Leonardo | ФОТО
Дата и час: Съб Мар 23, 2019 4:54 pm

Часовете са според зоната UTC + 2 часа
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 15 мнения ] 
Автор Съобщение
 Заглавие: самолет vs парапланер
МнениеПубликувано на: Нед Окт 07, 2012 8:58 pm 
Offline

Регистриран на: Съб Май 03, 2008 5:16 pm
Мнения: 140
Местоположение: Казанлък/EU
Име: Пилот
Днес един лек самолет ни беше подбрал над Саръяр , както овчарско куче овци, радвам му се на пича че ни се радва ама ние не му се радвахме особено когато прелиташе под нас и над нас в стил камиказе. Ако някой от пилотите тип камиказе чете това предлагам му да лети отсрани на нас на дистанция и да прави Тона ... е тогава бих му се накефил истински.

_________________
Element Fire |||


Върнете се в началото
  Профил    +4 / -0 
 
 Заглавие: Re: самолет vs парапланер
МнениеПубликувано на: Пон Окт 08, 2012 9:56 pm 
Offline

Регистриран на: Пет Мар 12, 2004 3:20 pm
Мнения: 351
Местоположение: Пловдив
Колега, в интерес на истината не видях повод за безпокойство. Минах встрани под трима ви, после въртях почтително вляво. После се изнесох на следващия ръб.

Всъщност писах тук, защото ме интересува обмяната на впечатления от срещата. Тя естествено не беше планирана, просто логично се движехме по един и същ път, защото гонехме едно и също ;-)...

Правилата за въртене в термика са едни и същи за всички ни, просто няма натрупан опит в съвместното съжителство (в бг). Някой ще сподели ли как е из Алпите?

От моя страна летял съм с парапланер от 96та до 2008 и съм добре запознат с особеностите и възможностите на парапланера...

Пипистрела върти термика с около 80 км/ч, радиуса на въртене е поне 200 м. (не съм замервал точно колко, но да речем, че най стегнатия завой е в пъти този на парапланера). В една и съща термика може да се предполага, че парапланера ще набере доста по бързо, затова трябва много да се внимава. Самолета ще компенсира на правата, защото лети със 100-120.

Неприятното е че останалите пилоти на самолети в бг не знаят почти нищо за парапланерите, а Шипка се използва интензивно за преминаване на билото. От рвд никой дума не каза (и няма откъде да знаят), че в района лети някой друг и ако не внимавах изрично да се оглеждам, щеше да е изненада...

Между другото съзнателно стоя далеч от Сопот... Летя предимно над Средна гора, там рядко и трудно можем да се засечем... Но е добре да се знае повече за всички летящи "видове"... Който го интересува лесно ще ме намери...


Върнете се в началото
  Профил    +12 / -0 
 
 Заглавие: Re: самолет vs парапланер
МнениеПубликувано на: Вто Окт 09, 2012 6:56 am 
Offline

Регистриран на: Пон Фев 28, 2011 9:39 am
Мнения: 305
Местоположение: Казанлък
Име: Николай Стоянов
Ние се канехме да излитаме от Саръяр,когато се нашари небето. В общи линии смятам,е просто ни е ново това,да се появи самолет,който да лети заедно с нас и за това по-скоро реагираме остро, отколкото да се кефим, че е по-весело с повече летящи съоръжения, между които може нагледно да се прави сравнение кое как лети .
Знам,че в страните с по-развита авиация всички летят заедно и има място за всички, когато се спазват правила. Наскоро се зсякахме с безмоторен самолет на Герлитзен ,но по-скоро исках да се приближа, за да го разгледам ,отколкото да бягам,защото някак вътрешно знаех,че пилота знае как се лети съвместно с парапланеристи. Е...една АН-2 минаваше почти всеки ден под нивото на пристигащите от върха акропилотчета и това по-скоро изглеждаше като закачка (а може би това и беше обичайният маршрут за возене на туристи...примерно) но тя продължи да си минава все така ,а пилотите все така да си пристигат от върха към езерото .

_________________
http://yahoooooskydance.com
https://www.youtube.com/channel/UCSGoiR72lOMLSLOYCar6oUw


Върнете се в началото
  Профил    +3 / -0 
 
 Заглавие: Re: самолет vs парапланер
МнениеПубликувано на: Вто Окт 09, 2012 7:44 am 
Offline

Регистриран на: Пет Мар 12, 2004 3:20 pm
Мнения: 351
Местоположение: Пловдив
Снощи си мислех, че е важно да се подчертае една особеност:

1. Горноплощниците НЯМАТ видимост ако нещо лети НАД тях. Пипистрела е такъв - с изключение на малко прозорче, от което се вижда точно над главата на пилота. Настрани и нагоре видимостта е нулева заради крилата. Видимостта отдолу и встрани е доста добра. Трябва да се отчита и местопложението на пилота, вляво или вдясно. На 99% от самолетите командира лети от ляво (като в колите), но пипистрела например се лети от дясна седалка! Т.е. максималната видимост е отпред, отпред-отгоре, вдясно и отдолу.

