Leonardo | ФОТО
Дата и час: Пет Мар 29, 2024 1:48 am

Часовете са според зоната UTC + 2 часа




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 22 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: обучение по парапланеризъм на деца
МнениеПубликувано на: Чет Юли 02, 2015 8:16 am 
Offline

Регистриран на: Пет Мар 05, 2004 4:52 am
Мнения: 2296
Местоположение: Сопот
Име: Николай Йотов
Преди 3 седмици, сина ми направи първи самостоятелни полети с парапланер от учебния баир, та искам да споделя опит и за други летящи родители.

Преди това има около 15 полета с тандем (първия му беше на втория му рожден ден), поради което няма страх от високо.
Преди 2 години, през ноември успях да го вдигна с учебно крило Alpha 23 m2, на 5-6 метра, чрез дърпане с връв ( https://youtu.be/uWA47AnCPwI ). Стори ми се доста безопасно, въпреки че тежеше около 30 кг, а крилото бе 23 м2 - поне за двойно по-тежък пилот.

Последните години проявяваше желание за летене, колкото да се изфука пред другите деца, така че не го натисках. Миналия месец направи 10 и тъй като ни предстоеше да се разделим за известно време, реших да направим нещо запомнящо се като самостоятелен полет с парапланер. Допълнително мисля, че летенето е за предпочитане пред зомбирането пред таблета и лаптопа с игри, филми и подобни.

Първия опит бе на Розино с 18 м2 Ozone / Firefly, но тям вятъра бе крив и освен едно леко подскачане не се получи.

Втория опит бе на Дъбене, където Румен докара някакво мини крило на SkyCountry, но то бе като парашут - хем летеше бързо, хем тънеше много и единствения шанс за полет бе при силен вятър, което ми се стори опасно за първи полети на деца. Все пак Дани - сина на Румен, успя да подлитне.

Навихме сина на Наско от Иван Вазово - Боян, също да пробва. Росен със сина си Боян също дойде за гледане и снимане (добавянето на още деца наоколо улеснява експеримента - всичко става като някаква игра.). Първия ден направи 2 полета, като го дърпах с връв за да вдигне крилото и да го ускоря за първоначалното излитане. Този път ползвахме 18 m2 FireFly, което имаше доста нормално качество на планиране:

gallery/thumbnails.php?album=223&page=1&sort=da

https://youtu.be/nlqoDF0A-lo

....
Основна критика срещу ранното пролитане на децата е че те не осъзнават полета и нямат преценките и вземането на решения като възрастните. Не съм съгласен, защото децата лесно учат нови неща, като каране на колело, ски или автомобил и са много по-умни отколкото си мислим - ясно съзнават че ако сгрешат ще ги боли.
Все пак летенето вероятно имаше психологически последици, защото вечерта Орлето се разплака, когато отново повдигна темата за смъртта. Според Учителя, летателното преживяване го е накарало да оцени и заобича живота повече, което автоматично е докарало страха от загубата на хубавите неща. За съжаление не мога да го лъжа, че смъртта е неизбежна и трябва да го оставя сам да намери отговори на въпросите си - има ли Бог и къде отлита душата ни след като умрем...


На другия ден направи още 2 полета, като само го дръпнах с ръка за да вдигне крилото и да се центрира, а после той си разбяга и литна сам, като една термика го вдигна леко над старта:

https://youtu.be/lx2BfBVdtIw

Вечерта бе отново емоционална, вероятно поради предстоящата ни раздяла. Защо се занимавам с летене, когато нямам свобода? Свобода за да бъдем заедно.

Изображение

_________________
www.nest.bg


Върнете се в началото
  Профил    +12 / -0 
 
 Заглавие: Re: обучение по парапланеризъм на деца
МнениеПубликувано на: Пет Юли 03, 2015 5:16 pm 
Offline

Регистриран на: Вто Мар 15, 2011 10:47 am
Мнения: 353
Местоположение: София
Име: Пламен Пунчев
Радвам се че вече сме на едно мнение, че спиид крилата са подходящи за начинаещи.


Върнете се в началото
  Профил    +1 / -3 
 
 Заглавие: Re: обучение по парапланеризъм на деца
МнениеПубликувано на: Чет Юли 16, 2015 3:55 pm 
Offline

Регистриран на: Вто Апр 20, 2004 4:30 am
Мнения: 610
Цитат:
Основна критика срещу ранното пролитане на децата е че те не осъзнават полета и нямат преценките и вземането на решения като възрастните. Не съм съгласен, защото децата лесно учат нови неща, като каране на колело, ски или автомобил и са много по-умни отколкото си мислим - ясно съзнават че ако сгрешат ще ги боли.


