ВладиЧ написа:
Голям късмет си извадил момче! Сега погледнах данните на твоето крило. При източеност 6,2, голи върви и декларирани скорости от 24/40/57 км/час според мен, няма никакъв шанс това крило да е ЕN В, или бившо 1–2. Ама никакъв! Това крило си е ЕN С, или бившо DHV 2 и то даже над средата на DHV 2 тоест много по-близко до DHV 2–3. И точно така се е държало и реагирало крилото ти в тази ситуация, а не като крило 1–2. По-рано, когато имаше само DHV нещата бяха сравнително ясни. С въвеждането обаче на ЕN нещата се позамазаха, а производителите започнаха да използват това положение и някак си лекичко започнаха да баламосват хората. Няма как крило с източеност 6,2 да бъде в клас 1-2, ако ще и космически, и вселенски технологии да има в него. Просто няма такъв начин. До преди 7-8 години крила с източеност 6,2 бяха компетишъни. Сега с такива скрорости и с такава източеност крилата са някъде, около долната граница на 2-3. Толкова!
Та съвета ми е да не се доверявате особено много на новите класификации на производителите и на рекламите им, ами да гледате общите показатели на крилото, с което сте решили да летите, а ако не сте наясно по-добре се консултирайте с по-старите кучета, който имат повече опит. Ще си спестите много болка, неприятности и ядове!
Вярно, че всеки производител иска да продава най-много крила с най-яките данни, най-бързите, най-летящите и най-безопасните... Това последното ми прозвуча, почти, като дървено желязо... Ама за този, който ги купува тези крила живота му зависи от тях...
Изключително си прав. Но аз това крило го летя вече 7 месеца и около 50 часа само в термични условия. Правило ми е подобни изпълнения, но на 1700 м на срез и след излизане от един облак на 3000 м , но там съм имал височина и се е оправяло сравнително бързо, дори и след спирала и крават, после със стабило и кравата изчезва за секунди. Правило ми е и странични 50% колапси на малка височина, и наистина много бързо се оправя с изпомпване и изобщо не завива по посока на колапса. Това, обаче беше много ниско, а и аз без да мисля започнах да натискам доста често спийд. Смятам, че това със спийда ми е грешката.