» Здравна Енциклопедия » Височинна болест
Височинната болест представлява комплекс от няколко синдрома, които се проявяват при бързото изкачване на по-голяма надморска височина. Поради ниското атмосферно налягане и по-ниското парциално налягане на кислорода в организма, който не е подготвен настъпва състояние на недостиг на кислород в клетките. Организмът на човек има съвсем ограничени възможности за адаптиране и компенсиране на недостигът на кислород /хипоксия/. По-голямата част от хората могат да се приспособят за период от няколко дни на височина 3000 метра. При височина над 5100 метра нито един човек не може да преживее дълго време.
Симптоми при височинна болест Височинно главоболие – тази форма на височинната болест се проявява с неспецифични симптоми. В по-голямата част от случаите главоболието е съчетано с гадене, световъртеж, летаргия, проблеми със съня и равновесието. Това състояние е показателно за лошата климатизация на тялото. Това е проява, която не изисква лечение, усилва се през първите два дни и след няколко дни симптомите постепенно отшумяват. Височинен белодробен оток – тази форма на болестта започва при надморска височина 2000 метра. Първият симптом е задух, който се проявява и при усилие, и в спокойно състояние. Характерни са учестено дишане и ускорена сърдечна дейност, суха кашлица с розови храчки, възможно е телесната температура да бъде между 37 и 38 градуса. Голяма част от симптомите се проявяват в първите 2-3 дни от изкачване. Някои симптоми могат да се развият между 4 и 10 ден. Фактът, че белодробният оток се развива така бавно, прави оценяването и диагностицирането на състоянието трудно. Височинен мозъчен оток – това е последната и най-тежка форма на височинната болест. Характерни са неврологични прояви, които са свързани с повишеното вътречерепно налягане. Симптомите са силно повръщане и главоболие, гърчове и проблеми с координацията и равновесието. Засегнатият човек е раздразнителен и превъзбуден. Възможно е състоянието да се влоши и да се стигне до кома, която може да бъде фатална. Човек трябва да слезе по-ниско, за да избегне комата.
Тези неща са написани за алпинисти. Споменати са дни, като периоди на болестта и т.н. Рязко и бързо набиране на няколко хиляди метра надморска височина от порядъка на часове, или минути съответно рязко ускорява и неблагоприятните процеси, както и ефекта им за организма. За това бях кратък, когато написах, че това води до бърза смърт.
_________________ Лети с Element Air ... Жълто червен. Моята първа цел е да се пазя здрав! Не ми пука за славата. Аз искам да занеса в къщи преживявания, които да ме обогатят! Райнхолд Меснер
|