Leonardo | ФОТО
Дата и час: Чет Мар 28, 2024 1:41 pm

Часовете са според зоната UTC + 2 часа




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 35 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: Нова порода ученици
МнениеПубликувано на: Пет Сеп 21, 2018 12:11 am 
Offline

Регистриран на: Пет Мар 05, 2004 4:52 am
Мнения: 2296
Местоположение: Сопот
Име: Николай Йотов
Не я харесах още от пръв поглед - като излязла от мол дребна китайка, която учи нещо в Англия. Червило, грим, тесни джинси и плоски обувки със сребристи нишки. Въпреки, че тежеше 48 кг, а екипировката й бе 15 кг, тя всеки път изкачваше до върха на баира тежката си кожена дамска чанта с позлатена верижка и закопчалки.
Бе изкарала някакъв курс по парашутизъм в Англия и тъй като парапланера й приличал на парашут бе твърдо решила да изкара Club Pilot (CP) курс по английската система (BHPA) която също преподаваме. Още повече, че някои от приятелите и инструкторите й също летяха с парапланер и казваха че е било МНОО ЯКО.
В началото на втория ден й казах че напредва бавно и едва ли ще успее да завърши успешно CP курса за двете си седмици при нас. Исках да й спестя парите за членските такси и по-скъпото BHPA обучение и й предложих да се обучава по сходната, но не толкова стриктна и праволинейна методика, която сме си разработили в Скайномад. Исках също да спестя главоболия на BHPA с един вероятно проблемен пилот.
Тя обаче се запъна като магаре на мост и настоя за своя CP лиценз. Така, повечето от деня премина в разговори и спорове, докато другите 5 ученика отхвърляха полет след полет.
Въпреки, че поради разни странични проблеми не бях в най-добрата си инструкторска форма, опитах търпеливо и разнообразно да й обясня ситуацията и защитя преценката си. Ако влак се движи от точка А към точка Б с определена скорост V, то можем да изчислим за какво време ще достигне целта.
Не, ние сме били BHPA училище и тя трябва да изкара курса за който си плаща. Имала само 2 седмици отпуска и следващите години нямала да има свободно време за обучение.
Казах й че летя от 20 години и още уча нови неща. Ако в бъдеще не може да си осигури свободно време за летене, то по-добре въобще да не се захваща. Опасно е. Това, че на другия ден един ученик се спъна на излитане и загуби съзнание след като разби каската в един камък въобще не я трогна за рисковете в летенето. А имаме не един или двама ученика, които са си тръгвали веднага, щом замирише на опасност.
Предложих й и друга гледна точка - да направи като някои ученици, които изкарват курса за да се докоснат до щастието от летенето, въпреки че още в началото знаят че няма да продължат заради липсата на време или пари.
Но тя постоянно повтаряше, че трябва да изкара CP-то за да литне някой уикенд с приятелите в Англия или Китай.
Китай е дал велики философи, които са ни подсказали, че важен е пътя, а не целта. Защо просто не се радва на всеки полет и да не мисли толкова за някакви хартийки?
Но тя си знаеше нейното CP и толкова.
Гласът й бе механичен, а лицето неподвижно. Само устните се движеха и понякога затваряше очи и продължаваше с нейните 10-15 минутни изложения. Имах чувството, че говоря с робот. Даже по едно време ми се прииска да й пробода лицето с нещо остро, за да видя дали ще пусне кръв.
Постепенно осъзнах нещастието на милиард китайци, които живеят в толкова жестока конкуренция по между си, че това да пропаднеш на някакъв изпит, да не се справиш на някакъв курс е по-лошо от смъртна присъда. Смъртта е леко избавление в сравнение с обществения печат, който ще те жигосва до края на живота ти, а после ще се прехвърля и към твоите деца.
Стана ми жал.
Ама тя не млъкваше.
Повтаряше си като надраскана грамофонна плоча: Си Пи, Си Пи, Си Пи...
Щом й е толкова важен тоя лиценз, защо не го фалшифицира и после да си го развява пред роднините и приятелите?
Не можеше да разбере дали съм сериозен или се шегувам, но не прие и този вариант. CP, CP, CP...
Лошото бе, че бе умна. Въпросите и предложенията й ставаха все по-адекватни и това ми отваряше още повече работа да обяснявам и демонстрирам нещата. Даже по едно време се зачудих дали не са ми пратили последна китайска разработка самообучаващ се изкустен интелект (AI) облечен в човешка кожа.
Не може ли да наемем някой, който да й качва екипировката по баира? Защо да не й подготвям крилото, а тя само да лети? Така, ще се ускори обучението и ще достигне заветната цел - CP, CP, CP...
