Leonardo | ФОТО
Дата и час: Вто Мар 19, 2024 9:58 am

Часовете са според зоната UTC + 2 часа




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 33 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща

Участнците във взаимозастраховането да са:
- равни 81%  81%  [ 56 ]
- категоризирани според риска 19%  19%  [ 13 ]
Общо гласове : 69
Автор Съобщение
 Заглавие: Фонд Пара Застраховане
МнениеПубликувано на: Пон Окт 21, 2013 7:59 am 
Offline

Регистриран на: Пет Мар 05, 2004 4:52 am
Мнения: 2296
Местоположение: Сопот
Име: Николай Йотов
От темата ПАРАЗАСТРАХОВАНЕ се вижда че има достатъчно хора които биха се включили в инициативата.
Следва да определим правилата.

Основния въпрос е да се поставят ли ограничения на участниците?
Да се считат ли всички за равно рискови участници и да плащат равна вноска?

Според мен, успешен или не, експеримента с взаимозастраховането може да донесе доста информация за рисковете в парапланеризма и би било жалко да не го използваме за това.
Нека определим рискови групи и правила, които да важат за всяка застрахователна (календарна) година, а след натрупването на определена информация да ги коригираме следващата година. Така всеки може да решава година за година дали има смисъл да участва.

Естествено ще участвам във взаимозастраховането дори ако решим, че всички сме равни. Въпреки, че то ще е най-изгодно за неопитните и рисковите пилоти, имам висок праг на търпимост и мисля че е полезно постоянно да упражняваме своята солидарност.

_________________
www.nest.bg


Върнете се в началото
  Профил    +0 / -0 
 
 Заглавие: Re: Фонд Пара Застраховане
МнениеПубликувано на: Пон Окт 21, 2013 10:31 am 
Offline

Регистриран на: Пет Апр 13, 2007 8:12 pm
Мнения: 1483
praktikata e pokazala che dori i mnogo opitni piloti se troshat ne samo novobrankite az sam za. nikoga i nikoi ne e zastrahovan ot tapa greshka :idea:

_________________
I v rotor i v Cb vse mi e dobre ....... CB TEAM


Върнете се в началото
  Профил    +4 / -0 
 
 Заглавие: Re: Фонд Пара Застраховане
МнениеПубликувано на: Пон Окт 21, 2013 11:18 am 
Offline

Регистриран на: Пон Апр 16, 2007 5:41 pm
Мнения: 163
Местоположение: varna
Ники, освен тази анкета ще трябва да се пусне и такава за титуляр на сметката. За тази цел трябва да се предложат поне 3-ма. Също така, сумата бе доста размита,
а резултатите процентно близки.
За да не загубим половината, които бяха за 50 лв, предлагам сумата да не е по-висока от 100 лв.

_________________
Георги Тодоров - Жоро
NOVA FACTOR 2 - EN C


Върнете се в началото
  Профил    +0 / -0 
 
 Заглавие: Re: Фонд Пара Застраховане
МнениеПубликувано на: Пон Окт 21, 2013 11:53 am 
Offline