Това съждение не ми се вижда много логично от гледна точка на безопасността на летенето по принцип.
"Определящия фактор за безопасността на пилота е качеството на взетите решения.Нивото на умения, опита, качеството на екипировката, всички тези не са фактор. Това което те определят е крайния лимит на пилота. По-добри умения му дават по-висок лимит, както това му дават по-големия опит и по-добрата екипировка. Но безопасността не е функция на това колко са ти високи лимитите, а по-скоро колко добре се побираш в тези лимити.. И това се определя от едно нещо: Качеството на взетите решения! И колко добри трябва да са тези решения? Простичко казано, те трябва да бъдат почти перфектни." ( цитирам Майк Майерс)

Това че "децата лесно учат, и са много по-умни, отколкото си мислим", е вярно, но това не е гаранция че ще вземат правилните решения всеки път. Аз лично си спомням какви невероятни глупости съм правил като дете, и съм сигурен че всеки си има подобни спомени. И това е нормално, защото децата учат с опитване...пробват, става ли, не става ли. Освен това има един период при децата, когато те определено са в синдрома "Всичко мога"...

Да направя поста по-кратък, според мен децата могат да се учат, лошо няма, но трябва да го правят при силно контролирани условия.Питам, ако един ден детето реши че се е научило, (и че родителите му само мрънкат за щяло и нещяло), и си вземе крилото, отиде само на баира или да се изфука с другарчета, кой ще го спре да излети в рисково време и т.н.?


Върнете се в началото
  Профил    +4 / -0 
 
 Заглавие: Re: обучение по парапланеризъм на деца
МнениеПубликувано на: Чет Юли 16, 2015 5:01 pm 
Offline

Регистриран на: Чет Юли 31, 2014 9:05 am
Мнения: 47
Местоположение: София
Име: Александър Шопов
Принципно това какви решения взимат е базирано и на опита им, особено неприятния. Ставайки неволен свидетел на няколко изключително тежки катастрофи малко преди да си взема книжката (на 18 г.), ми бе подействало изключително отрезвяващо. Разбира се, не престанах да карам, самото шофиране ми доставя удоволствие, но карах ( и продължавам и до сега) далеч по-внимателно. Естествено има разлика от човек до човека, но опитът влияе много на преценките.
Също така, възрастта в която децата "могат всичко" варира, но тя е от средата до края на пубертета - около 15-18 години. А по това време вече може напълно легално да се обучават, че и ПараПро лиценз да вземат (с подпис от родителите и т.н.).
Имам и много ясни спомени и за етапа, през който явно минава в момента орлето на Ники, с осмислянето на смъртта, рязко увеличения страх от нея и последствията от тоя страх. При мен също беше нейде около 9-10 годишен. Помня как всякакви осъзнато опасни неща ги правех много по-внимателно. Правил съм огромни глупости, част от тях - опасни, но без да осъзнавам че са опасни.
Разбира се, че условията трябва да са силно контролирани, част от това е и да им се обяснява какво е относително по-безопасно, какво е относително по-опасно и защо. До една възраст това би трябвало да работи отлично. Наблюденията ми поне това показват...
...Всичко това, разбира се се изпарява в пубертета, особено от средата нататък. Но както казах, неприятният опит би трябвало да е достатъчен да стресне дори и дете/младеж/пубер в този му етап.


Последна промяна Lord Ruthven на Чет Юли 16, 2015 9:49 pm, променена общо 1 път

Върнете се в началото
  Профил    +1 / -0 
 
 Заглавие: Re: обучение по парапланеризъм на деца
МнениеПубликувано на: Чет Юли 16, 2015 8:48 pm 
Offline

Регистриран на: Нед Апр 04, 2010 9:45 am
Мнения: 224
Тоя принцип е зашеметяващ!