Казах й че както ученето на азбуката предхожда писането на поезия, така и подготовката на крилото за полет е част от обучението на пилота, който трябва да си познава екипировката и да й се доверява.
Почнах да намразвам скайдавинга, където ги карат на конвейр - само и само да стане по-масов спорта и бизнеса. Идеше ми да й зашлевя шамар, като казваше че щяла да става master jumper.
Защо в парашутизма е лесно и си спазват сроковете и обещанията, а в парапланеризма не?
Опитах се да й обясня, че при скачането с парашут гравитацията върши повечето работа, докато тук трябват повече усилия да качиш баира, да си подготвиш крилото, да излетиш. Вятърът е в пъти по-капризен за нас. Трябват много повече познания по метеорология и аеродинамика, а парашутизма ми се струва по-прост.
Не, всеки спорт си имал своите дълбини. Как може парапланера да е по-труден от парашута, щом толкова прилича на него?
Какви са изискванията за CP, CP, CP...
Докато другите направиха по 10 полета, а тя 3, постепенно омекна за идеята да кара по скайномадската ни методика и обещания на сайта ни FAI ParaPro3.
Отново повторих, че заради бавното й развитие не вярвам да достигне ParaPro3, ParaPro3, ParaPro3...
Най-много 2. Не 3. 3. 3...
По едно време още повече захитря.
Защо не ми помагаш да си оправя крилото за излитане? Виж Иво как помага на другата китайка? You don't treat me equally!
Малко преди това бях предупредил Иво да оставя учениците сами да се оправят, защото очаквах подобна правокация. Признавам, че отдавна ми бе писнало от нея и вече търсех начин как да я откажа. Но нямах право да й кажа, че не става, защото според кодекса на инструктора, всички могат да се научат да летят, но за някой е нужно повече време. Тук вече не става въпрос за пари, както при онея инструктори, дето си влачат учениците с месеци по стартовете, защото така изкарват повече. Изобилното влачене на крилото по земята отдавна бе обезмислило финансовото измерение на обучението й.
По едно време осъзнах, че нейният случай е уникален. Вероятно най-предизвикателният в практиката ми. Вече ставаше въпрос за професионализъм. Появи се изследователски интерес. Както ония доктори, които изучават разни изроди, деформации или редки болести.
Междувременно тя възприе съвета ми, че й е нужно индивидуално обучение и бе прозвънила повечето инструктори в България, като се насочи към тези, които освен индивидуалното обучение, могат да й осигурят ParaPro3, 3, 3...
Агониите продължаваха, въпреки че й обещах да прекарам допълнително един ден с нея на учебния баир. Защо другата китайка ще лети от високо, а тя не? Колко полета на учебния баир има тя в повече от нея?
Когато казах, че не става въпрос за бройката на полетите, а за това да има добра техника на излитане и кацане, тя поиска описание на техниката. Няколко фалстарта, суркания по старта и пльосвания на кацането не бяха достатъчно доказателство, че нейната техника е по-лоша.
Защо другите ще пробват сбруите със запасните в следобеда на третия ден от учебния баир, а тя ще си остане със учебната сбруя?
Ако се постарае в сряда следобеда, не може ли да се включи в групата за big mountain, big mountain, big mountain... ?
А ако в четвъртък сутринта се справя добре, ще може ли следобеда да се включи към групата, която лети от big mountain, big mountain...?
Ако й поставя за цел CP, тя ще направи много повече полети. CP, CP...
В четвъртък сутринта помрънка, че не е с другите за летене от високо, но като отидохме сами на баира взе че грейна. Лицето й засия и сравнително стегнато направи 4 полета без съществени грешки. Контрола при излитането още бе зле, но се появи спокойствие и ентусиазъм. Вече нямаше пазарлъци, пазарлъци, пазарлъци...
Разговорите бяха нормални. Все повече използваше оня звук на разбиране и учудване на горските мечета от "Завръщането на джедаите" - АааА; Ъъьь
Следобеда се съгласи, че сбруята със запасния е много тежка и е добре, че не сме я ползвали по-рано. Накрая умората си каза думата. Почна да бърка ляво с дясно и кацна по вятъра. Сурна се на едно излитане. На последния полет катереше баира, като се подпираше с ръце о земята. Учудващо спокойно прие преценката ми, че не е готова за полет от високо.
На връщане към Сопот гледахме залеза, после затваряше очи и ми разказваше как иска да се рее по крайбрежието. Ако може пак да е на залез и с много птици.

