг 09, 2012 4:20 pm 
Offline

Регистриран на: Пет Окт 24, 2008 1:56 pm
Мнения: 410
Местоположение: Coфия
Име: Димитър Халачев
ОГИ:
Летателната ми книжка показва, че рекордът Антон прелетя на 21 юни 1986 г.
Мисля, че това бе последният ден от състезанието. Денят бе обещаващ и задачатa се определи на 200 км - отиване с връщане, с точки за обръщане - Средногорие на запад и Шипка на изток.
Това бе наи-дългата задача давана на наше състезание.
Ясно бе, че трябва да се излети рано и аз излетях веднага след прострелочника преди 12.00. Набирах над старта и видях Антон да се отлепи. След него излетяха и останалите от силния сопотски отбор - както и Емо Кърлев. Аз поех на запад и Антон летеше на една термика зад мен. В първата част до Средногорие се придържахме към предната част на планината, набирахме в почти всяко качване, за да сме сигурни, че ще оживеем до наи-силната част на деня. След Превала бе малко по - леко - там и склона на планината е по-чист и стръмен. Заснех точката и обърнах обратно към старта и Шипка. Разминах се с Антон, които планираше към точката. Облаците се повдигнаха и вече летях само над билото. Новото крило дърпаше на една страна и това ме изморяваше. Минах вр. Вежен и над Беклемето планирах с максимална височина - Антон бе зад мен облак назад. Реших да направя дълго прелитане, в което изморената ми дясна ръка да почине. И с много бавно и икономично планиране се завърнах под старта. Oттатък дерето ме удари следващо качване и закръжах в него от ниско. Антон се появи над старта. Oтне ми време да го настигна в базата.
От това кръжене не чувствах много от ръката ми и прелетях Карловското дере - вече зад Антон. Kогато достигнах края на Равнец се чуствах толкова немощен с тази ръка, та реших да кацна докато още мога да управлявам крилото. Hамерих една ливадка зад калоферския манастир и кацнах с облекчение след повече от 5 часа във въздуха и борба с не добре регулиран Магик.
Антон се прехвърли над Ботев връх. След десетина минути бате Емо започна набор над края на Равнец, след което и тои прелетя след Антон към Ботев връх. Последен долетя Яко - които нямаше много височина, но прелетя калоферските височини и кацна от източната им страна до пътя. Антон и Емо се изгубиха и когато колата ме прибра - тръгнахме да ги гоним. Събрахме и Яким и ни бе много интересно дали някои ще успее да се върне назад - вече бе късно след обяд и термиките замираха.
Оказа се, че Антон успя да прелети и заснеме църквата на Шипка и да се върне още 2 километра назад - което му даде наи-много точки, републиканска титла и републикански рекорд от 152 км - отиване с връщане.
Емил Кърлев успя с последните термични издихания да достигне точката и прелети 150 км.
За Яким и мен удоволствието от деня бе да участваме в в добра състезателна задача и да прелетим повече от 100 км.

Aнтон:

Благодаря Оги действително имам какво да кажа за тоя изключителен полет . Действително всичко това беше така, само че има и допълнение. Когато прелетях ТРИГЛАВ просто бях на НУЛА до ШИПКА на 2300м. след което снимах БУЗЛУДЖА и тогава се оказа че нямам повече лента във фотоапарата. Беше много гадно защото ако продължа щеше да ми се зачете само полета до точката. Бях вече над Ясеново това е на около 6км. от БУЗЛУДЖА и височината ми беше 1900м. удари ме една 2м/с врътнах я и тогава реших да кацам бях далеч от пътя и затова се върнах назад. Докато захождах си мислих още дали да не продължа но се отказах , приземих се много добре макар всичко да ми беше изтръпнало нищо не усещах само по инстинкт кацнах и се стоварих под крилото, не можех да стана не си усещах краката. Близо до мен на 30-40м. имаше ОВЧАРИ дойдоха и ми помогнаха да стана и се откача , питаха ме дали съм се ударил , а аз се засмях и им казах, че не си осещам краката защото се изтръпнали. Тогава си погледнах хронометъра на уреда и не можах да по вярвам 6ч.47мин.
След като разсъдих по нормално и на спокойствие осъзнах, че без проблем можех да направя над 200км., но нямаше да има рекорд защото нямах доказателства и тогава се ядосах на условията които бяха поставили организаторите на състезанието. Точките които трябваше да снимаме по маршрута бяха толкова много, че не ми стигна лентата да ги заснема всичките.
Просто това беше едно доказателство за това как гледат на нещата в делтапланеризма нашите "специалисти" които си мислеха, не толкова за летенето колкото за приятното прекарване по време на състезанието. Така го възприемаха тогавашните оправници, никога не са ни вземали за пилоти а за пирати и самоубийци за които няма какво да се мисли чак толкова много. Това е истината която мога да кажа. Още само едно нещо - по младите пилоти да се учат от по старите и да не са самонадеяни, затова им пожелавам такива полети които аз съм правил и да ги минат и правят двойно повече - АНТОНОВ АНТОН - СОПОТ

_________________
www.deltaclub.bg
"Всеки полет е важен!"


Върнете се в началото
  Профил    +1 / -0 
 
 Заглавие: Re: Официалният рекорд с делта на м.с. Антон Антонов
МнениеПубликувано на: Чет Авг 09, 2012 4:23 pm 
Offline

Регистриран на: Сря Авг 31, 2005 8:40 am
Мнения: 1815
Име: Даниел Димов
в описанието не стават ясни много неща:

1. какво е Средногорие?! село ли е или някаква местност? къде се намира?

2. полета явно е бил: Сопот --> някаква точка на запад --> Бузлуджа --> някакво място в равнината западно от Бузлуджа... кои са неизвестните точки?

3. полета от 152 километра за кой от възможните типове рекорди го считате?

възможните типове (за разстояние) са: отворена дистанция, отиване и връщане и свободен прелет през 3 точки. този полет няма да може да се категоризира като "отиване с връщане" защото маршрута не е затворен. остават другите два вида. като се изяснят и точките ще се разбере колко са километрите за всеки един вид (защото един полет може да постави няколко рекорда едновременно)


Върнете се в началото
  Профил    +0 / -0 
 
 Заглавие: Re: Официалният рекорд с делта на м.с. Антон Антонов
МнениеПубликувано на: Чет Авг 09, 2012 4:24 pm 
Offline

Регистриран на: Пет Окт 24, 2008 1:56 pm
Мнения: 410
Местоположение: Coфия
Име: Димитър Халачев
Оги, благодаря за информацията и Браво на Тони за рекорда 86 година! Спомням си, преди години когато ми го разказваше. Само който е слушал разказ от Антон Антонов, знае че няма по цветно нещо от това и всеки преразказ би бледнял в сравнение с оригинала.

_________________
www.deltaclub.bg
"Всеки полет е важен!"


Върнете се в началото
  Профил    +0 / -2 
 
 Заглавие: Re: Официалният рекорд с делта на м.с. Антон Антонов
МнениеПубликувано на: Чет Авг 09, 2012 7:48 pm 
Offline

Регистриран на: Пет Ное 11, 2011 6:26 pm
Мнения: 30
Име: Димитър Йотов
Средногорие е старото име на Пирдоп и Златица.


Върнете се в началото
  Профил    +1 / -0 
 
 Заглавие: Re: Официалният рекорд с делта на м.с. Антон Антонов
МнениеПубликувано на: Чет Авг 09, 2012 9:38 pm 
Offline

Регистриран на: Вто Апр 20, 2004 4:30 am
Мнения: 602
Това е извадка от документите на ФАИ относно типовете рекорди които се признават официално.