Върнете се в началото
  Профил    +0 / -0 
 
 Заглавие: Re: обучение по парапланеризъм на деца
МнениеПубликувано на: Пет Юли 17, 2015 5:41 am 
Offline

Регистриран на: Вто Апр 20, 2004 4:30 am
Мнения: 610
Цитат:
Принципно това какви решения взимат е базирано и на опита им
.
Така е, но колко е опита ( в летенето) на едно 10 годишно дете? Нищожен, в сравнение с един 30 или 50 годишен човек. Всъщност,то и един възрастен човек няма никакъв опит в летенето (ако реши да се учи на 50 години), но има поне житейски опит и има изграден инстинкт за самосъхранение, както и чувство за отговорност. Колко пъти сме гледали деца, които правят точно обратното на това, което родителите им говорят. Съответно биват набити в последствие, но ги правят щуротиите. Това, набиването, е неприятния опит, който ги дисциплинира и ги кара да вземат по-добри решения следващия път. Но в летенето ако сгрешиш, няма кой да те бие, щото ще е късно. Сещам се за Дедал и Икар.

Разбира се, всичко е доста индивидуално. Аз познавам деца, които слушат родителите си и са сериозни и т.н., познавам и хора, които дори на възраст 30 години правят каквото си решат, дори ако инструктора им е казал изрично да не го правят. Помня един случай, Клуб Змей, отиваме на летене на Чепън, имаме двама-трима опитни пилоти и един ученик, който е алпинист с опит, но като делтапланерист съвсем начинаещ, на ниво подлитвания и прав полет от ниско. Ония опитните си летят на склон, ученика ги гледа. Даваме му задача да излети от ниско, 30 метра и да лети прав полет и да кацне. Тоя си излетя и започна да прави завои и осморки и се издигна нагоре на 200 метра на склон, но естествено на един завой изтърва нещата и зави към склона и се заби. Остана жив, счупена ръка и крилото на бербат. Съответно му казахме да си взима чукалата и да не го виждаме повече в клуба.


Върнете се в началото
  Профил    +1 / -0 
 
 Заглавие: Re: обучение по парапланеризъм на деца
МнениеПубликувано на: Пет Юли 17, 2015 9:32 pm 
Offline

Регистриран на: Пет Мар 05, 2004 4:52 am
Мнения: 2296
Местоположение: Сопот
Име: Николай Йотов
Ако направим груба аналогия между летенето и ските и започнете да учите един 10 годишен и един 40 годишен като мен, вероятно ще установите че детето се учи по-бързо и се справя по-добре от възрастния.
Не мисля че ще има особена разлика в чувството им за отговорност - например избягването на сблъсъци с другите.
Относно "качеството на решения" - възрастния бидейки по-мързелив и предпазлив, вероятно ще си седи само на пистите за неговото ниво, докато по-младия ще пусне някой улей, защото ще си мисли че да изпревариш и оцелееш лавина е някакво геройство. Ако оцелее и оцени риска, то може да стане велик скиьор, докато възрастния ще си пази кокалите и едва ли някога ще надскочи себе си.
...
В случая има признаци, че синът ми е по-разумен и предпазлив от мен. Уверен съм че с малки стъпки мога да го въведа достатъчно безопасно летенето. Това което не мога да управлявам е мотивацията му за летене. Ако реши да избива комплекси и отрицателни емоции чрез летене (както правим повечето от възрастните), то не мога да го предпазя. Но ако развие уравновесен характер благодарение на уроците по реалност в летенето и контакта с природата, то може да си намери собствено духовно убежище и да се спаси от суетата, виртуалния свят на компютрите и дрогата, които заливат децата ни.

_________________
www.nest.bg


Върнете се в началото
  Профил    +0 / -0 
 
 Заглавие: Re: обучение по парапланеризъм на деца
МнениеПубликувано на: Пет Юли 17, 2015 9:50 pm 
Offline

Регистриран на: Пет Мар 05, 2004 4:52 am
Мнения: 2296
Местоположение: Сопот
Име: Николай Йотов
krassi написа:
Разбира се, всичко е доста индивидуално. Аз познавам деца, които слушат родителите си и са сериозни и т.н., познавам и хора, които дори на възраст 30 години правят каквото си решат, дори ако инструктора им е казал изрично да не го правят. Помня един случай, Клуб Змей, отиваме на летене на Чепън, имаме двама-трима опитни пилоти и един ученик, който е алпинист с опит, но като делтапланерист съвсем начинаещ, на ниво подлитвания и прав полет от ниско. Ония опитните си летят на склон, ученика ги гледа. Даваме му задача да излети от ниско, 30 метра и да лети прав полет и да кацне. Тоя си излетя и започна да прави завои и осморки и се издигна нагоре на 200 метра на склон, но естествено на един завой изтърва нещата и зави към склона и се заби. Остана жив, счупена ръка и крилото на бербат. Съответно му казахме да си взима чукалата и да не го виждаме повече в клуба.