_________________
www.nest.bg


Върнете се в началото
  Профил    +19 / -0 
 
 Заглавие: Re: Нова порода ученици
МнениеПубликувано на: Пет Сеп 21, 2018 9:27 am 
Offline

Регистриран на: Нед Апр 23, 2006 6:04 pm
Мнения: 1183
Местоположение: Велико Търново
Име: Ивелин Калушков
Птици, птици, птици...

_________________
"Успехът не е траен, провалът не е окончателен, важна е волята да продължиш напред!" - сър. Уинстън Чърчил

Independence Dragon 3 M (бяло, черно, червено)/Advance Impress 2+
Aerodyne Massai M (червено, жълто, оранжево)/Advance Impress 2+
Advance Omega 8 - 27 (бяло, жълто, зелено)/Advance Impress 2+

Advance Omega X-Alps - 25 (зелено, бяло, синьо)/Advance Impress 2+

Изображение


Върнете се в началото
  Профил    +2 / -0 
 
 Заглавие: Re: Нова порода ученици
МнениеПубликувано на: Пет Сеп 21, 2018 11:44 am 
Offline

Регистриран на: Пон Юни 15, 2009 10:00 am
Мнения: 427
Местоположение: София
Име: Георги Стефанов
Ники, това някаква тенденция ли е или изолиран случай ?


Върнете се в началото
  Профил    +0 / -0 
 
 Заглавие: Re: Нова порода ученици
МнениеПубликувано на: Пет Сеп 21, 2018 1:25 pm 
Offline

Регистриран на: Пет Мар 05, 2004 4:52 am
Мнения: 2296
Местоположение: Сопот
Име: Николай Йотов
това е бъдещето, бъдещето, бъдещето..

_________________
www.nest.bg


Върнете се в началото
  Профил    +5 / -0 
 
 Заглавие: Re: Нова порода ученици
МнениеПубликувано на: Пет Сеп 21, 2018 11:33 pm 
Offline

Регистриран на: Пет Мар 05, 2004 4:52 am
Мнения: 2296
Местоположение: Сопот
Име: Николай Йотов
Но не се страхувайте деца!
С разум, работа, търпение и любов е възможен хепи енд.
И малко късмет, разбира се.

_________________
www.nest.bg


Върнете се в началото
  Профил    +1 / -0 
 
 Заглавие: Re: Нова порода ученици
МнениеПубликувано на: Нед Сеп 23, 2018 11:11 pm 
Offline

Регистриран на: Чет Юли 31, 2014 9:05 am
Мнения: 47
Местоположение: София
Име: Александър Шопов
Ники, като прочетох невероятно образното ти описание, и особено частта, в която като я нямало другата китайка, тази си сменила поведението, някак веднага се сетих за един стар съветски виц:
Двама съветски цигулари на международен конкурс. Победителят ще свири на цигулката на Паганини. Единият се класира втори, само на 2 точки от победителя. Другият е толкова плътно последен, че нищо не би му помогнало да настигне предпоследния. Разбира се, този който е останал втори, на косъм от първия се ядосва, вайка и е крайно нещастен.
Последния: - Е хайде де, какво толкова, все пак е някаква си цигулка.
Вторият: - Не, ти не разбираш. Как да ги обясня... Виж, това е все едно на теб да ти дадат да стреляш с пистолета на Дзерджински!

Та тая китайка колко плътно следеше другата китайка?


Върнете се в началото
  Профил    +0 / -0 
 
 Заглавие: Re: Нова порода ученици
МнениеПубликувано на: Пет Сеп 28, 2018 6:25 pm 
Offline

Регистриран на: Пон Май 03, 2010 7:59 pm
Мнения: 440
Име: Георги Джамяров
Ники, време е да си смениш попрището.

