Leonardo | ФОТО
Дата и час: Чет Мар 28, 2024 7:35 pm

Часовете са според зоната UTC + 2 часа




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 7 мнения ] 
Автор Съобщение
 Заглавие: За жените, летенето и всичко останало....
МнениеПубликувано на: Пет Юли 10, 2015 2:45 pm 
Offline

Регистриран на: Нед Дек 01, 2013 7:01 pm
Мнения: 152
Име: gergana ilieva
За жените, летенето и всичко останало…


“И Гери,......внимавай много, никакви дерета и дървета!!!!!” - колко пъти съм го чувала това като предупреждение….но то е всъщност отношение…..отношение към жените в летенето….
Мога да говоря много, на базата на дългогодишния си опит -с мъжете и летенето…
мога говоря сега, от позицията на човек живял и преживял много...и да се надявам да бъда чута….заради всички жени в летенето…
Не съм на 17 години….такава бях, когато за първи път се сблъсках с окупираната от мъжете в летенето територия….а на тази възраст може да бъдеш смъртоносно...смъртоносно наранена за цял живот….
Мислех си, че тогава времената бяха други ...но като се огледам -да, сега времената са други, но като цяло отношението към жените в летенето е същото -те нямат място - ОСВЕН,
Ако не са жена/дъщеря(има и такива изключения), на някой летящ мъж
И
Ако не покажат някакви “уникални” летателни качества..

тук просто за жена, която “просто иска да лети”- няма място!

И ако се появи някоя такава, с такива ми ти претенции -ще бъде сложена на првилното място -с всякакви средства -най-класическото е обявяването й за луда или невменяема -за нещо несвързано с летенето, разбира се -прекомерни емоции или липса на социална адекватност - щото вместо да се наслаждава на нечия компания в някое заведение да речем -си ходи и си прави някакви нейни неща -абсурд -какво неуважение към целия мъжки род ….и да, ако си на 17 - много бързо ще те вкарат в правия път…..

или ще се простиш с летенето…..

Пиша и мислите ме запращат толкова много години назад….милех, че това е минало, че хората, с които съм се сбъскала тогава са били един случаен лош късмет….

Но сега наблюдавам реалността...и виждам….нещата само изглеждат променени…
за 17 годишните момичета, които се появяват за летене са същите….разбира се сега възможностите са по-добри, ако си самостоятелна и имаш пари да си платиш обучението и да си купиш крило…..но
психологическия натиск си остава…

ако си летящя жена - на кой се водиш?

Да, едно време нещата бяха други…...на пръв поглед….
Тогава времената бяха -ти помагаш -шерпстваш -носиш крилата им, те те обучават...даваха се на клубовете и пари за обучение…
Но явно никога не е достатъчно, когато става въпрос за
жени, които искат да летят…
автоматично се приема

че “жените не стават за летене, стават или не стват за е...е”

аз лично го научих по трудния начин
след като първо бях обвинена в невменяемост ---и оттам негодност за летене…

не ми хрумна, че зад това седят нечии мераци…
едно време гледах на летящите хора, като някакви много чисти и съвършенни хора…
едва ли съм правила по-голяма грешка в живота си

от двама инструктори мъже - независимо от възрастта и семейното им положение - се оказа, че и двамата искат едно и също…

като някак си -като че ли и през ум не им беше минавало -че моето уважение и търпение към тях се дължи на това, че бяха летящи хора…

да, тогава нямаше обучение, да си го платиш с пари и всичко да е чисто и ясно

по презумция се е смятало, че щом жена каже, че иска да лети -то тя отива да си търси мъж….
аз иначе не мога да си обясня
всичко, което се е случило…

ако откажеш “да ходиш” с някой - ти се отказва достъпа до летенето
и летенето -като “регламентиране” на някакви чисто сексуални или емоционално-сексуални отношения….

и могат да ти говорят, колко вярват, че жените могат да бъдат добри пилоти….докато не постигнат по измамен начин своето и после -те задушат с дълбоката истина, мислейки че ти казват нещо потресаващо приятно -”жените не стават за летене, стават или не стават за е...е, “ -и че ако някой мъж да те оцени като “ставаща за е...е” -това трябва да осмисли живота ти напълно и изцяло…
Всичко друго е обявено за “ненормално”....

Цялото ни общество е болно….
Лошото е, че ние жените -не се подкрепяме достатъчно -оставяме мъжката гледна точка да обсеби ума ни….понякога и сърцето….но това е друга история….

Идеята е, че общността на летящите в България - няма много концепция за женското летене…
Разбира се има, жени които летят добре -но те някак си изпадат от общата схема -слагат се в категорията “изключение” и толкоз….