Регистриран на: Чет Юли 15, 2010 9:10 am
Мнения: 721
Местоположение: Дупница
Име: Петьо Кюркчийски
Аз също бих се включил в инициативата, защото ако не си помогнем ние, няма кой да ни помогне. Всеизвестен факт е, че повечето застрахователни компании са обирджии и едва ли ще се стигне до покриване на някакви разходи, защото ще изискат всяко документче, лицензче и какво ли не само и само да не платят.
Въпроса с това дали вноската да е съобразена с оценката на риска или да е солидарно равна е много деликатен.
По-честно е вноската да е диференцирана, но това едва ли е приложимо на практика, защото критериите по които ще се извърши оценката на риска са много субективни. Ако е на база на опит, то как точно ще се прецени кой е по-опитен?
Дали според това от колко време лети или според постиженията му?
Дали според това дали е имал инциденти, отворени запасни и.т.н?
Дали е карал СИВ курс?
Всички тези фактори са от голямо значение, но както казах нещата са много субективни и погледнато от друга страна по-опитните пилоти поемат по-големи рискове, летят в по рискови условия и правят по-опасни маневри.
Освен това много зависи кой с каква екипировка лети, дали крилото е подходящия клас за него, колко е старо и.т.н.
Факторите са прекалено много и винаги ще има недоволни, за това аз лично мисля, че е по-добре вноската да е една за всички и да има повече солидарност. Плащаме еднакво и ползва този,който има нужда.
Трябва да се помисли и за размера на вноската и как ще става плащането. Дали веднъж годищно, дали всеки месец.
Ако се реши вноската да е по-голяма от 100 лв годишно, би било удачно да има възможност за месечни вноски. За да има някаква по-голяма буферна сума във фонда, може да има встъпителна вноска в размера на годишната вноска и след това месечни, за да могат повече хора да се включат във фонда.
И още нещо много важно, би било добре, този, който се занимава със фонда и счетоводството да получава някакво заплащане за това, за да си върши найстина работата. Времето на хората е ценно и ако пак разчитаме, че някой ще върши нещо безплатно като в БНАК, нищо няма да се получи. Ако ставаше така, фонда можеше да бъде учреден в самия БНАК!

_________________
"Там, където има авиация има дух, има българщина!" Ген. Румен Радев - Президент на България

http://www.skyhike-bg.com


Върнете се в началото
  Профил    +5 / -0 
 
 Заглавие: Re: Фонд Пара Застраховане
МнениеПубликувано на: Пон Окт 21, 2013 5:41 pm 
Offline

Регистриран на: Пет Авг 05, 2011 6:21 pm
Мнения: 52
Местоположение: София
Име: Васил Димов
Цитат:
Участнците във взаимозастраховането да са:
- равни
- категоризирани според риска


Моля за разяснение, тъй като не бих могъл да гласувам информирано - какво се има предвид под "категоризирани според риска"? Ако се има предвид, че хората родени на нечетна дата са по-рискови и заради това е редно да плащат повече от родените на четна дата, тогава бих избрал "категоризирани според риска".

Шегата настрана - съгласен съм с Петьо, че е много трудно, почти невъзможно, да се оцени обективно риска даден пилот да бъде сполетян от инцидент.


Върнете се в началото
  Профил    +0 / -0 
 
 Заглавие: Re: Фонд Пара Застраховане
МнениеПубликувано на: Пон Окт 21, 2013 7:07 pm 
Offline

Регистриран на: Пон Май 03, 2010 7:59 pm
Мнения: 440
Име: Георги Джамяров
Ако аз участвам в такава схема ще бъде защото ще искам да си шерна 50-тте лева.
Много, ама много даже в хиляди пъти по сигурно е да се намери европейски застраховател (даже бих препоръчал местен брокер но понеже съм в конфликт на интереси не бих го направил) отколкото да разчитате на този кръжок.
Нека някой си направи труда да изготви проста сметка ако 3години са набирани пари в сметката без теглене за колко инцидента от 2013 г. по колко лева ще стигне наличността. При това когато се прави тази сметка е хубаво са се отчете тежестта на инцидентите така че и парите които се разпределят да бъдат пропорционални. С риск да ме обвините в песимизъм ще прогнозирам че сумите ще бъдат по акоро символични.
Много по-лесно и осъществимо ми се струва изготвянето на групова застраховка с реална компания през български брокер с помоща на наличните юристи и адвокати в парапланеристката група. А по отношение на документчетата ... Щом трябва ще ги има. Който не е готов за x-alps го връщат.
П.с. Комунизъма е отскоро неглижирана идеология. Ако има специалисти да я доказват нека вземат отношение.

_________________
Ссса


Върнете се в началото
  Профил    +6 / -2 
 
 Заглавие: Re: Фонд Пара Застраховане
МнениеПубликувано на: Пон Окт 21, 2013 9:44 pm 
Offline

Регистриран на: Пет Мар 05, 2004 4:52 am
Мнения: 2296
Местоположение: Сопот
Име: Николай Йотов
@ Васил
Цитат:
Моля за разяснение, тъй като не бих могъл да гласувам информирано - какво се има предвид под "категоризирани според риска"?

