Привет,
Това бях аз...
Пипистрела в термика върти с около 80 км/ч, между термиките с около 120-130. Реалното му качество е 22. В термиките върти с радиус колкото стадион, поне едно 100-200 метра. Т.е. можеш да очакваш ти да въртиш вътре, а аз около теб. По тези причини обикновено парапланерите ме задминават нагоре, но после нещата се обръщат

. Понеже самолета е горноплощник, въпреки че имам в кабината прозорче и нагоре, видимостта ми нагоре е силно ограничена, затова трябва да се има предвид от горностоящия (той така или иначе е длъжен да пази този отдолу).
Смятам, че летях по всички възможни правила... Аз самият съм летял на парапланер от 1996 до 2007 (от 2007 летя на въпросния Пипистрел) и съм пределно наясно какво може парапланера, къде са дежурните термики, откъде типично се пресича и прочие.
По принцип избягвам да летя около Сопот, тъй като има твърде много парапланери и делти. Когато летя в район с парапланеристи си отварям очите на 10. Във въпросния ден поддръжка имаше само на Стара Планина, затова ви дойдох на гости. Обикновено летя над Средна Гора, най-често от Баня на изток до Сливен и обратно. Понякога пресичам и над Стара планина, най-често дава през района на Калофер и на изток, при язовир Жребчево.
Нормално е винаги всички да се оглеждаме. Това в което можеш да си сигурен, е че аз гледам изключително, ама изключително внимателно когато летя над Стара Планина и очаквам парапланеристи. И ако е трудно да се чуе самолета, парапланера е абсолютно невъзможно да го чуя от кабината

...