Краси, представи си че в клуба ви имаше изобилие от крила за трошене и го нямаше военизираното мислене от социализма (което между другото ме научи на здрав дух в здраво тяло). Ако бяхте простили на човека можеше да спечелите пилот със силно научен урок, който е по-ценен от пилота наплашен да не прави това или онова.

Сега си представи Ясен Савов, който не слушаше много другите и си счупи някой и друг кокал докато пробваше това или онова. После се поучи от грешките си и стана топ пилот и шампион за разлика от всички нас - решени на качествена отговорност и перфектно вместени в лимитите си.

_________________
www.nest.bg


Върнете се в началото
  Профил    +1 / -0 
 
 Заглавие: Re: обучение по парапланеризъм на деца
МнениеПубликувано на: Съб Юли 18, 2015 6:22 am 
Offline

Регистриран на: Вто Апр 20, 2004 4:30 am
Мнения: 610
Нивото на умения, знанията и добрата техника не са фактор за безопасността. Това го цитирах по-горе. Аз не казвам че детето няма да израсне добър пилот. Но добър пилот и безопасен пилот не са непременно съвместими понятия.Има много добри пилоти, които рискуват, и си знаят че рискуват, но това си е тяхно решение. Те не твърдят че правят непременно безопасни неща, някои дори го правят нарочно, защото това им дава тръпката.
Аз коментирах по-горе твоите съждения за обучаване на детето в светлината на безопасността, това е , и нищо повече.
Между другото има много случаи в историята, когато дете и баща са перфектна двойка като ученик и учител. Така че ти имаш всички шансове да научиш детето си да лети добре и безопасно.
Аз по повод на статията на Майк Майер я попрочетох отново, и ми направи впечатление че когато говори за качеството на взетите решения, той ги разглежда почти изключително като рационално мислене, едва ли не трябва да мислим като машини и да вземаме перфектни решения. Няма и намек за това, че всъщност хората вземат повечето от решенията си подтиквани от емоции, които са на подсъзнателно ниво, но действат много по-силно от рационалното мислене и в повечето случаи хората дори не се усещат че емоцията е надделяла и те дори я обличат в рационални форми. Но това е друга тема, и тука би трябвало да се изказват психолози, а не аматьори като нас.
Между другото, статията на Майк Майер е писана в контекста на това, как изглежда спорта в очите на обществеността и дали можем да го направим да изглежда безопасен.
По повод на Ясен, не го познавам лично, възхищавам му се, но си мисля че и той си има своите лимити. Дали се придържа в тях, или ги попритисква от време на време, той си знае.


Върнете се в началото
  Профил    +0 / -0 
 
 Заглавие: Re: обучение по парапланеризъм на деца
МнениеПубликувано на: Пон Юли 20, 2015 5:51 pm 
Offline

Регистриран на: Пон Юни 15, 2009 10:00 am
Мнения: 427
Местоположение: София
Име: Георги Стефанов
krassi написа:
Но добър пилот и безопасен пилот не са непременно съвместими понятия.Има много добри пилоти, които рискуват, и си знаят че рискуват, но това си е тяхно решение.


А ако ние не разбираме решенията на добрият пилот, това прави ли го опасен?
Как разпознаваме дали някой е добър или безопасен ?


Върнете се в началото
  Профил    +0 / -0 
 
 Заглавие: Re: обучение по парапланеризъм на деца
МнениеПубликувано на: Пон Юли 20, 2015 9:15 pm 
Offline

Регистриран на: Вто Апр 20, 2004 4:30 am
Мнения: 610
Разбирането на външен наблюдател за решенията на "добрия" пилот няма отношение към това дали той е опасен за себе си или не.
Както писах по-горе, важното е дали пилота се вмества в границите на (добре осъзнатите) собствени възможности. Това е нещо което само той си знае. И това е между другото най-трудната част-как да прецениш обективно какво можеш и доколко да натискаш границите на възможностите си...това е много субективно и както споменах по-горе, много се влияе и от емоционалното състояние и нагласа и т.н.
А колкото до това, дали ако гледаш един добър пилот че прави нещо и решаваш да го направиш и ти, да, това може да е опасно за тебе, ако това ще надхвърли твоите собствени възможности.