ако една жена, не прояви някакъв голям талант за летене -то следва, че тя не става за летене…
ако не е нечия жена, на някой летящ мъж -как да се отнасяме с нея…
притеснително е някак си…

не се допуска, че една жена иска да лети, просто защото иска и й харесва, нищо че няма потенциал за световна шампионка…
не се допуска, че просто иска да лети ...пък и ако не показва интерес към стандартни мъжко-женски отношения ….или вече не е в подходяща възраст за такива….

най-добре е

да бъде обявена за
“психически неуравновесена, ненормална”

и да бъде незабелявана
и избягвана
при възможност..

ако случайно попадне наблизо…
много е напрягащо
не можеш я класифицира
не можеш да я сложиш в позната категория

И НЕ ЗНАЕШ КАК ДА СЕ ДЪРЖИШ С НЕЯ…

ЗАТОВА -НЕ ЗАБЕЛЯЗВАЙ, ИЗБЯГВАЙ И СТОЙ ДАЛЕЧ ОТ НЕЯ...

Позволявам си да говоря за тези неща, от позицията на жена, преживяла много, видяла много, която е искала да лети от 17 годишна, но тази мечта е била жестоко посечена -от “мъжкото възприятие за жените в летенето”.....
Сега от позицията от 45 годишна жена, виждам че нещата не са станали по-лесни за жените, които просто искат да летят….поне в България….

Може ли летящото общество в България, което на този етап е преобладаващо от мъже -да възприеме, че и жените носят души, които могат да КОПНЕЯТ ЗА ЛЕТЕНЕ, НЕ ЗА МЪЖЕТЕ В ЛЕТЕНЕТО -колкото и да е нараняващо за егото на мъжкото съсловие….?

Може ли една жена да бъде възприета като нормална - ако

просто иска да лети…

Ако един летящ мъж си ритне каската от яд или изругае, че се е удавил -това е мъжествено и се разправя като илюстрация на силното му желание за летене
Ако това направи една жена - леле
леле
леле
тя е психичеки неуравновесена
ненормална
изкукала
с една дума НЕГОДНА ЗА ЛЕТЕНЕ

КЪДЕ Е ТРЪГНАЛА?
СТОЙ ДАЛЕЧ ОТ НЕЯ!

Ако летящ мъж се придърви, прихрасти или кацне на неподходящо място -разправя се като пикантна история за това колко тоз човек е смел, дъзък...неразумен, но разбираемо...нали му се лети…
Ако летяща жена го направи,
леле
леле
леле
тя е безотговорна или некадърна
може да стада от олигофрения
или всякаква невъзприемчивост към летенето
с една дума НЕГОДНА ЗА ЛЕТЕНЕ…

КЪДЕ Е ТРЪГНАЛА?
СТОЙ ДАЛЕЧ ОТ НЕЯ!

Ако летящ мъж си търси компания за летене -ясно е -на него му се лети много,
Ако е жена -ами тя сигурно си търси мъж...щото как да му хрумне на някой, че й се лети -

като не може да лети
и
следователно
е обявена за
НЕГОДНА ЗА ЛЕТЕНЕ…

КЪДЕ Е ТРЪГНАЛА?
СТОЙ ДАЛЕЧ ОТ НЕЯ!

Дали нещата е България могат да започнат да се променят - дали ще се приеме, че една жена, независимо от възрастта си, може да носи Душа, Която Иска Да Лети….
И за да бъде подкрепена тази човешка душа е нужно просто да бъдем хора един към друг и да се научим да се вглеждаме в душите си….


Върнете се в началото
  Профил    +2 / -16 
 
 Заглавие: Re: за летенето ...
МнениеПубликувано на: Съб Юли 11, 2015 6:11 pm 
Offline

Регистриран на: Чет Апр 08, 2004 10:02 am
Мнения: 129
Местоположение: Казанлък
Име: байРос
Илиева, има и друг живот в летенто. Аз скочих с парашут на 17 години, помня Лили , която ме прие в курса и обучи до първите няколко скока. След това инструктор стана Георги Динев. Той и Тинка бяха пример за нас като спортисти, и като хора. Години наред бяхме като едно семейство, безброй пъти сме осъмвали в тях на гости. Динев е човека, който не повиши тон нито веднъж каквото и да бяхме правили във въздуха. Случвало се е, когато минем някаква граница да казва '' Утре без скокове" :D . И това стигаше за да разберем, че така не бива.
За кратко имахме инструктор от Велико Търново, който ходеше като пъдар с една тояга и най-мекото обръщение към нас беше "хоботи ". Мина и замина, все пак остави следа как не бива да се прави.
Моето разбиране за летенето в днешно време е такова: бягане от работа, задължения, даже и от приятели, по този начин плащаме една не малка цена за това удоволствие. Не бива да си го разваляме или да позволяваме на други да ни го развалят по какъвто и да е начин, дори с риск от 'изолация'. За себе си съм си казал: гледам другите, уча се, не се състезавам. Трябва ми една термика да извъртя няколко пъти, един човек на който да споделя нещо хубаво от деня. От всяко излизане с парапланера от дома се връщам най-малко с един урок, дори да не е ставало за летене.