Имам предвид, да се разделят участниците на групи според риска който носят. При застрахките живот най-елементарното разделение е според възрастта.
При нас също може да се търси разделение, но както изглежда на повечето им се струва сложно. Сложно звучи, като че ще трябва да се върши някаква допълнителна работа (напр. математика) и май мирише и на бъркане в личното пространство (напр. публично споделяне на инциденти). По удобно е да консумираме нещо наготово (напр. готов застрахователен продукт) и да се оплакваме че е скъпо (защото някой търси печалба за работата си).

Според вас, пилот който е симулирал колапс, срив, запасен и прочие, по-безопасен ли е от такъв който не е?
Пилот на 50 полета от две различни места правени през късната есен, по-безопасен ли е от пилот с 1000 полета от 30 различни места правени през 4 различни сезона?
....

@ Жоро Джамяров
Жоро ти си пример как мисълта води до бездействие. Как трябва да се оставим на професионалистите и въобще да не се опитваме да правим нищо, защото вече някой го е направил.
Кръжока по взаимозастраховане е път по който можем да научим нещо повече за себе си и другите. Защо идеята да се свърши някаква работа заедно поражда асоциация за комунизъм у теб?

Имаме достатъчно време до началото на следващия сезон за да задвижим нещата по взаимозастраховането. Нека за тези 4-5 месеца да видим какво конкретно предлагат европейските застрахователи и местни брокери и тогава да решим. Предполагам че тези които са се запалили по идеята за взаимозастраховането ще се откажат ако излезе изгодна оферта. Напр. в Австрия и Германия застраховката за парапланеристи е около 80 евро на година и покрива всякакви лечение, транспортирания с вертолет и прочие. Само че зад тия 80 евро има 20 години трупане на статистика с инциденти, тунинговане на обучението и екипировката, 20-30 000 задължителни клиента и разни други дребни работи.

_________________
www.nest.bg


Върнете се в началото
  Профил    +3 / -0 
 
 Заглавие: Re: Фонд Пара Застраховане
МнениеПубликувано на: Пон Окт 21, 2013 10:33 pm 
Offline

Регистриран на: Нед Юли 25, 2010 6:56 pm
Мнения: 404
Име: Димитър Миладинов
Ники,

Цитат:
Според вас, пилот който е симулирал колапс, срив, запасен и прочие, по-безопасен ли е от такъв който не е?

Често злополуки се случват по време на симулиране на въпросните и на ръчкане изобщо. Значи пилот, който иска да стане безопасен, трябва за целта да стане първо опасен.


Цитат:
Пилот на 50 полета от две различни места правени през късната есен, по-безопасен ли е от пилот с 1000 полета от 30 различни места правени през 4 различни сезона?

Опитният пилот е по-безопасен без съмнение. Но пък е изложен на опасност 20 пъти повече време (1000/50) от неопитния. Вероятността за злополука при него е по-висока.

Аз лично съм ходил на СИВ и летя целогодишно. Така че нямам личен интерес от тази гледна точка. Но мисля, че ако се подпомагаме трябва да подходим като приятели един към друг, а не като застрахователи. Колкото по-проста и очевидна е схемата, толкова по-вероятно е да проработи.


Върнете се в началото
  Профил    +8 / -0 
 
 Заглавие: Re: Фонд Пара Застраховане
МнениеПубликувано на: Вто Окт 22, 2013 10:11 pm 
Offline

