Leonardo | ФОТО
Дата и час: Чет Мар 28, 2024 8:12 pm

Часовете са според зоната UTC + 2 часа




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 42 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща

Накъде се въртят вихрушките/термиките?
повече наляво 38%  38%  [ 8 ]
повече надясно 29%  29%  [ 6 ]
приблизително еднакво 33%  33%  [ 7 ]
Общо гласове : 21
Автор Съобщение
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пет Мар 12, 2004 3:32 am 
Za sokolchetata ...lichno sam gi vijdal kak smeniat posokata na vartene ...gadinkite mu nedni.
Temata e mnogo interesna, no mi se struva che v kraina smetka posokata
na krajene ne e mnogo vajna poradi tova che skorostta na zavartane na termikata e neznachitelna v sravnenie sas skorostta na varteneto na nashte hvarchila. Da, ako gledash edin "dust devil" kak se varti na zemnata povarnost izglejda mnogo goliama, no v momenta v koito izdigashtata se masa se razshiri ( t.e. radiusa se uvelichi ) skorostta na vartene spada dosta. Za da se ubedite v tova, napravete prostia opit da se zavartite kato figuristite na led s raztvoreni ratze i sled tova gi priberete kam tialoto....skorostta se kachva mnogo...a sega si razdalechete racete obratno...skorostta na vartene spada riazko. Misalta mi e che dokato termikata se izdigne nagore do visochina i razmeri koito da gi polzvame, varteneto ( dokolkoto go e imalo ) namaliava do stepen da ne mojem da go zabelejim. Kato kazvam tova govoria ot lichen opit...vartial sam i v ednata i v drugata posoka i ne sam zabeliazal vidima razlika vav aglovata mi skorost spriamo zemiata. Oshte neshto...predstavete si edna detska vartelejka ( ot tia s koncheta i faitoncheta ) kak se varti i da rechem che gi niama konchtetata i vie mojete da biagate po neia v ednata i v drugata posoka. Sega, ako uspeete da biagate sas lineinata skorostt na vartelejkata i se dvijite obratno na neinata posoka, vie na praktika shte stoite na edno miasto spriamo zemiata. Obratno , ako biagate v neinata posoka s neinata skorost, zemnata vi skorost shte se udvoi...e , nishto takova ne mi se e sluchvalo vav termika vav 20 godishntata mi praktika.
Osven tova prashnata vihrushka spored mene se iavaiava v sledstvie
na iztichashta nagore vazdushna masa ( t.e vazduha se opitva da se organizira za po-barzo iztichane, sashto kakto vav vanata s vodata ), t.e veche ima izvestno kolichestvo vazduh ,izdignat nagore i stava vse poveche, kogato nai-setne vidim vihrushka. Interesno e che poniakoga prashnite vihrushki sa poveche ot edna i to mnogo blizko edna do druga. Az sam vijdal 3-4 vihrushki igraeshti kato na "Horo" na 4-5 metra edna ot druga...za sajalenie ne si spomniam posokata na vartene, shtoto treskavo tarseh fotoaparata si iz bagaja...e, iztarvah gi de..
Edin vapros ...ako ima vartelivo dvijenie na termikata, kakva e aglovata skorost na vartene ? Ako otgovorim na tozi vapros sas niakakva konkretna cifra, togava shte mojem da precenim centrobejna sila i t.n.
Moeto mnenie e che ako ima takava, tia e prenebrejimo malka ( govorim za visochina nad 200-300 metra.)


Върнете се в началото
     +0 / -0 
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пет Мар 12, 2004 9:53 am 
Offline

Регистриран на: Сря Мар 10, 2004 3:40 pm
Мнения: 498
Местоположение: BG Bankya
Верно бе!!! :)
Прав си Краси!
Нищо не им пречи на термиките да са "бавно въртящи се","съвсем бавно въртящи се" и " невъртящи се".И ако норизонталната скорост на въртене в периферията на термиката е по-малка от 1м/с,за какво говорим тогава........

