Leonardo | ФОТО
Дата и час: Пет Яну 22, 2021 5:22 pm

Часовете са според зоната UTC + 2 часа
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 4 мнения ] 
Автор Съобщение
 Заглавие: Падане на старта на Витоша
МнениеПубликувано на: Нед Сеп 23, 2018 7:02 am 
Offline

Регистриран на: Сря Апр 13, 2016 2:13 pm
Мнения: 4
Име: Владо Попов
Вчера паднах при лошо излитане на старта на Комините. Счупена дясна подбедрицата. Искам да благодаря на всички които се погрижиха за мен и ми оказаха помощ. Благодарности Предстои ми операция. Вероятно във вторник. Не е необходимо да събирате пари. Моля очевидците да разкажат, за поука на другите. Още веднъж Благодаря.


Върнете се в началото
  Профил    +10 / -0 
 
 Заглавие: Re: Падане на старта на Витоша
МнениеПубликувано на: Вто Сеп 25, 2018 10:30 am 
Offline

Регистриран на: Нед Мар 06, 2011 7:43 am
Мнения: 22
Местоположение: София, Казанлък
Име: Николай Кожухаров
Здравейте, в същия ден (събота, 22.09) аз още един колега се качихме с лифта за втори полет на Витоша, към 15 30 вече бяхме на старта и бързичко се приготвихме, вятърът беше слаб, като челото отстъпваше идеалната посока от време на време с отклонения встрани (ИСИ и ЗСЗ). На старта имаше няколко пилота и три тандема с пасажерите, които започнаха да се подготвят.

Аз бях напълно готов и закачен за излитане когато видях пилот в червено- жълта NOVA да разтичва малко по диагонал в посока ИСИ като ми направи впечатление, че крилотото му сякаш няма достатъчно скорост, но след това крилото се е понапълнило и пилотът по думите на други очевидци дори е седнал в сбруята ... последното, което аз видях беше сякаш доста здраво спиране на крилото, последвано от отпускане, в следствие на което крилото се "изстреля" напред и повлече пилота някъде надолу под старта :shock:

Веднага след него изтичаха двама тандемни пилоти - Иван Калибацев и Пламен Тодоров (синът на Батмана), както и Румен - един от пасажерите на третия тандем...
Аз и Пламен Делчев се разкачихме бързо и зарязахме екипировките си на старта...тръгнахме надолу, като виждахме общо взето само тичащите момчета надолу по улея, но не и пострадалия, нито неговото крило ... по-надолу вече видяхме, че са го достигнали някъде на малко повече от половината от разстоянието между старта и катерачния обект -скалата на Комините. Спряхме за минута и с се опитахме да звъннем на 112 или директно на ПСС - аз осъзнах, че телефонът ми е закачен на кокпита, един турист и Пламен започнаха да звънят отдолу чухме, че вече съобщават за инцидента... от катерачния обект също се чуха гласове, които питаха дали да звънят и дали всичко е наред...
Слязох надолу - теренът е доста стръмен, което предполага и при търкалянето си надолу пилотът да е набрал доста скорост надолу... пристигнах на мястото и видях, че пилотът е Владо, който бегло познавах отпреди това. На пръв поглед впечатление правеха очедивидната тежка фрактура на десния крак и леките драскотини по ръцете и лицето, това, че е контактен, но в лек шок.
Момчетата на място се бяха погрижили да осигурят що-годе стабилна позиция на пострадалия, което никак не беше лесна задача предвид сериозния наклон. Последваха още няколко обаждания до и от ПСС директно и чрез 112, след което се разбрахме с двамата тандемни пилоти да се качат нагоре, тъй като не са сами, а ние с пасажера от третия останахме с пострадалия – Владо… говорихме му, стараехме се да не го изпуснем надолу, спирайки го и осигурявайки му опора…