Регистриран на: Пон Май 03, 2010 7:59 pm
Мнения: 440
Име: Георги Джамяров
Взаимоспомагателната каса за която говорите е схема която беше практика преди много години ..май-над 25 вече.
Там обаче се е чакало на опашка. Примерно теглиш 2000 лева за жигула но преди това да речем 3 години трябва да си внасял редовно вноска и след като изтеглиш не можеш да теглиш 2 месеца по късно.
Тоест е имало планиране.
Какво планиране може да има при нас ? Освен сигурността че след като си изтеглил днес. няма да теглиш пари от касата утре.
[size=50]Съжалявам че не виждам перспектива в начинанието. Нито мащабите му ме привличат. Нито сигурността. Единственото което е привидно привлекателно е утопията с малко пари да се постигне голям ефект[/size].
Бих се радвал един SWОT aнализ да ме опровергае
По отношение на анкетата ще споделя една история която гледах във филм с Джордж Клуни в ролята на кандидат за президент на САЩ.
Съветника му каза да излезе пред хората и да сподели нуждата от задължителна военна служба. Защо нямало загуби от лансирането на подобна идея ?
Ами много просто тези над 18 ще са съгласни защото вече не може да ги хване казармата а тези под 18 нямат право на глас.
хаха перпетуум мобиле.

П.С.Ники, идеята за взаимна работа не поражда в мен асоциации за комунизъм. Но силно се надявам да доживея деня в който принципа "всекиму според потребностите, всекиму според възможностите" ще бъде реалност.
И понеже ме квалифицираш като класически пример, съм длъжен да ти кажа. че силно се надявам да не започнеш скоро да летиш на собственоръчно ушито крило ( което не бих се учудил вече да си правил ) без помощта поне на Данчо :)

_________________
Ссса


Последна промяна Djubaca на Вто Окт 22, 2013 10:57 pm, променена общо 2 пъти

Върнете се в началото
  Профил    +1 / -2 
 
 Заглавие: Re: Фонд Пара Застраховане
МнениеПубликувано на: Вто Окт 22, 2013 10:21 pm 
Offline

Регистриран на: Пет Мар 23, 2012 6:24 am
Мнения: 171
Име: Венелин Грозев
Djamyarov написа:
Взаимоспомагателната каса за която говорите е схема която беше практика преди много години ..май-над 25 вече.


Може би ще се разочароваш но в някои фирми ВС касите все още съществуват и се ползват активно (например в последната ми работа) като алтернатива на банката. Пример: назначават те на временен трудов договор и ти се налага да вземеш заем за спешна нужда. Отиваш в банката но там ти отказват понеже не си на постоянен трудов договор и се принуждаваш да ползваш услугите на ВС касата - описвам в момента действителен случай с бивш колега.


Върнете се в началото
  Профил    +0 / -0 
 
 Заглавие: Re: Фонд Пара Застраховане
МнениеПубликувано на: Вто Окт 22, 2013 10:32 pm 
Offline

Регистриран на: Пон Май 03, 2010 7:59 pm
Мнения: 440
Име: Георги Джамяров
Цитат:
СДРУЖЕНИЕ ЗА УЧИТЕЛСКА ВЗАИМНА ПОМОЩ – ХАСКОВО
( ВЗАИМОСПОМАГАТЕЛНА КАСА ПРИ ОбщКС НА СБУ – ХАСКОВО)

І. Основни цели на сдружението.
1. Да развива и поощрява взаимоспомагателната дейност сред своите членове.
2. Да утвърждава сред членовете си общочовешки принципи и дейности на взаимна помощ чрез собствени средства.
3. Да съдейства за реализацията на насъщни интереси и потребности на своите членове за по-добър живот и бит.

ІІ. Средства за постигане на целите.
1. Отпускане на безвъзмездни и не безвъзмездни помощи на изпадналите в тежко материално и здравословно състояние свои членове.
2. организиране на благотворителни прояви и инициативи.

ІІІ. Какво още трябва да се знае за Сдружението?
1. Сдружението не разпределя печалби.
2. Върху личните средства на членовете не се начислява лихва.
3. При напускане на Сдружението набраните лични средства се връщат в тримесечен срок след като се приспаднат задълженията.
4. При пенсиониране членството може да продължи
5. В Сдружението могат да членуват всички работещи в системата на образованието и техните семейства.

ІV. Всеки член има право да получава:
1. дългосрочни заеми в съотношение 3:1 спрямо набраните лични средства, но не повече от 2 400 лева при 5% проста годишна лихва;
2. краткосрочни заеми в размер на 100 лева без лихва със срок на погасяване 5 месеца;
3. заем с предимство до набраните лични вноски без поръчители;
4. намаление с 50% от стойността на картата за почивка в почивната база на Общинския координационен съвет на СБУ – Хасково в град Велинград;
5. социална помощ за призната от ТЕЛК инвалидност.