_________________
Летете ниско и бавно!
Голям кеф е,вервайте ми!
До среща във въздуха!
Венко


Върнете се в началото
  Профил    +0 / -0 
 
 Заглавие: вартенето беше сташно
МнениеПубликувано на: Пет Мар 12, 2004 10:37 am 
Offline

Регистриран на: Пет Мар 05, 2004 7:35 am
Мнения: 57
Местоположение: Plovdiv
Здравеите, приятели и колеги, това което ще се опитам да ви разкажа мисля че ще е доказателство накъде се въртят вихрушките.
Годината е:2001,месеца-септември,мястото-сопот, часът-около 12и30.
На старта бяхме Орлин и Ники делтаджиата от Карлово.Времето си изглеждаше много яко,имаше 7-8 десети кумулусна облачност,която правеше големи сенки.Часът е 13и30,изглежда, че всеки момент ще светне.Аз разпънах набързо, изчаках го да светне и излетях.В момента в които се опитах да завъртя надясно, крилото ми слезе под мен, аз ко контрирах като за wingover, ама то направи негативна спирала и изобщо всички вазможни негативни фигури които съществуват.До този момент аз не знаех какво се случваше, обаче за миг успиях да видя Орлин как е скочил варху неговото крило и установих, че съм попаднал във вихрушка.Реших да си хвърля запасния парашут, но изпаднах в негативна спирала отново, в която така се ускорих, че каската ми излетя от главата, като коркова тапа.Претоварването беше толкова голямо, че тялото ми се беше огънало като за мост от които се опитвах да излезна през цялото време, но не можех.Тогава установих, че през цялото време съм се изкачвал.Направих пълен срив, изчаках крилото да се стабилизира и го пуснах.Височината на вариото показваше 2100, аз летях в посока кацане и бях толкова потен, че взе да ме втриса.Исках просто да кацна, но изобщо не беше лесно.
Моят съвет е: винаги изчакваите след големи сенки, за да видите какво ще се случи с условията.
п.с.Въртенето във вихрушката е толкова хаотично, че по някое време му се губи посоката.Надявам се на никои никога да не му се случва-много е гадно.

_________________
misho skynomad


Върнете се в началото
  Профил    +0 / -0 
 
 Заглавие: posoka na vurtene
МнениеПубликувано на: Пет Мар 12, 2004 11:10 am 
Vupreki kazanoto dotuk,az sum 4uval dosta mnenia(kakto kaza Nikolai),4e termikite v Bulgaria imat diasno vurtene,toest ako triabva da letim sre6tu tiah,bi sledvalo da se vurti naliavo.Az predpo4itam da vurtia naliavo,no sum zabeliazal,4e poniakoga nadiasno ne6tata se polu4avat po-dobre.Koi e preobladava6tia slu4ai mi e trudno da precenia,zatova mislia,4e re6enieto za posokata na vurtene e nai-dobre da se vzeme po vreme na samiat polet,po experimentalen put


Върнете се в началото
     +0 / -0 
 
 Заглавие: Логично е във височина скоростта да е по-ниска
МнениеПубликувано на: Пет Мар 12, 2004 3:40 pm 
Offline

Регистриран на: Пет Мар 12, 2004 3:20 pm
Мнения: 352
Местоположение: Пловдив
Имам много скромен опит като парапланерист, но мнението на Краси звучи напълно логично - с увеличаването на радиуса на въртене, скоростта намалява при това много бързо. От моите наблюдения на прашни дяволи, според мен те не се въртят по-бързо от около един оборот за секунда при радиус около метър. Това прави 2*пи*1 или около 6 метра в секунда линейна скорост. Не мога да кажа с колко ще се намали точно скоростта във височина, но за 200-300 метра предполагам, че е в пъти. Ако приемем, че прашният дявол е долната част на откъсваща се термика, то тогава линейната скорост на въртене на самата термика е незначителна.

Съгласен съм, че правя твърде много предположения, но това е само предложение за стигането до някаква цифра ;-).


