Цитат:
Чакай сега.. Ясно е, че тия големите са по-големи и ще ни отнесат като куцо пиле домат.
По закона на джунглата ли действаме? По-големия е с предимство?
Още повече "извън пътя", където правила няма, а точно тоя по-големия е забранено да излита от нелицензирано летище?
Чакай, нещо не ме разбра.
Всъщност от самото начало това, за което сигнализирам, е че не се познават фундаментални правила от законодателството и въздушното право. И че не е нормално в училищата това да не се преподава!
Та, тезата ми беше, че на летището в Кондофрей въздушното пространство е клас G до височина 5900 фута (1800 m) надморска. Това дава право на ВСЕКИ да лети там без радио и без транспондер, но ако трябва да спазваме буквата на закона, трябва да се информира Центъра за полетна информация (ЦПИ). Тази служба координира полетите в G пространството в цялата страна. Идеята е, че като кажеш какви са ти намеренията, дори и да нямаш постоянна радиовръзка, някой знае, че някъде се лети и някой друг като иде там, може да предупреди и да каже "отваряй си очите".
Просто и полезно.
Но да сме реалисти: не работи много добре. Често от Центъра за полетна ИНФОРМАЦИЯ чувам "ЗАБРАНЯВАМ" или някой пита "РАЗРЕШЕТЕ (снижение например)", а това е ИНФОРМАЦИЯ, не Кула, Подход и т.н. Поне аз винаги така съм го разбирал.
Реалния проблем е, че поради това, че парапланеристите "не съществуват", ако се обади парапланерист и каже "ние сме групичка еди къде си и ще летим в еди кой си район днес", от CPI изпадат в ужас, че няма полетен план (:-)!!!), няма транспондер, няма радио, а и често е очевидно, че обаждащия се "не е авиатор" и се започва "вие нямате право да ми се обаждате", което ми се струва пълна тъпотия.
Ето ТУК е мястото на БНАК, да разясни и да намери прост начин.
Тогава когато лети самолет в посока Коняво ще му кажат "внимание, имайте предвид, там днес има парапланеристи, които планират да летят в еди каква си посока". Отговорността да си отваря очите пилота на самолета на 4 си е винаги в него (в G пространството особено) и ВИНАГИ трябва да се гледа, но първо е много по-добре да ти напомнят и помогнат (това е задачата на центъра за полетна информация!) и второ така незнаещите за същестуването на парапланеристите ще узнаят!
За милионен път повтарям в този форум - пилотите на свръхлеки самолети, които са значителен брой и през хубавото време през уикендите бръмчат доста масово си нямат и представа, че чаршаф бабаити летят където си поискат - нямат и представа къде са местата с концентрация на парапланеристи и никой не им казва, че там където отиват е опасно!
Същевременно CPI често прекаляват с усилията да си измият ръцете и "не разрешават" това и онова за глупости (като например в неделя ме накараха да кацна, защото на 55 км. от мен имаше СВ и щели да гърмят по него местните служби, които не можели да започнат работа защото аз съм летял!).