П.П.
днес вятъра на Бузлуджа беше около десятка и кучето получи една чудесна разходка в планината.


Върнете се в началото
  Профил    +4 / -0 
 
 Заглавие: Re: За жените, летенето и всичко останало....
МнениеПубликувано на: Нед Юли 12, 2015 1:36 pm 
Offline

Регистриран на: Сря Авг 31, 2005 8:40 am
Мнения: 1980
Име: Даниел Димов
Това е положението (засега) в целия свят, а не само в полу-ориенталската държавица в която се намираме. Жените трябва да се доказват непрекъснато и критериите към тях са по-завишени от колкото към мъжете. Не смятам да оценявам всичко това като "добро" или "лошо" - просто такова е обществото в което живеем. Явно всеки индивид си се адаптира добре към пола с който се е родил защото не са много хората, които искат да бяха се родили с противоположния пол. Жените са си добре като "жени" и мъжете са си добре като "мъже". Ако погледнем статистиките - съотношението на транс-сексуалните хора на планетата е грубо 3:1 (мъж --> жена : жена --> мъж) и средната продължителност на живота на жените е с около 3 години по-голяма от тази на мъжете - излиза че е малко по-добре да си жена.

Не се оплаквай ами си живей живота и се възползвай от "екстрите" които женския пол ти дава - за 45 години трябва много добре да знаеш какви са те! :)


Върнете се в началото
  Профил    +2 / -0 
 
 Заглавие: Re: За жените, летенето и всичко останало....
МнениеПубликувано на: Нед Юли 12, 2015 7:00 pm 
Offline

Регистриран на: Пет Мар 05, 2004 4:52 am
Мнения: 2296
Местоположение: Сопот
Име: Николай Йотов
gerganailieva написа:
За жените, летенето и всичко останало…


“И Гери,......внимавай много, никакви дерета и дървета!!!!!” - колко пъти съм го чувала това като предупреждение….но то е всъщност отношение…..отношение към жените в летенето….
Мога да говоря много, на базата на дългогодишния си опит -с мъжете и летенето…
мога говоря сега, от позицията на човек живял и преживял много...и да се надявам да бъда чута….заради всички жени в летенето…
Не съм на 17 години….такава бях, когато за първи път се сблъсках с окупираната от мъжете в летенето територия….а на тази възраст може да бъдеш смъртоносно...смъртоносно наранена за цял живот….
Мислех си, че тогава времената бяха други ...но като се огледам -да, сега времената са други, но като цяло отношението към жените в летенето е същото -те нямат място - ОСВЕН,
Ако не са жена/дъщеря(има и такива изключения), на някой летящ мъж
И
Ако не покажат някакви “уникални” летателни качества..

тук просто за жена, която “просто иска да лети”- няма място!

И ако се появи някоя такава, с такива ми ти претенции -ще бъде сложена на првилното място -с всякакви средства -най-класическото е обявяването й за луда или невменяема -за нещо несвързано с летенето, разбира се -прекомерни емоции или липса на социална адекватност - щото вместо да се наслаждава на нечия компания в някое заведение да речем -си ходи и си прави някакви нейни неща -абсурд -какво неуважение към целия мъжки род ….и да, ако си на 17 - много бързо ще те вкарат в правия път…..

или ще се простиш с летенето…..

Пиша и мислите ме запращат толкова много години назад….милех, че това е минало, че хората, с които съм се сбъскала тогава са били един случаен лош късмет….

Но сега наблюдавам реалността...и виждам….нещата само изглеждат променени…
за 17 годишните момичета, които се появяват за летене са същите….разбира се сега възможностите са по-добри, ако си самостоятелна и имаш пари да си платиш обучението и да си купиш крило…..но
психологическия натиск си остава…

ако си летящя жена - на кой се водиш?