Върнете се в началото
  Профил    +0 / -0 
 
 Заглавие: Накъде се въртят термиките?
МнениеПубликувано на: Пет Мар 12, 2004 4:29 pm 
Offline

Регистриран на: Вто Мар 09, 2004 10:18 am
Мнения: 1283
Местоположение: село Величково
Име: Владимир Чорбаджийски
Гледам ,че резултата стана 50/50. Аз специално съм участвал в дясното въртене,но след като се замислих сериозно установих ,че това е посоката в която АЗ СЕ ВЪРТЯ В ТЕРМИКИТЕ, щото се чувствам някак си по-удобно, като се въртя надясно, макар че ми се е случвало да въртя и в ляво. След това се разрових в литературата и попаднах на следният цитат от Жером Дауст, който ще ви напиша дословно:
"Ако термиката се въртеше около собствената си ос, щеше да е целесъобразно да кържим в нея в посока срещу това въртене, за да намалим ъгловата скорост, наклона на крилото в завоя и като цяло да постигнем по-ефикасно набиране на височина. Но в действителност НЯМА ДОСТАТЪЧНО ДОКАЗАТЕЛСТВА, базирани на опита, които да ни убедят ,че има осезателно въртене в термиката, което можем да използваме. Кориолисовият ефект, който кара големите въздушни маси да се въртят,може да има ефект само върху основите на термиката, но това въртене е неизползваемо, тъй като във височина преминава във вертикално вдигане."
Аз смятам да приема това твърдение за вярно по тази тема.

_________________
Летеше с Element Air ... Жълто червен.
Правилните решения и действия идват от опита, който се получава от грешни решения и действия!


Върнете се в началото
  Профил    +0 / -0 
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пет Мар 12, 2004 6:30 pm 
Offline

Регистриран на: Пет Мар 05, 2004 4:52 am
Мнения: 2296
Местоположение: Сопот
Име: Николай Йотов
Радвам се темата много се разгорещи и най-вече се включват повече хора с различни мнения.
Това което казва Калоян е очевадно - че трябва да се лети адаптивно според това каква е термиката в която сме попаднали.
Не мисля че въртенето е термиката е толкова маловажно, защото доста пилоти са се вадели от малки височини (дори под 50 м), когато са правели големи прелети. Естествено както казва Краси над 200-300 метра въртенето намалява заради разширението на термиката, но тези дето са се вадили от ниско знаят как един грешен завой може да ти опропасти полета. Вероятно, прогнозирането посоката на въртенето на термиката е невъзможно, но полезното на тази дискусия е че ще имате едно на ум за евентуално въртене на термиката и ако го разпознаете навреме ще бъдете по адаптивни и ефективни в критичните моменти ниско долу.
Също така още мисля че е полезно да наблюдаваме и записваме какво сме видели във въздуха. За целта, когато започне активното летене си спомнете за тази тема и споделете ако нещо ви е впечатлило.
Ако сте съгласни че теоретично термиките трябва да се въртят както циклоните (наляво, обратно на часовниковата стрелка), мисля че ще интересно и полезно за всички ако потвърдим или опровергаем това.
Още например ако се вадя от ниско, ще ми е полезно да знам, че средно статистически (от нашите наблюдения) термиките се въртят 70% наляво.

Това което Краси казва за семейство вихрушки - звучи уникално. Най-голямото сборище от вихрушки които съм виждал досега бе една опожарена нива до Търговищкото летище. Характерното бе че нивата периодично (около всеки 5 минути) пускаше вихрушка която преминаваше през нивата и спираше като стигнеше края и (зеленината около пътя за София). Ще отворя нова тема в която може да споделяте местата с дежурно образуване на вихрушки и още една за дежурните термики.
Но нека се върнем на темата. Вихрушките се формират отдолу след откъсването на термиката (и вероятно имат същата посока на въртене) или от поветрената им страна. Когато се формират от поветрената им страна или покрай някакви други препятствия, турбуленция и ротори иницират тяхното въртене и то е непредсказуемо (хаотично) и вероятно няма нищо общо с посоката на въртене на термиката.
Така че в тази тема е по обективно да споделяте посоките на въртене на термиките които сте забелязали, а не на вихрушките които сте видели.
Торнадото/смерча е с подобен характер както вихрушката, но тук нестабилността е във височина (Cb) и то се спуска отгоре надолу (така че и на големи височини е възможно осезателно въртене на въздушни маси). Ако някои има данни за преобладаващите посоки на въртене на торнадото нека ги сподели - предполагам че те по-ще подкрепат евентуалните посоки на въртене на термиките (т.е. наляво в северното полукълбо според мене).
Мисля че въртенето на термиката по-нависоко е и случая когато термиката се издига покрай някакво препятствие (напр. склон на долина). Тогава подходящия хоризонтален градиент на вятъра (усилващ се с отдалечаване от повърхността) може да иницира вертикално въртене на термиката и на по-голяма височина (от 200-300 м). Ако този механизъм работи на другата страна на долината трябва да се очаква преобладаване на срещуположно въртящи се термики.
Затова пак ви призовавам - НАБЛЮДАВАЙТЕ, АНАЛИЗИРАЙТЕ, СПОДЕЛЯЙТЕ и ще откриете вселена от интересни неща.