_________________
Ссса


Върнете се в началото
  Профил    +2 / -0 
 
 Заглавие: Re: Нова порода ученици
МнениеПубликувано на: Съб Сеп 29, 2018 7:15 am 
Offline

Регистриран на: Чет Юли 15, 2010 9:10 am
Мнения: 721
Местоположение: Дупница
Име: Петьо Кюркчийски
Хелън фром Хелл, както я наричам, защото това същество е от друго измерение, най-накрая постигна заветната си цел и полетя от "Big Mountain" след като ми обтегна нервите до краен предел разбира се. https://youtu.be/ALcWOPBN150
Имам дост да пиша по темата, но ми трябва малко време да се отърся от изминалата седмица на адски мъки и да си събера мислите :)
За съжаление Ники е прав, че това е бъдещето защото това ми е втория подобен случай (макар, че този път нещата преминаха всякакви граници на нормалното) с ученичка с тотално погрешна мотивация и разбиране за нещата.
Очаквайте подробности скоро!

_________________
"Там, където има авиация има дух, има българщина!" Ген. Румен Радев - Президент на България

http://www.skyhike-bg.com


Върнете се в началото
  Профил    +3 / -1 
 
 Заглавие: Re: Нова порода ученици
МнениеПубликувано на: Съб Сеп 29, 2018 4:40 pm 
Offline

Регистриран на: Чет Авг 17, 2017 4:55 pm
Мнения: 19
Име: Diana Neeva
Петьо ,завиждам на търпението ти с тази жена и се възхищавам на нейната инатливост и дори хитрината и .Нагледен факт ,че с търпение,някъде и МНОГО търпение и правилен подход естествено всичко се постига.Аз или съм супер оптимист ,но силно вярвам и знам ,че това не са новата порода парапланеристи все още това е спорт в който се изисква много концентрация.Тя след усилията ви със сигурност ще разкаже на близки приятели или други хора които искат да стават пилоти и ще е осъзнала що за спорт е.Ще са новото поколение ако просто ей така се пускат през някакви измислени фалшиви курсове(ама няма да са и за дълго ново поколение)..И друго много пъти Камен ми е разказвал като е летял тандеми с ей такива като нея с дръпнати очи.не си спомням точно къде ,не в България.,че за тях всичко е в снимките ,както той казва дори и 5 мин да е полета само снимка да има..Един път камерата му не е работила искали да го съдят някакви китайковци.....Само защото нямало снимки снимки,снимки,снимки....:)) За тях всичко било в снимката!!!!!Те къде са ние къде сме:))))))) :lol:


Върнете се в началото
  Профил    +0 / -0 
 
 Заглавие: Re: Нова порода ученици
МнениеПубликувано на: Съб Сеп 29, 2018 6:30 pm 
Offline

Регистриран на: Съб Юни 23, 2018 1:53 pm
Мнения: 34
Име: Thierry Ranner
Okay,

In one hand it is a great video showing the stupidity of people. On the other hand I prefer these kind of people never to be allowed in the air.
One day I might be flying and this person would cause my death.

Best,

Thierry


Върнете се в началото
  Профил    +2 / -0 
 
 Заглавие: Re: Нова порода ученици
МнениеПубликувано на: Нед Сеп 30, 2018 2:38 am 
Offline

Регистриран на: Пон Фев 28, 2011 9:39 am
Мнения: 333
Местоположение: Казанлък
Име: Николай Стоянов
А защо не й казахте, че не е по силите ви да се занимавате с бездушевната й роботизирана същност, след което да я пратите на майн.та й? Трябва ли и длъжни ли сте да можете да обучите пилот, който ако съдя по праволинейността му, ще се вреже централно в някой купол само, защото тя "върти в правилната посока" ?

_________________
http://yahoooooskydance.com
https://www.youtube.com/channel/UCSGoiR72lOMLSLOYCar6oUw

Acro: U-Turn Thriller X3
XC/Hike&Fly: Ozone LM5
XC: Ozone M6
Tandem: Ozone Magnum 2


Върнете се в началото
  Профил    +2 / -0 
 
 Заглавие: Re: Нова порода ученици
МнениеПубликувано на: Нед Сеп 30, 2018 8:47 am 
Offline

Регистриран на: Чет Юли 15, 2010 9:10 am
Мнения: 721
Местоположение: Дупница
Име: Петьо Кюркчийски
YaHooooO написа:
А защо не й казахте, че не е по силите ви да се занимавате с бездушевната й роботизирана същност, след което да я пратите на майн.та й? Трябва ли и длъжни ли сте да можете да обучите пилот, който ако съдя по праволинейността му, ще се вреже централно в някой купол само, защото тя "върти в правилната посока" ?