Първите спасителите дойдоха някъде на 35-тата минута, което е добре, нищо че на Витоша има няколко поста реакцията им беше доста бърза, предвид трудния терен и факта, че трябваше да се достигне до пострадалия пеш... Спасителите идваха по двама и извършиха обезопасяване на пострадалия, шиниране на крака, преглед на общото му състояние и тн.. сглобиха носилка, която обезопасиха, разполагаха с матрак, дефибрилатор, апарати за следене на жизнените показатели, бяха заредени с медикаменти, фолио, кислородна маска му поставиха също…
Акцията протече не особено леко, на помощ се притече и един от катерачите, който се оказа ПСС-ар от Благоевградския отряд… обезопасена свалиха носилката към Комина, тъй като нагоре щеше да е по-рисковано, носили са на ръце до бай Кръстьо, където ги е чакала линейка, за която предварително бяха се обадили.
Аз и Румен (пасажера) пакетирахме екипировката на пострадалия, взех раницата на гръб и започнахме да драпаме нагоре по затревения и хлъзгав склон… благополучно пристигнахме на старта, където ни чакаха и други пилоти, които скатаваха, поради промяна в посоката на вятъра… прегледахме с Пламен Делчев екипировката на Владо (пострадалия), почистихме я от клони , пакетирахме я в раницата и една наглед крехка дама (жената на Пламен) я взе и пренесе до колата… слязохме надолу и около 19 30 ч видяхме на Бай Кръстьо тръгващата линейка и групата спасители, с които разменихме няколко усмивки и се поздравихме и които ми върнаха една от дрехите, с които завивахме Владо.

Спасителите споделиха, че Владо е бил доста адекватен и голям пич :)
Общо взето история със щастлив край :)

Писах дълго, с цел всеки сам да направи своите изводи от случката на този тъй популярен старт – Комините, аз направих своите:
• Площадката на старта е достатъчно голяма и е добре да хвърляме по-често по един поглед на поведението на крилото преди да излетим;
• Аз лично често ходя да летя сам – в този случай, ако Владо беше сам, определено щеше да му е по-трудно;
• По каската на Владо имаше следи от удари – според мен носенето качествена каска е повече от задължително;
• Темата за личните принадлежности в сбруята е обсъждана неведнъж, тръгвайки да се притичаме на помощ също трябва да сме екипирани с необходимото – аз имах дрехи, каска и нож , но не взех телефон, вода, въже…

Солидарността е на ниво в нашата планина, спасителите са адекватни, във форма и умело боравят с това, което разполагат (темата за хеликоптерното е дискутирана многократно), за нас остава да сме дисциплинирани и отговорни- към своята безопасност, тази на околните и тези които биха ни се притекли на помощ ... ;)

Поздрави и успешно възстановяване на Владо!

_________________
NIVIUK HOOK 2
LZ1WLF


Върнете се в началото
  Профил    +16 / -0 
 
 Заглавие: Re: Падане на старта на Витоша
МнениеПубликувано на: Сря Окт 03, 2018 11:15 am 
Offline

Регистриран на: Сря Апр 13, 2016 2:13 pm
Мнения: 4
Име: Владо Попов
Искам да Ви кажа, че за предпочитане е да си малък здрав пич отколкото голям строшен пич.

Ето какво си спомням аз и грешките които допуснах:
На старта бях малко преди 15.30 ч. При пристигането ми вятърът духаше от СИ, беше между слаб и среден (около 3 м./с), така задържа 3-4 минути. Междувременно излетя тандем на СИ (мисля че беше Весо Мена), 2-3 крила летяха на височината на старта и малко по-високо по посока на Камен дел. Позиционирах се да излета на СИ, като слязох сравнително ниско – някъде под половината на старта, така че да застана челно срещу вятърът.
Докато се приготвях вятърът отслабна и започна да се мени от СЗ до СИ.
ТАКА СЕ ОКАЗАХ ПРИ СЛАБ ВЯТЪР, С МАЛКО МЯСТО ЗА РАЗТИЧВАНЕ И КРИВА ПОСОКА.
Трябваше да променя позицията си, но не го направих. Крилото ми излиза лесно и знаех, че с 2-3 крачки ще е над главата ми. Очаквах, че на височината на крилото вятърът ще е малко по-силен и че е възможно отнасяне на дясно (И), знаех, че вероятно ще има нужда от корекция и си мислех, че и с това мога да се справя.