_________________
www.nest.bg


Върнете се в началото
  Профил    +0 / -0 
 
 Заглавие: za termikite
МнениеПубликувано на: Съб Мар 13, 2004 12:27 am 
Saglasen sam che za da se izvadish ot nisko e mnogo vajno da ne pravish zavoi v greshna posoka, no mislia che tova e po-skoro poradi neucelvane na pravilnata posoka za centrirane na tezi termiki v nai-ranen stadii. Az sam se vadil nai-nisko ot okolo 30-40 metra i ochevidno na takava visochina termikata e s malak radius i ako ima i viatar, zabravi... :wink:
Tai-kato tuka mnogo se spomenava za Koriolis i ciklonite, iskam samo da napomnia che koriolisuvata sila deistva otlkoniavashto na horizontalno dvijeshti se obekti ( kakavto e viatara ili dvijenieto na vazdushnata masa ot centar na visoko naliagane kam centar na nisko naliagane...obshto vzeto horizontalno premestvane.) Az ne sam mnogo ubeden che Koriolisuvata sila shte deistva zavartashto na edna masa , koiato se dviji vertikalno ( kakvato e termikata ) Ako ima viatar da mesti termikata i horizontalno, OK, ...togava shte ima Koriolisuva sila da otkloniava termikata ot patia i nastrani
no tova vse oshte ne znachi che ima vartene okolo centara na termikata.
Kakto spomenah v parvoto si izkazvane, zavartaneto se iaviava v resultat na stremeja na vazduha da se izteche po nai-barzia nachin nagore, kato na negovo miasto nahluva drug ( saseden na nego vazduh ) i veroiatno ( ne sam siguren zashto ) nai-malkia tlasak v ednata ili drugata posoka se priema kato dobre doshal za po-barzoto iztochvane . Ot uchilishtnata fisika si spomnete opita s butilka voda , obarnata nadolu da se izticha...ako prosto ia ostavim, tia shte balbuka, balbuka ( zaradi vazduha koito se stremi da vleze v neia ) i shte izteche makar i bavno. Sega, ako sashtata butilka i dadem leko vartelivo dvijenie na vodata, vodata izticha mnogo po-barzo i organizirano nadolu.
Misalta mi e che vihrushkata e sledstvie , a ne prisashta iznachalno na vdigashtata se vazdushna masa. I poradi tova ne biva nepremenno da priemame che termikata se varti edva li ne vednaga shtom se otlepi ot zemnata povarhnost. Predstavete si edna nagriata masa vazduh nad edna niva s razmeri 300-300 metra. Ako tova chudo se nagree i iska da tragne nagore, dali shte se varti ot samoto si nachalo( az mislia che ne ) ...no kogato edna goliama chast se e veche uskorila nagore, otstrani ( ot vsichki posoki )druga chast nahluva za da ia zamesti ot vsichki strani i se poluchava edno stesniavane ( v tozi imenno moment, sasednia vazduh se mesti horizontalno kam centara na otlepiashtia se vazduh i togava ( dobro utro, ) se iaviava efekta na Koriolis varhu tozi horizontalen potok i zapochva zavartaneto na vihrushkata. Az sam lovil termiki nad Dragalevci nadvecher ( 4-5 chasa ) tochno kato sam sledil posokata na pushetcite ot goriashti kupchini lista ( tipichno naesen ) Kogato vidish che tri razlichni pusheka se nasochvat kam edin center ( vmeso da se dvijat usporedno po viatara da rechem ) ochevidno tova e termika v centara mejdu trite pusheka.


