Днес при "рутинно" излитане с тандема си травмирах коляното. Казвам "рутинно," въпреки че две еднакви излитания няма, но условията бяха близко до перфектните.
Случката се случи на Остроган, като основният вятър беше с лека западна компонена и се наложи да почакаме слънцето на нагрее предната част на склона пред старта за да тръгне термичното чело.
Извадих крилото почти на място и се затичахме с пасажера, като се наложи съвсем лека корекция на посоката за да излетим към най-чистата и стръмна част гледаша на север.
По принцип съм си изградил една техника на излитане с пасажери и тя включва основно две неща.
Първото е закачане на пасажера на по горната позоция на везните ако не е много лек разбирасе и второто е мощно избутване на пасажера с гърди във финалната фаза на ускорение, защото на повечето точно тогава им "омекват коленете и заорават с краката.
Този път изглежда се престарах с избутването и при предпоследния тласък с десния крак някак го заметнах много назад и странично с пръстите навън. Чух леко изпукване в областта на коляното и меко казано ми се присра от болка, но след десетина секунди отмина и успях да раздвижа крака без никаква болка.
Полетяхме с пасажера и кацнахме що годе нормално, защото стъпих само на левия крак за всеки случай и си седнах на гъза. Изправих се и нямаше никаквъв проблм, но като понечих да се наведа и за събера крилото ме резна рязко като все едно ми забиват пирон и се седнах на задника.
Пораздвижих се и нямах особенни проблеми, но отскочих до вкъщи и си взех една ортопедична наколенка и малко замразяващ спрей и така до вечерта.
Като се обездвижих обче коляното леко ми отече и се обособиха две болезнени зони пр иопределени движения.
вероятно съм разтегнал или скъал предна кръстна връзка (според бабата на жена ми, която е доктор и физиотерапевт) и утре ще ходя все пак до ортопед да ми хвърли едни око.
Това ми е втората третата травма в парапланеризма и тя като първиде две се случи по "безобиден" начин.
Ето и видео от излитането
https://youtu.be/9EzkZxEeCHE