2. Долноплощниците нямат видимост ако нещо лети ПОД тях. Обикновено имат перфектна видимост за всичко отгоре и отстрани. Като цяло имат по-добра видимост в почти всички посоки, с изключение непосредствено встрани и под тях. Проблема е като се лети в слънчево време, че си като яйце на припек ;-))).

Като цяло в България има много малко летящи (в сравнение с площта). Пилотите на самолети НЯМАТ никакви навици за оглеждане. Свикнали са да ги предупреждават по радиото. Повечето ръководители полети пък нямат опит в управлението на повече от едно ВС ;-), съответно стават пълни циркове ако два самолета летят в един и същ район. Съответно се прави всичко възможно да се държат на много километри един от друг.

Съответно никой не е свикнал да се оглежда! Имайте го предвид.


Върнете се в началото
  Профил    +7 / -0 
 
 Заглавие: Re: самолет vs парапланер
МнениеПубликувано на: Нед Окт 14, 2012 1:50 pm 
Offline

Регистриран на: Вто Окт 05, 2010 11:40 am
Мнения: 9
В допълнение на казаното от sel, искам да кажа, че нямаме никакво право да се оплакваме (парапланеристите), тъй като съм готов да се обзаложа на каквото кажете, че никой от вас не пуска полетен план, нито дори се обажда че излита, камо ли да затваря зона за летене даже и на Сопот, където летят десетки едновременно през лятото. Да не говорим за Витоша, където сме до подход за международно летище и маса хора си долитат до Дружба пред блока. Sel от друга страна, със сигурност се е обадил да каже района, в който ще лети, ако не е пуснал план. Та, Тихомире, престъпното нехайство в 99,(9)% от случайте е от наша страна. Сума народ в авиацията си затваря очите и се съобразява с нас, без да е длъжен, и трябва да сме благодарни на свободата, която ни дават, пък вие почвате и да храните...
Sel, как точно РП ръководи ВС без транпондер? Най-доброто, което може да направи е да предупреди за броя ВС в района, ако те са си направили труда да предупредят него. Макар, че и иначе се съобразяват хората, лятото бутат пътнически самолети близо до ЦБта и ги карат да обикалят, щото знаят че има камикадзета около Витоша.


Върнете се в началото
  Профил    +2 / -3 
 
 Заглавие: Re: самолет vs парапланер
МнениеПубликувано на: Нед Окт 14, 2012 2:22 pm 
Offline

Регистриран на: Съб Май 03, 2008 5:16 pm
Мнения: 140
Местоположение: Казанлък/EU
Име: Пилот
В природата всяко живо същество си брани територията.

_________________
Element Fire |||


Върнете се в началото
  Профил    +0 / -0 
 
 Заглавие: Re: самолет vs парапланер
МнениеПубликувано на: Нед Окт 14, 2012 3:19 pm 
Offline

Регистриран на: Вто Окт 05, 2010 11:40 am
Мнения: 9
Хаха, харесва ми отговорът ти:). Само че в почти всички случаи ние сме на чужда територия.
Както и да е, мястото на темата мисля че не е в Инциденти, хората се стряскат сигурно от новите постове.


Върнете се в началото
  Профил    +1 / -1 
 
 Заглавие: Re: самолет vs парапланер
МнениеПубликувано на: Нед Окт 14, 2012 6:49 pm 
Offline

Регистриран на: Сря Окт 13, 2004 12:02 pm
Мнения: 69
Име: Пинко Розов
Ами там ти е грешката,не сме на чужда територия,а на наша си :D .Небето е и наше,даже най-вече наше ,като представители(парапланеристите) на най-голямата летяща част от обществото.При условие, и ако не застрашаваме пътническите превози по въздух,мисля че останалите от така наречената дженеръл авиейшън и военните трябва да се съобразявата с нас,вместо да се правят на велики.


Върнете се в началото
  Профил    +1 / -1 
 
 Заглавие: Re: самолет vs парапланер
МнениеПубликувано на: Нед Окт 14, 2012 7:05 pm 
Offline

Регистриран на: Пет Мар 12, 2004 3:20 pm
Мнения: 351
Местоположение: Пловдив
Чак пък някой да се съобразява с вас, нас, тях....

Има си правила и идеята е всички да се съобразяват с правилата

Има и правила как се променят правилата.

И така, дайте да обобщим:

1. Парапланерите имат пълното законно право да летят. Точка.
2. Има правила кой къде има право да лети и при какви условия.
3. В тази връзка, за съжаление много места, на които летят парапланери не са разрешени за полети с парапланер.

Ако някой иска да нарушава правилата, това е негов избор.

В случая със срещата на Бузлуджа:
1. И моя милост и летящите парапланеристи летяхме напълно законно.
- аз, със полетен план, транспондер и радио връзка с рвд
- колегите.. Без нищо такова ;-).

Всъщност, има отколешна битка с рвд и гва, защото в G пространството се лети свободно и не ти се иска... нищо! В цял свят е така, ама в бг има един закон (aip се казва), който казва, че не ти трябва нищо, и една наредба, която в противоречие със закона казва, че трябва да имаш винаги полетен план. Е дявола си чете евангилието както си иска и това е

Та, проблем нямаше, просто отбелязах, че не е много готино никой да не знае, че някъде, някой лети.