V. Всеки член на Сдружението е длъжен:
1. Да внася ежемесечно по ведомост или касово членски внос в размер на 10 лева.
2. Да погасява получените от него заеми в установения размер и срок до 18 месеца.
ЗА ПОВЕЧЕ ПОДРОБНОСТИ:
град Хасковo
ул. ,,Христо Ботев” №1 (Бизнесцентър), ет. 1, ст. 112
тел.: 038/62 49 54
или при касиерите на учебните заведения


чак разочарован не съм.
Дори напротив, светна ми.
може и да не се окажа прав.

_________________
Ссса


Върнете се в началото
  Профил    +0 / -0 
 
 Заглавие: Re: Фонд Пара Застраховане
МнениеПубликувано на: Сря Окт 23, 2013 7:49 am 
Offline

Регистриран на: Пет Мар 23, 2012 6:24 am
Мнения: 171
Име: Венелин Грозев
Иронията ти е доста неуместна. ВС касите са създадени и функционират като небанкови кредитни институции поради това, че е имало нужда от подобно нещо. В никакъв случай не се опитвам да ги представя в добра светлина - всеизвестно е, че точно те са големи хранилки на разни КНСБ-та и други подобни пиявици.

SWOT анализа си е доста работа и то отговорна, понеже на негова база могат да се вземат решения.


Върнете се в началото
  Профил    +0 / -0 
 
 Заглавие: Re: Фонд Пара Застраховане
МнениеПубликувано на: Сря Окт 23, 2013 10:10 am 
Offline

Регистриран на: Нед Юли 03, 2005 8:29 pm
Мнения: 111
Местоположение: Пловдив
По-горе споменах, че ние, българите, сме многознайковци и индивидуалисти и тоя г-н Джамяров се напъва яко, за да докаже тезата ми.
Повечето, да не кажа всички, положителни неща при соц-/комунизма (а такива безспорна имаше немалко!) всъщност са измислени и реализирани първо при скапания капитализъм - строго и истинско планиране на приходи/разходи, безплатни/евтини обществени дейности и комунални услуги, пионерски лагери, професионални сдружения и пр. та чак до еколозите, съотв. зелените партии; в частност - кооперативни/колективни форми на дейност и още по в частност - взаимоспомагателни каси.
Докато нашите селяни-индивидуалисти се оплакват, че прекупвачи ги цакат в изкупните цени, много техни събратя по на север и на запад се обединяват в сдружения, опитват се да затварят цикъла, да си издействат права за директна реализация, а бе действат организирано и колективно както при омразния ти комунизъм, Джамяров.
Това за военната служба не го вдянах, защото тя е задължителна в определен възрастов диапазон, напр. 18-28 години, а тази група са си баш активни избиратели, които биха влязли в казармата, ако гласуват "за".

По същество:
Някой вече предложи, хората, които априори нямат нагласата да се включат в такава колективна форма за спасяване на давещите се, просто да не се включват и в дискусията - напр. Джамяров, Ясен от Рила...
Аз съм убеден в правилността на идеята и ако успеем да се съберем 100-ина участници по мин. 100 лв., след година сигурно ще спечелим още последователи.
Предлагам системата да е облекчена, макар и с някои недостатъци.
Всички да внасят една и съща сума на два пъти - до 31.12 и 30.06 и да имат потенциално равни права при нужда. Да се създаде група от 3-5-7 души, която да решава във всеки конкретен случай каква сума, кога и как да се отпуска; потърпевшият също да рещава доколко иска да се възползва от правото си.
Касата може да се допълва с допълнителни вноски от
- тандемни полети - 0.5 или 1% от цената на всеки полет да влиза там
- платени обучения - също
- касички за дарения - на всеки по-посещаван старт, във всеки клуб и при всяка масова проява - сигурен съм, че и зрители, приятели, роднини също ще пускат по нещо в тях.

