Първият парапланер в България е внесен преди 1988г.
През лятото на 1988г. в аероклуба(Шумен) чухме за първи път за парапланера. Новия "парашут", който е с по-добри качества от RL-a и с него се излита от високо, а не се скача от самолет. Тогава (след 10 години скокове) бях решил да напускам парашутизма и се зарекох, че един ден ще започна да летя с парапланер. Този ден дойде едва след 5 години.
Междувременно, шуменския парашутист и делтапланерист Венци Чичоваров (тогава над 40 те) заедно с тогавашната му съпруга успяха да копират внесения в страната парапланер и ушият от шушляков плат копие.
Сега погледнат, резултата беше трагичен, но за тогавашните умения и разбирания за парапланер си беше...
С този шушляк се направиха няколко неуспешни опита за летене от могилата край с.Коньовец-Шумен.
Последния опит да се лети с неуспешния парапланер, Венци направи от скалите в дясно от южния старт на Шуменското плато през същата 1988г.
Дали е било полет или скок, който както иска така да го определя. Завърши директно долу в акациите.
Аз започнах през Септември 1993г. купувайки 2 парапланера от "Авио делта"-Казанлък. Те бяха вече напред с материята парапланеризъм. Румен, Радо и Светльо Соломаха.
С това се даде и реален старт на парапланеризма в Шумен.
През Септември 1994г., по случай 1 година от основаването на частен клуб по парапланеризъм "Скай клуб Кондор" - Шумен, с брат ми организирахме първото състезание по парапланеризъм в региона. Състезанията продължиха ежегодно до 2000г. вкл.
На него дойдоха над 40 парапланеристи от цялата страна, в това число и 4 души от бивша Югославия водени от Владо Ковачевич. Убеден съм, че всички присъстващи помнят пищното и незабравимо откриване в залата на "Генералската вила"
Като пиша цялата страна, това бяха от градовете: София, Перник, Видин, Монтана, Пловдив, Стара Загора, Казанлък и Шумен.
За това състезание беше изпълнен и първия етап от изграждането на източния и южния старт. (Вторият-завършващ етап беше през 2000г.)
На това първо състезание бяха: Бенгела, Авио делта, Тафрата, Боби Ралчев, Димитър Ралев, едно момче от Стара Загора, което изработи първото винди в България (година по-късно се самоуби), Валя Галибардова, Деси, Андро, Петко... много още.
Пазя списъците от състезанието, както и от следващите години до 2000г.вкл.
Пазя и стотици снимки, макар че тогава беше по-трудно със запечатването на историята - не като цифровия апарат сега
История на парапланеризма в България... мога много да пиша на тази тема, включвайки и снимков материал, но кой ще чете десетките страници (само от мен)-стотици може би и с тези на дриги пилоти...?
Но ако ще се почва такова нещо, то трябва да бъде писано от съвременници на дадените събития.