Върнете се в началото
  Профил    +1 / -0 
 
 Заглавие: Re: обучение по парапланеризъм на деца
МнениеПубликувано на: Вто Юли 21, 2015 1:10 pm 
Offline

Регистриран на: Пон Юни 15, 2009 10:00 am
Мнения: 427
Местоположение: София
Име: Георги Стефанов
С риск да разводня темата, ще попитам:
Какво е качествено решение (в парапланеризма)?


Върнете се в началото
  Профил    +0 / -0 
 
 Заглавие: Re: обучение по парапланеризъм на деца
МнениеПубликувано на: Вто Юли 21, 2015 7:28 pm 
Offline

Регистриран на: Вто Апр 20, 2004 4:30 am
Мнения: 610
https://www.willswing.com/why-cant-we-g ... ety-thing/

Тъй като фразата "качеството на пилотските решения" идва от превода на статията на Майк Майер, по-добре да предложа оригинала на английски, за да не стане "изгубени в превода" ситуация. Аз мисля че преди време я преведох и я има някъде из този форум статията, но най-сигурно да се чете в оригинал и да се правят изводите оттам. Има версия и на немски език.
Ако трябва с две думи да отговоря на въпроса, има се предвид решенията, които пилота взема когато се опитва да реши дадена летателна задача. Доброто решение е когато си е поставил дадена цел, и я е изпълнил без да се излага на риск. Да речем, хваща термика на склон, започва да се изнася нагоре и назад по вятъра и в един момент решава да се върне обратно на склона. Поставя си за цел да стигне на определена височина. Ако успее, но да речем не е стигнал на тази височина, а на по-ниско, това означава че е взел не-добро решение, защото нещо не е преценил добре, макар и да е стигнал склона. Факта че е на по-малка височина означава че един ден може с подобна грешка да остане зад склона и да му се налага аварийно кацане в турбуленция.

Набляга се на факта, че дори нищо сериозно да се е случило, винаги е добре да анализираме ситуацията от гледна точка на това, дали сме си изпълнили първоначално поставената цел. Много хора при рискована ситуация се оттървават леко и се радват и решават че нищо лощо не е станало. Но от гледна точка на "качество на взетите решения", те са взели "лошо" решение, щом са попаднали в рискова ситуация.


Върнете се в началото
  Профил    +1 / -0 
 
 Заглавие: Re: обучение по парапланеризъм на деца
МнениеПубликувано на: Вто Юли 21, 2015 7:53 pm 
Offline

Регистриран на: Вто Апр 20, 2004 4:30 am
Мнения: 610
Ще дам пример с един пилот, който миналия месец загина. Аз го познавах бегло от срещи на различни места за летене. Направи ми впечатление много добрата му техника на пилотиране и на кацане. Винаги правеше много силни, решителни заходи с добра скорост и кацаше отлично. Изобщо, добър пилот по отношение на техниката на пилотиране. Наскоро си купи Т2C и летеше много добре и с него. Случката с катастрофата все още се разследва, но по досегашна информация, пилотът е правил аеробатични маньоври на малка височина и след един уинговер нещо се счупва и поради малката височина той не е могъл да отвори парашут. Това е класически пример за "некачествено" взето решение.
Аеробатика на малка височина. Добър ли е пилотът? Да!
Безопасен ли е?... Не!

На времето така загина и Мицо с парапланер. Добър ли беше? Да!
Безопасен? ...Не!


Върнете се в началото
  Профил    +2 / -0 
 
 Заглавие: Re: обучение по парапланеризъм на деца
МнениеПубликувано на: Вто Юли 21, 2015 10:41 pm 
Offline

Регистриран на: Пон Мар 08, 2004 1:21 pm
Мнения: 140
Местоположение: Varna
Според мен да си безопасен е необходимо условие за да се наречеш добър пилот.Тези които не могат да прогресират по друг начин решават да прекрачват границата на разумното по-често, но това не винаги ги прави по-добри, при увеличен шанс да се пребият.


Върнете се в началото
  Профил    +1 / -0 
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 22 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща

Часовете са според зоната UTC + 2 часа



Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения

Търсене:
Иди на:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Преведено от: SEO блог на Йоан Арнаудов