Върнете се в началото
     +0 / -0 
 
 Заглавие: koriolis
МнениеПубликувано на: Съб Мар 13, 2004 12:57 am 
samo edin link kam site, na koito ima gitino clipche za efecta na Koriolis

http://ww2010.atmos.uiuc.edu/(Gh)/guides/mtr/fw/crls.rxml


Върнете се в началото
     +0 / -0 
 
 Заглавие: Термики и вихрушки
МнениеПубликувано на: Съб Мар 13, 2004 8:29 am 
Offline

Регистриран на: Пет Мар 05, 2004 4:52 am
Мнения: 2296
Местоположение: Сопот
Име: Николай Йотов
Мишо е прав! нека разграничим термиката от вихрушката!
Според мене вихрушката е следствие от съществуването на термиката и по-горе посочих няколко механизма за образуването и.
Също не съм казвал че Кориолис влияе директно на издигащата се термика. Кориолис влияе на хоризонталния етап от съществуването на термиката т.е. когато нагретия въздух се ускорява към мястото на издигане на термиката.
Когато края на термиката източи и последния топъл въздух от термичния източник, може да се получи рязко откъсване, което да предизвика вихрушка. Това рязко откъсване означава рязко дозасмукване и доускоряване на останалия на земята нагрят въздух. По бързо хоризонтално движещ се въздух в този краен етап означава по-голям ефект на Кориолис (зависи предимно от скоростта на движение) и по-изразено въртене. Явно според цитирания от Краси експеримент с бутилката това благоприятства доизточването на термичния източник, но едва ли е инициатора за първоначалното завъртане на вихрушката/термиката.
Неравностите по-терена могат да моделират въздуха изтичащ към мястото на откъсване на термиката/вихрушката и да иницират произволна посока на въртене.
Затова искам да споделите своите наблюдения за въртенето на вихрушките и термиките за да установим колко потвърждават ефекта на Кориолис и колко за по-случайно формирани.
Става въпрос за термики и вихрушки които се формират над сравнително плоски повърхности и слаб вятър.
На наклонение повърхности може да има други механизми (казах го преди), а при силен вятър вихрушките да се формират зад термиките поради тяхната турбуленция (както вихрушките и роторите зад ъгъла на сграда, ръб и т.к.н.) и тогава посоката на иницираното въртене може да е доста хаотична (за вихрушките)

_________________
www.nest.bg


Върнете се в началото
  Профил    +0 / -0 
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Съб Мар 13, 2004 1:39 pm 
Offline

Регистриран на: Вто Мар 09, 2004 3:48 pm
Мнения: 111
mislia 4e na tazi snimka ne se vijda koi znae kakvo vartene na termikata, http://www.skynomad.com/club/temp/tisho.jpg
sa6to taka sam vlizal v ogromna iskustvena termika ot goliama zapalena niva s hvar4a6ti na gore ostataci ot lista na carevica (dori i nad 1500m nad terena) i tam ne zabeliazah niakakvo vartene na termikata (gledaiki ia otstrani predi da ia dostigna)
az dori mislia 4e dosta hora mogat da si spomniat tazi termika,za6toto mnogo hora ia opotrebiha na sastezanieto na Konievo. 1999g ako ne se laja be6e.
pozdravi na vsi4ki letateli


Върнете се в началото
  Профил    +0 / -0 
 
 Заглавие: Вижте това
МнениеПубликувано на: Съб Мар 13, 2004 1:48 pm 
Offline

Регистриран на: Пет Мар 05, 2004 4:52 am
Мнения: 2296
Местоположение: Сопот
Име: Николай Йотов
Вижте тази снимка от Йоханес
http://www.skynomad.com/club/temp/jo.jpg

