Истината е някъде по-средата. Заколете кокошката и сварете яйцето да не пречат.
Pastora написа:
Няма как да съм щастлив като гледам бланката с информацията за министерството на спорта за резултатите от националните шампионати и там срещу XC e празно.
Цецо, на много хора не им дреме за отчета на БНАК към Министерството на Спорта, защото не са получавали нищо от тях. Години наред сме правили СПОРТНИ състезания без подкрепа, които обаче редовно минаваха в отчетите на БНАК. Не се жалвам, защото вероятно не е приятно да лижеш гъзове в министерството на бедна държава, която обича да слуша доцелно кацане.
nvelev написа:
Как биха могли БНАК, комисия и т.н. административни органи да мотивират незаинтересовани хора да правят нещо?
Ники, БНАК позагуби връзка с пилотите и сега е трудно да я възстанови (вижте описанията на последните общи събрания на БНАК в този форум).
Topuzov написа:
Най-популярно пракикуваната "въздушна" дисциплина е ХС парапланеризма. Броя на упражняващите я расте, а тя не се развива в спортен аспект, напротив.
Препоръчвам да прочетете дефиницията за СПОРТ в уикипедия и тогава да формулирате своите въпроси и политики (
https://en.wikipedia.org/wiki/Sport )
Накратко, думата спорт произлиза от френски/английски и означава да правиш нещо в свободното време за забавление.
Счита се че спорта:
- Има елемент на състезание
- Не наранява никое живо същество
- Не разчита на екипировка от един производител/доставчик
- Не разчита на късмет
И състезанията и уикенд летенето влизат в тези дефиниции. Естествено, може да се вкараме в много противоречия. Например състезанията имат по-голям елемент на конкуренция, но разчитат на скъпата екипировка от 2 основни производителя.
На уикенд пилотите трябва да им пука за думата спорт, защото:
- Конкуренцията ги развива като пилоти
- Обществото и институциите считат спорта за нещо полезно и косвено могат да помогнат на безгрижното носене по вятъра. Пример – спасяването на Расник от спортистите по „доцелно кацане“. Под предлог „развитие на спорта“ , Стамбата (лека му пръст) убеди община Кюстендил и горските да му разрешат да изсече приятно голяма просека в м. Иглика. „Спорта“ може да спести някое наказание за дребно нарушение (например на мен ми е спестявало глоби за превишена скорост, като съм обяснявал за къде бързам).
Ние сме част от обществото и щем не щем трябва да играем в театъра наречен „спорт“.
За целта, с или без БНАК, трябва да развиваме спорта чрез:
- поддържането на санитарен минимум от заинтересувани спортисти, чрез организирането на класическо състезание
- усилване на спортния имидж на уикенд летенето
- създаване на нови форми на спорт, като hike & fly