Да, едно време нещата бяха други…...на пръв поглед….
Тогава времената бяха -ти помагаш -шерпстваш -носиш крилата им, те те обучават...даваха се на клубовете и пари за обучение…
Но явно никога не е достатъчно, когато става въпрос за
жени, които искат да летят…
автоматично се приема

че “жените не стават за летене, стават или не стват за е...е”

аз лично го научих по трудния начин
след като първо бях обвинена в невменяемост ---и оттам негодност за летене…

не ми хрумна, че зад това седят нечии мераци…
едно време гледах на летящите хора, като някакви много чисти и съвършенни хора…
едва ли съм правила по-голяма грешка в живота си

от двама инструктори мъже - независимо от възрастта и семейното им положение - се оказа, че и двамата искат едно и също…

като някак си -като че ли и през ум не им беше минавало -че моето уважение и търпение към тях се дължи на това, че бяха летящи хора…

да, тогава нямаше обучение, да си го платиш с пари и всичко да е чисто и ясно

по презумция се е смятало, че щом жена каже, че иска да лети -то тя отива да си търси мъж….
аз иначе не мога да си обясня
всичко, което се е случило…

ако откажеш “да ходиш” с някой - ти се отказва достъпа до летенето
и летенето -като “регламентиране” на някакви чисто сексуални или емоционално-сексуални отношения….

и могат да ти говорят, колко вярват, че жените могат да бъдат добри пилоти….докато не постигнат по измамен начин своето и после -те задушат с дълбоката истина, мислейки че ти казват нещо потресаващо приятно -”жените не стават за летене, стават или не стават за е...е, “ -и че ако някой мъж да те оцени като “ставаща за е...е” -това трябва да осмисли живота ти напълно и изцяло…
Всичко друго е обявено за “ненормално”....

Цялото ни общество е болно….
Лошото е, че ние жените -не се подкрепяме достатъчно -оставяме мъжката гледна точка да обсеби ума ни….понякога и сърцето….но това е друга история….

Идеята е, че общността на летящите в България - няма много концепция за женското летене…
Разбира се има, жени които летят добре -но те някак си изпадат от общата схема -слагат се в категорията “изключение” и толкоз….

ако една жена, не прояви някакъв голям талант за летене -то следва, че тя не става за летене…
ако не е нечия жена, на някой летящ мъж -как да се отнасяме с нея…
притеснително е някак си…

не се допуска, че една жена иска да лети, просто защото иска и й харесва, нищо че няма потенциал за световна шампионка…
не се допуска, че просто иска да лети ...пък и ако не показва интерес към стандартни мъжко-женски отношения ….или вече не е в подходяща възраст за такива….

най-добре е

да бъде обявена за
“психически неуравновесена, ненормална”

и да бъде незабелявана
и избягвана
при възможност..

ако случайно попадне наблизо…
много е напрягащо
не можеш я класифицира
не можеш да я сложиш в позната категория

И НЕ ЗНАЕШ КАК ДА СЕ ДЪРЖИШ С НЕЯ…

ЗАТОВА -НЕ ЗАБЕЛЯЗВАЙ, ИЗБЯГВАЙ И СТОЙ ДАЛЕЧ ОТ НЕЯ...

Позволявам си да говоря за тези неща, от позицията на жена, преживяла много, видяла много, която е искала да лети от 17 годишна, но тази мечта е била жестоко посечена -от “мъжкото възприятие за жените в летенето”.....
Сега от позицията от 45 годишна жена, виждам че нещата не са станали по-лесни за жените, които просто искат да летят….поне в България….

Може ли летящото общество в България, което на този етап е преобладаващо от мъже -да възприеме, че и жените носят души, които могат да КОПНЕЯТ ЗА ЛЕТЕНЕ, НЕ ЗА МЪЖЕТЕ В ЛЕТЕНЕТО -колкото и да е нараняващо за егото на мъжкото съсловие….?

Може ли една жена да бъде възприета като нормална - ако

просто иска да лети…

Ако един летящ мъж си ритне каската от яд или изругае, че се е удавил -това е мъжествено и се разправя като илюстрация на силното му желание за летене
Ако това направи една жена - леле
леле
леле
тя е психичеки неуравновесена
ненормална
изкукала
с една дума НЕГОДНА ЗА ЛЕТЕНЕ

КЪДЕ Е ТРЪГНАЛА?
СТОЙ ДАЛЕЧ ОТ НЕЯ!

Ако летящ мъж се придърви, прихрасти или кацне на неподходящо място -разправя се като пикантна история за това колко тоз човек е смел, дъзък...неразумен, но разбираемо...нали му се лети…
Ако летяща жена го направи,
леле
леле
леле
тя е безотговорна или некадърна
може да стада от олигофрения
или всякаква невъзприемчивост към летенето
с една дума НЕГОДНА ЗА ЛЕТЕНЕ…

КЪДЕ Е ТРЪГНАЛА?
СТОЙ ДАЛЕЧ ОТ НЕЯ!