_________________
www.nest.bg


Върнете се в началото
  Профил    +0 / -0 
 
 Заглавие: za varteneto
МнениеПубликувано на: Съб Мар 13, 2004 7:03 pm 
Znachi razrovih se tuk i tam za informazia i dokopah edin site v koito se opisva kolko mnogo mitove se podhranvat okolo tazi sila na Koriolis. Nai-ubeditelnia primer beshe sas zavartaneto na vodata vav vanata. Otchita se che ima nabliudavano vartene i v dvete posoki i obiasnenieto e che vanata ne e dobro pole za experiment poradi nesimetrichnostta si spriamo otvora i facta che obiknoveno horata ne ostaviat vodata da se uspokoi do absoluten pokoi predi da se iniciira iztichaneto. Poradi tova na praktika horata nabludavat vartene i naliavo i nadiasno. Obache , napraven e experiment s absolutno simetrichna vana ( kragla ) kato vodata e ostavena da se uspokoi dvijenieto edna sedmica, sled koeto e startirano iztichaneto i togava naistina e potvadeno vartene, otgovariashto na posokata koiato bi se poluchila ot silata na Koriolis. Kazva se sashto che tazi sila, v sravnenie s ostanalite factori v edna normalna vana , e mnogo slaba i poradi tova e trudno da se otchete efecta. Tova me navejda na misalta che moje bi i pri termikite "drugite " factori ( osven Koriolis ) sa mnogo po-vliatelni za eventualno zavartane...relefa i konkretnite aerodinamichni uslovia. Poradi tova az sam sklonen da viarvam che ako sreshtame vartene, moje da ochakvame ednakvo veroiatno da se varti i naliavo i nadiasno. Vazmojno e razbira se opredelen relef da podtikva tochno opredeleno vartene v mestata koito dobre poznavame , taka che ima izvesten smisal da se zaglejdame i da si otbeliazvame kakvo stava. Tazi vtorata snimka mi se vijda che e pravena malko s tele-obectiv i sam sklonen da mislia che pokazva neshto blizo do zemnata povarhnost, koiato ochevidno e planinski relef i ima baia zavihriane.
Mejdu drugoto, malkata statistika koiato napravihte v tozi posting sashto pokazva che varteneto e statisticheski proizvolno ( v smisal che ima 50-50 razpredelenie na sluchaite koito ste nabludavali ) A statistikata e strashna sila. Az sam se ubedil v tova oshte v gimnaziata, kogato edin matematik doide i ni demonstrira kak raboti tova ...pokaza ni edna himikalka i popita dvama dushi da kajat taka na oko kolko e dalga tazi himikalka. Te mu kazaha vseki kakvo si misli i toi zapisa dvata otgovaora i gi usredni. sled tova zapita oshte pet dushi i pak usredni. posle oshte deset dushi i pak usredni. Nakraia popita celia klas ( kolkoto biaha ostanali ) i pak usredni. Znachi ot parvoto zapitvane imashe okolo 2 sm razlika s deistvitelnostta. Vsiako sledvashto beshe vse po blizo, a krainia resultat beshe s tochnost do 0.5 mm.


Върнете се в началото
     +0 / -0 
 
 Заглавие: varteneto
МнениеПубликувано на: Съб Мар 13, 2004 7:09 pm 
Offline

Регистриран на: Пет Мар 05, 2004 4:52 am
Мнения: 2296
Местоположение: Сопот
Име: Николай Йотов
Snimkata e pravena na vrah Kom s normalen (50 mm) obektiv - sluchi se pred ochite ni i beshe krasivo.
OK neka tazi tema otvorena i da spodeliate svoite nabludenia prez idvashtia sezon.

_________________
www.nest.bg


Върнете се в началото
  Профил    +0 / -0 
 
 Заглавие: кориолис и другите фактори
МнениеПубликувано на: Съб Мар 13, 2004 8:35 pm 
Offline

Регистриран на: Сря Мар 10, 2004 7:30 pm
Мнения: 283
Местоположение: Ботевград
Име: Иван Ценов
Ако подходим теоретично:
При хоризонтална повърхност и спокойна атмосфера остава само силата на Кориолис да работи. Тя се появява от това че в северното полукълбо в посока север разстоянието до оста на земното кълбо намалява и от там намалява линейната скорост на въздуха. Само че в площта, от която тръгва термиката с колко ще намалее това разстояние от най-южната до най северната точка?

Седнах и си поиграх с планиметрията и излезе, че при северна ширина 30 градуса, разстоянията на две точки [отдалечени на 100 метра една от друга и лежащи на един меридиан], до оста на земята се различават с 40-45 см [ако съм смятал вярно]. Съвсем лек наклон на терена, с по-високо на север, не само ще компенсира тая разлика, ами и ще й обърне знака. И тогава термиката ще не ще трябва да се завърти надясно [като анти-циклон].

Съвсем сложно става, ако има релеф и духа вятър. Тогава по-добре да се гледат соколчетата.


Върнете се в началото
  Профил    +0 / -0 
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 42 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща

Часовете са според зоната UTC + 2 часа



Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения

Търсене:
Иди на:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Преведено от: SEO блог на Йоан Арнаудов