Ако напр. аз управлявам тази каса (имам опит в тая насока), бих олихвявал сумата с макс. процент по депозити, защото просто няма да я държа заключена в касата, а ще я ползвам за оборотни средства. Да се плаща на някого за тази дейност е грешка. Ако се натрупа сума над определена, разумна граница, излишъкът може периодично да се връща на участниците, които не са имали нужда да я ползват, т.е. инциденти, олихвена с гореспоменатия процент.
С две думи - предлагам да бъдем конструктивни вместо да демострираме богата обща и специална култура.

_________________
ЛюбоМ


Върнете се в началото
  Профил    +2 / -0 
 
 Заглавие: Re: Фонд Пара Застраховане
МнениеПубликувано на: Сря Окт 23, 2013 10:26 am 
Offline

Регистриран на: Пон Апр 16, 2007 5:41 pm
Мнения: 163
Местоположение: varna
Djamyarov написа:
Взаимоспомагателната каса за която говорите е схема която беше практика преди много години ..май-над 25 вече.
Там обаче се е чакало на опашка. Примерно теглиш 2000 лева за жигула но преди това да речем 3 години трябва да си внасял редовно вноска и след като изтеглиш не можеш да теглиш 2 месеца по късно.
Тоест е имало планиране.
Какво планиране може да има при нас ? Освен сигурността че след като си изтеглил днес. няма да теглиш пари от касата утре.


Така е, но с огромната разлика, че тук не става въпрос, всеки каквото е вкарал в един момент да си го изтегли /както примера с твоята жигула/
Вкарват 100% от касата - налага им се на около 5% - тоест на 100 всеки 5 са потрошени, което според мен е по-малко.

И второ: Ако при положение, че каса, която няма никакви разходи за заплати, реклами, комисионни, не е създадена да печели и т.н - не може да поеме съответните разходи, то как тогава застрахователя ще ви изплати сумата, като над 80% от събраните ви пари отиват за печалба на застрахователя и другите му разходи... :lol:

_________________
Георги Тодоров - Жоро
NOVA FACTOR 2 - EN C


Върнете се в началото
  Профил    +0 / -0 
 
 Заглавие: Re: Фонд Пара Застраховане
МнениеПубликувано на: Сря Окт 23, 2013 10:36 am 
Offline

Регистриран на: Пон Апр 16, 2007 5:41 pm
Мнения: 163
Местоположение: varna
ЛюбоМ написа:
Предлагам системата да е облекчена, макар и с някои недостатъци.
Всички да внасят една и съща сума на два пъти - до 31.12 и 30.06 и да имат потенциално равни права при нужда. Да се създаде група от 3-5-7 души, която да решава във всеки конкретен случай каква сума, кога и как да се отпуска; потърпевшият също да рещава доколко иска да се възползва от правото си.
Касата може да се допълва с допълнителни вноски от
- тандемни полети - 0.5 или 1% от цената на всеки полет да влиза там
- платени обучения - също
- касички за дарения - на всеки по-посещаван старт, във всеки клуб и при всяка масова проява - сигурен съм, че и зрители, приятели, роднини също ще пускат по нещо в тях.

Ако напр. аз управлявам тази каса (имам опит в тая насока), бих олихвявал сумата с макс. процент по депозити, защото просто няма да я държа заключена в касата, а ще я ползвам за оборотни средства. Да се плаща на някого за тази дейност е грешка. Ако се натрупа сума над определена, разумна граница, излишъкът може периодично да се връща на участниците, които не са имали нужда да я ползват, т.е. инциденти, олихвена с гореспоменатия процент.
С две думи - предлагам да бъдем конструктивни вместо да демострираме богата обща и специална култура.


Добре ще е всички идеи и правила за работата на касата да се регламентират от членовете й, едва след като стане ясно кои са те. В противен случай подхранваме скептично настроените да продължават с негативното си отношение.

_________________
Георги Тодоров - Жоро
NOVA FACTOR 2 - EN C


Върнете се в началото
  Профил    +0 / -0 
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 33 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща

Часовете са според зоната UTC + 2 часа



Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения

Търсене:
Иди на:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Преведено от: SEO блог на Йоан Арнаудов