3.2.1 Types of Record
The following types of flight performance may be recognised as hang gliding and paragliding records:
• Straight distance
• Straight distance to a declared goal
• Declared out-and-return distance
• Free out-and-return distance
• Distance around a declared triangular course
• Free distance around a triangular course
• Free distance using up to 3 turn points
• Speed around triangular courses of 25, 50, 100, 150, and all multiples of 100 km
• Speed over out-and-return courses of 100 and all multiples of 100 km
• Gain of height

PS.
Този цитат не бива да бъде приеман по никакъв начин като омаловажаване на рекордния полет на Антон. Този полет беше и все още е най-доброто постижение на български делтапланерист. Дали влиза в официалните формати на ФАИ сега не е толкова важно. Човека го е постигнал и си остава в историята като постижение. Просто искам бъдещите "преследвачи " на рекорди да го имат предвид като информация.


http://www.fai.org/civl-documents


Върнете се в началото
  Профил    +1 / -2 
 
 Заглавие: Re: Официалният рекорд с делта на м.с. Антон Антонов
МнениеПубликувано на: Пет Авг 10, 2012 11:30 am 
Offline

Регистриран на: Сря Авг 31, 2005 8:40 am
Мнения: 1815
Име: Даниел Димов
Сега вече е по-ясно:

ако прелета се разглежда като "Straight distance" - това са 102 км;

ако се разглежда като "Free out-and-return distance" - това са около 130 км;

ако се разглежда като "Free distance using up to 3 turn points" - в зависимост от точката на кацане, към 152 км ще се прибави разстоянието от Бузлуджа до кацането.

това означава че все още българския рекорд за права дистанция се държи от руснак... стискам палци това да се промени още този месец!!!

http://forum.skynomad.net/gallery/displayimage.php?pid=11032


Върнете се в началото
  Профил    +0 / -2 
 
 Заглавие: Re: Официалният рекорд с делта на м.с. Антон Антонов
МнениеПубликувано на: Пет Авг 10, 2012 12:47 pm 
Offline

Регистриран на: Чет Апр 01, 2004 9:49 pm
Мнения: 1690
Местоположение: Бургас
Име: Красимир Цонев
През пролетта на 2007г, по време на събора на Синилка, Слави от Сливен (лека му пръст), ни беше разказал за един негов инетерсен прелет. Годината е 1996г, излетял е от Карандила, стига почти до Бургас (кв. Долно Езерово) и успява да се върне почти до Сливен (кацнал е някъде след Петолъчката, селото вече не го помня). Но от този полет няма нито снимки, нито някакви други доказателства.

_________________
MacPara Elan
Have nice flights!
Изображение


Върнете се в началото
  Профил    +2 / -0 
 
 Заглавие: Re: Официалният рекорд с делта на м.с. Антон Антонов
МнениеПубликувано на: Пет Авг 10, 2012 6:47 pm 
Offline

Регистриран на: Вто Апр 20, 2004 4:30 am
Мнения: 602
От Слави всичко можеше да се очаква. Той когато се появеше на състезание, както казваше Митко от Сливен," айде-е, състезанието стана международно".... :) . И на мене ми е разказвал за този полет, но не знам защо, съм запомнил че е стигнал до цистерните при Карнобат и се е върнал. Може да е бил и друг полет, няма значение.Той наистина в онези години летеше доста добре и освен това имаше възможност да лети, когато реши..работеше на Карандила и крилото си му беше до него..само да станат условия и е готов. Вярвам че е направил такъв прелет, ама точно колко километра, няма кой да каже. Но на маса полетите автоматично се удължават и базата става по-висока и всичко е някак по-друго. За съжаление тогава нямаше GPS и всичко си остава легенди. Лека му пръст на Славчо, добър човек беше.


Върнете се в началото
  Профил    +0 / -2 
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 9 мнения ] 

Часовете са според зоната UTC + 2 часаВие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения

Търсене:
Иди на:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Преведено от: SEO блог на Йоан Арнаудов