Така в един момент стартирах –гръбен старт, две крачки назад крилото излезе, обръщане (тук е възможно малко да съм се забавил) още две крачки и усетих, че крилото поема. Както и очаквах започна да ме отнася в дясно –корекция и вече летях.
ЛЕТЯХ С МАЛКА СКОРОСТ И НИСКО, ПРИ КОРЕКЦИЯТА ЗАГУБИХ ВИСОЧИНА.
Така поради това, че не осигурих добра скорост на крилото и поради наложилата се корекция летях бавно на около 30 см. над терена. Тогава дойдоха храстите.
ХРАСТИТЕ – кой не ги е облизвал?(Неусетно те стават по-високи.)
Първите храсти някак ги преодолях, но това не можеше да се нарече леко облизване – нямах височина. Следваха втори и трети ред храсти. Тук теренът става стръмен, летенето по-скоро прилича на падане, а аз несръчно се опитвах да балансирам между това крилото да не клъвне при преодоляването на храстите и да не загубя скорост. След третия ред храсти успях да хвърля поглед през рамо, видях крилото изостанало назад над храсталаците. Мина ми мисълта, че не трябва да му позволявам да клъвне и че трябва да се групирам за удар със земята.
Не знам какво съм направил – НЯМАМ СПОМЕН. (В болницата разбрах, че докторите правят разлика между загуба на съзнание и моментна загуба на памет).

В един момент се освестих. Първото което помня, че усетих е че около мен има хора, 4-5 човека , първо някак си усещаш присъствието на хора после виждаш– познати физиономии, имена не мога да вържа. Това ми даде много кураж. Никаква болка. Огледах се – първото което видях е счупения ми крак. Размърдах се леко и постепенно разбрах, че всичко друго е здраво. И тук направих нова грешка – бях страшно жаден и поисках вода. Дадоха ми. НЕ ПИЙТЕ ВОДА В ПОДОБНА СИТУАЦИЯ ДОКАТО НЕ СЕ УСТАНОВИ, ЧЕ НЯМАТЕ ВЪТРЕШНИ РАЗКЪСВАНИЯ. Слава богу аз нямах. Събитията след това се въртят бързо в паметта ми – Момчетата ме бяха закрепили на склона, някой застана под мен и със здравия си крак стъпих на неговия. Приказваха ми. Дойдоха ПСС-рите – млади момчета, 7-8 човека добре оборудвани и знаеха какво правят. Провериха ме за други наранявания, шинираха крака, дадоха кислород, поставиха ме на носилка, като вързаха една примка до здравия ми крак така, че да мога да стъпвам в нея и да не се смъквам. Осигуриха носилката с въже първите стотина метра и след това ме понесоха към Бай Кръстьо. Към 19 без 15 бяхме на шосето –чакаше линейка. ПСС-рите през цялото време активно контактуваха с мен, ободряваха ме. Мисля, че момчетата се измъчиха.

Разбира се ДЕЙСТВИТЕЛНОСТТА Е ОЩЕ ПО-КОШМАРНА. Много неща не помня. В началото съм бил неориентиран и в шок. Повтарял съм едни и същи въпроси многократно. Чувствах се смазан.

Много хора ми оказаха помощ и ми помогнаха както по време на инцидента така и след това.
Благодарности…
Благодарности…
Благодарности…
Помагайте си! Няма малка помощ!
Летете безопасно!
Бъдете малки здрави пичове и пичк…!


Върнете се в началото
  Профил    +15 / -0 
 
 Заглавие: Re: Падане на старта на Витоша
МнениеПубликувано на: Сря Окт 10, 2018 8:09 pm 
Offline

Регистриран на: Нед Юни 21, 2015 11:23 am
Мнения: 13
Местоположение: София
Име: Dimitar Hristov
Владо,
Чак днес разбрах за случката от Мишо и Боян. Желая ти от сърце бързо оздравяване. Ти си бил винаги позитивен и оптимист, и с тази трудност ще се справиш! Надявам се да те видим скоро в отлично здраве. Ако се нуждаеш от нещо, пиши.
Поздрави,
Митко


Върнете се в началото
  Профил    +1 / -0 
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 4 мнения ] 

Часовете са според зоната UTC + 2 часаВие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения

Търсене:
Иди на:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Преведено от: SEO блог на Йоан Арнаудов