Ако летящ мъж си търси компания за летене -ясно е -на него му се лети много,
Ако е жена -ами тя сигурно си търси мъж...щото как да му хрумне на някой, че й се лети -

като не може да лети
и
следователно
е обявена за
НЕГОДНА ЗА ЛЕТЕНЕ…

КЪДЕ Е ТРЪГНАЛА?
СТОЙ ДАЛЕЧ ОТ НЕЯ!

Дали нещата е България могат да започнат да се променят - дали ще се приеме, че една жена, независимо от възрастта си, може да носи Душа, Която Иска Да Лети….
И за да бъде подкрепена тази човешка душа е нужно просто да бъдем хора един към друг и да се научим да се вглеждаме в душите си….

Ако гледаш толкова емоционално на нещата, то впрегни енергията си в нещо полезно - например поговори и с други жени в летенето и напиши една подкрепена с факти статия за сексизма в летенето и дискриминацията спрямо жените. Може да се обедините и да промените отношението към жените в летенето. Само че ако се стремим към равенство, то тогава трябва да отпаднат разни екстри за жените, като отделно класиране на състезания и други.

_________________
www.nest.bg


Върнете се в началото
  Профил    +5 / -0 
 
 Заглавие: Re: За жените, летенето и всичко останало....
МнениеПубликувано на: Пон Юли 13, 2015 1:13 pm 
Offline

Регистриран на: Нед Юли 03, 2005 8:29 pm
Мнения: 111
Местоположение: Пловдив
To whom it may concern.


Шегите на менопаузата са безбройни и многообразни.

http://zdrave.rozali.com/saveti-zdrave/p19644.html

_________________
ЛюбоМ


Върнете се в началото
  Профил    +4 / -1 
 
 Заглавие: Re: За жените, летенето и всичко останало....
МнениеПубликувано на: Пон Юли 13, 2015 9:38 pm 
Offline

Регистриран на: Нед Дек 01, 2013 7:01 pm
Мнения: 152
Име: gergana ilieva
Много съм щастлива, че намерих много хора, които ме разбраха или поне разбраха, че не ме разбират:) Безкрайно съм благодарна, че ги имам около себе си.

А за останалите - да не се почувстват пренебрегнати, посвещавам долната история :)

"Лектор стои пред група алкохолици, решен веднъж завинаги да им покаже, че няма нищо по-вредно от алкохола. Върху катедрата е поставил две еднакви стъкленици, пълни с прозрачнатечност. Казва, че в едната има чиста вода, а в другата — неразреден алкохол. Пуска малък червей в първата стъкленица и всички наблюдават как червеят плува във водата, насочва се към стената насъда и изпълзява навън. После лекторът поставя същия червей в съда, пълен със спирт. Червеят се разлага пред очите навсички присъствуващи. „Така — казва лекторът. — Каква е поуката?" Отзадните редици един глас отчетливо отговаря: „Ясно! Който пие спирт, никога няма да хванеглисти."


Върнете се в началото
  Профил    +1 / -2 
 
 Заглавие: Re: За жените, летенето и всичко останало....
МнениеПубликувано на: Вто Сеп 08, 2015 8:42 am 
Offline

Регистриран на: Пон Авг 09, 2010 9:20 pm
Мнения: 23
Име: Георги Топчиев
Само на мен ли тази история ми звучи малко повече художествена, от колкото действителна ? Нямам представа как е било положението, когато си била на 17, но за мен в момента това дали ставаш/не ставаш за пилот и дали искаш да се научиш, не зависи от нищо друго, освен от собствената ти мотивация. Това е индивидуален спорт и трябва да разчиташ на себе си в крайна сметка. Също така не смятам, ако ако отидеш и питаш опитен пилот/инструктор : "Тука къде е дежуката" или "Абе стигнах до там днес, ама как да го пресека това дере/терен?", няма да ти бъде даден адекватен отговор, поради факта, че си жена.
Всеки има различна мотивация в летенето..някой се кефят просто да си се извизват по няколко пъти на ден от старта до кацалката и това им е напълно достатъчно да се чустват задоволени и да им е гот. Други пък километрите и часовете колкото и да са..все са ни малко и затова напъваме и се "мъчим" за все повече :)....така, че си реши от кой вид си и ако си от втория стига мрънка ами лети:)


Върнете се в началото
  Профил    +7 / -0 
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 7 мнения ] 

Часовете са според зоната UTC + 2 часа



Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения

Търсене:
Иди на:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Преведено от: SEO блог на Йоан Арнаудов