Върнете се в началото
  Профил    +2 / -0 
 
 Заглавие: Re: самолет vs парапланер
МнениеПубликувано на: Вто Окт 16, 2012 10:27 pm 
Offline

Регистриран на: Сря Май 25, 2011 10:54 pm
Мнения: 2
Аз бях един от тримата и искам да кажа, че самолета беше на видимо голяма дистанция, за което благодаря на пилота!


Върнете се в началото
  Профил    +2 / -0 
 
 Заглавие: Re: самолет vs парапланер
МнениеПубликувано на: Сря Окт 17, 2012 8:06 pm 
Offline

Регистриран на: Сря Мар 10, 2004 3:40 pm
Мнения: 498
Местоположение: BG Bankya
едно време...като летях само безмоторно(с парапланер) имах удоволствието да бъда в една термика с два безмоторника(планери).На PWC което се провеждаше в Италия,Корнизоло...близо до Комо ди Леко.
Не съм състезател и си летях за кеф,сам и встрани от състезателите....Намерил съм си двойка и старателно я обработвах....Видях как два красиви бели планера идват и се включват в термиката стотина метра под мен.....бях супер спокоен и техните действия въобще не ме притесниха....направо се гледахме с пилотите в очите...идеално ги виждах.....даже снимах с камера....изкефих се ,че катерих по бързо от тях....
таааа просто тук в българия не сме свикнали на разнородни хвърчила едновременно да хвърчим....аз например доста си летя с делтапланери около мен....и като познавам пилотите... и се гледаме един друг....няма страшно

_________________
Летете ниско и бавно!
Голям кеф е,вервайте ми!
До среща във въздуха!
Венко


Върнете се в началото
  Профил    +4 / -0 
 
 Заглавие: Re: самолет vs парапланер
МнениеПубликувано на: Пон Ное 19, 2012 5:02 pm 
Offline

Регистриран на: Сря Авг 04, 2010 10:24 am
Мнения: 152
Местоположение: София
по принцип моторните се съобразяват с безмоторните - това е ясно.
Обаче имаше и една неяснота м/у моторните: горния или долният да се съобразява, когато единият е мотоделта/пара. И проблемът беше точно, че в авиацията се изхождаше от факта, че пилота има видимост нагоре. И предупреждението бе, че делти и пари имат видимост надолу :) Не си спомням със сигурност, но спрямо делти и пари май се препоръчваше задължително самолетите да се съобразяват с тях, ако самолета е отгоре. (то не че ако е отдолу и го виждам, с моите 40км/ч мога да направя нещо, ама поне ще пробвам да бегам;) Лошото е, че авиационната честота за връзка м/у ЛА не може да се ползува ей-така.


Върнете се в началото
  Профил    +0 / -0 
 
 Заглавие: Re: самолет vs парапланер
МнениеПубликувано на: Съб Дек 08, 2012 6:07 am 
Offline

Регистриран на: Чет Сеп 06, 2007 8:02 pm
Мнения: 78
Точно това е лошото!...и аз така мисля!...супер лесно може да се реши проблема ама няма кой да поиска!


Върнете се в началото
  Профил    +0 / -0 
 
 Заглавие: Re: самолет vs парапланер
МнениеПубликувано на: Пет Дек 21, 2012 5:49 pm 
Offline

Регистриран на: Чет Ное 03, 2011 9:16 pm
Мнения: 36
Местоположение: София
Име: Георги Гълъбов
jespy написа:
... (то не че ако е отдолу и го виждам, с моите 40км/ч мога да направя нещо, ама поне ще пробвам да бегам;)...


Точно за това по-бързите трябва да се съобразяват със по-бавните! Моторните с безмоторните и т.н.


Върнете се в началото
  Профил    +0 / -0 
 
 Заглавие: Re: самолет vs парапланер
МнениеПубликувано на: Пон Дек 31, 2012 9:49 pm 
Offline

Регистриран на: Сря Авг 04, 2010 10:24 am
Мнения: 152
Местоположение: София
Jokicha написа:
jespy написа:
... (то не че ако е отдолу и го виждам, с моите 40км/ч мога да направя нещо, ама поне ще пробвам да бегам;)...


Точно за това по-бързите трябва да се съобразяват със по-бавните! Моторните с безмоторните и т.н.


Da se pohvalja - vidjah edin samolet, che se gotvi za kacane(predpolojih), prodyljih oshte malko(normalno vyrtq na 50m ot pistata), final leg, i si kacnah sled nego, i az kato samolet:))) Sega shte si sloja migashti swetlini na machtata:)

Towa mi be pyrvata neochakvana sreshta wyw wyzduha:)

Razbrah i zashto se spirat poleti po vizualni prawila 1/2 chas predi zaleza - slynceto be nisko nad planinata i pod men be sjanka, a slynceto blesti w ochite.


Върнете се в началото
  Профил    +0 / -0 
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 15 мнения ] 

Часовете са според зоната UTC + 2 часаВие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения

Търсене:
Иди на:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Преведено от: SEO блог на Йоан Арнаудов