Ники, нещата са комплексни и по-дълбоки от колкото изглежда на пръв поглед.
Опитах се да разгадя неината същност и да разбера каква е реалната причина, която я мотивира да прави нещата, които прави.
Ще ми трябва малко време да систематизирам информацията и да опиша по-подробно как премина учебният процес, но на кратко ще ти кажа, че тя се справяше доста по-добре от някои хора които съм обучавал.
Проблемът с Хелън е, че тя възприема нещата по по-различен начин и се изисква индивидуално внимание и специален подход за да разбере това което и се казва и показва.
Имаше обективна причина да не се откажем от нея и тя е, че Хелън бе решена с цената на всичко да постигне поставената и цел и да завърши обучението си тук в България.
За това нейно нейстово желание също има комплексни причини, които ще опиша по-късно, и ако я бяхме отпратили, все щеше да намери някой, който с удоволствие да и прибере парите, да я потупа по рамото и да и каже, че е готова на 100%.
Мисля, че поне от части успях да променя мирогледа и и да и дам правилната основа, но времето ще покаже дали усилията ми не са отишли на вятъра.
При всички положения, за мен това беше голямо изпитание за нервите и голям опит, а какро каза Йотов, това е бъдещето и ние трябва да се адаптираме, защото все по-често ще се сблъскваме с подобни случаи.

_________________
"Там, където има авиация има дух, има българщина!" Ген. Румен Радев - Президент на България

http://www.skyhike-bg.com


Върнете се в началото
  Профил    +1 / -0 
 
 Заглавие: Re: Нова порода ученици
МнениеПубликувано на: Нед Сеп 30, 2018 12:26 pm 
Offline

Регистриран на: Пон Юни 15, 2009 10:00 am
Мнения: 427
Местоположение: София
Име: Георги Стефанов
Не можах да разбера защо смятате, че това е някаква тенденция ?


Върнете се в началото
  Профил    +0 / -0 
 
 Заглавие: Re: Нова порода ученици
МнениеПубликувано на: Нед Сеп 30, 2018 4:38 pm 
Offline

Регистриран на: Пет Мар 05, 2004 4:52 am
Мнения: 2296
Местоположение: Сопот
Име: Николай Йотов
Изчакай малко да ти поотраснат децата и ще разбереш. Новите поколения не са по-глупави от нас, дори напротив захитрели са, но същевременно обществото става по-консумативно и егоистично и е почти невъзможно да ги предпазиш. Искат по-ефектни резултати с по-малко усилия. Не искат да четат, а да се забавляват.
Въпреки ръста на нови пилоти, средната възраст в парапланеризма се покачва. Много по-лесно е да си запълниш сетивата с виртуална реалност и наркотици, отколкото да се потиш по някакви баири.
И тъй като в обществото и цивилизацията ни няма съществени промени, то спокойно вървят естествени процеси. Електрическия ток търси пътя на най-малкото съпротивление. Водата тече от високото към ниското. По-лесно е да деградираш или разрушиш, отколкото да създадеш.
Ако в миналото справянето с разнообразни проблеми се удаваше повече на възвисените духом, то днес много неща са създадени наготово и основния проблем е да имаш кинти. За да ги имаш в повече не трябва да се възвисяваш и окриляваш, дори напротив - докато блееш някой тарикат ще ти вземе парите, излъже жената и пороби децата.
Така неусетно се променят правилата на играта и на манежа излизат нови дзверове.

_________________
www.nest.bg


Върнете се в началото
  Профил    +7 / -1 
 
 Заглавие: Re: Нова порода ученици
МнениеПубликувано на: Нед Сеп 30, 2018 8:08 pm 
Offline

Регистриран на: Пон Май 03, 2010 7:59 pm
Мнения: 440
Име: Георги Джамяров
Глупости

_________________
Ссса


Върнете се в началото
  Профил    +5 / -3 
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 35 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща

Часовете са според зоната UTC + 2 часа



Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения

Търсене:
Иди на:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Преведено от: SEO блог на Йоан Арнаудов