Смея да заявя, че срещата премина в духа на диалога и според мен се поставиха основите на един положителен процес.
Това е така, защото от този път страна на институциите се бяха подготвили освен със сухи презентации, които анализират основните причини и предпоставки за инциденти според тяхната гледна точка, и с желанието да изслушат мнения и препоръки.
За да не съм голословен, когато ми остане време ще кача видео материяли от форума, но на този етап ще споделя нещо, което пряко засяга парапланеристката общност.
Това е изказването на Ангел Стаменов, които е председател на БНАК:
https://drive.google.com/open?id=1l-Yxw ... x_nxY-98SrТук държа да подчертая, че съм съгласен с частта от неговото изказване, по отношение на това, че трябва да спазим законовите изисквания към нас, но не съм съгласен с това, че нямаме капацитета да го направим. Също така не съм съгласен и с призива за налагане и увеличаване на размера на санкциите и ясно го заявих пред всички участващи във форуа. Според мен, правилния подход от страна на институциите е да инициира диалог с нашата общност, в които диалог да стигнем до приемливо и за двете страни работещо решение на общите ни проблеми.
За щастие, директора на ГД ГВА г-н Станимир Лешев също споделя тази позиция, което е видно от неговия отговор към г-н Стаменов:
https://drive.google.com/file/d/1fKilvR ... sp=sharingМоето лично мнение е, че ние като общност (до колкото сме такава) трябва да откликнем на призива на институциите и да изработим сами правилата по които да се развива парапланеризма в България, както и да посочим сами, кои ще са хората от които това зависи, защото има реална опасност това да бъде сторено от някой на който въобще не му пука за парапланеризма.
Пак казвм, това е личното ми мнение и не ангажрам никой с него, а и съм запознат с позицията на хора от нашата общност, която се изразява в това, просто да изчакаме и да видим какво ще стане, вместо сами да си слагаме хамута.
Изхождайки от примера който мога да дам с клас (М), където нещата поеха в правилната посока, аз лично се чувствам много по-сокоен и много по-пълноправен ползвател на въздушното пространство след като се сдобих с NPPL свидетелство за правоспособност.
За да не започнат спекулации с написаното от мен, искам категорично да заявя, че не съм съгласен с изискването за регистрация на парапланерите а летателлната годност трябва а бъде удостоверявана и подържана от пилота, което може а стане чрез декларация, която в която пилота да декларира че е запознат с изискванията на производителя и стриктно ще ги спазва.
Относно лицензирането на пилоти, сега действащата наредба Н1/2014 в раздел VII ясно е разписано, че от пилотите излитащи от крака парапланери и делтапланери не се изисква свидетелство за правоспособност на пилота и свидетелство за медцинска годност, и е добре това да остане така.
В същия рздел ясно е разписано, какви са изискванията и към инструкторите.
Това което се тълкува двусмислено е следния текст:
Чл. 130. (1) Програмите за обучение на кандидатите, както и квалификацията и допусканията до упражняване на права на инструкторите им се изготвят и приемат от лицето, притежаващо удостоверение по чл. 5.
(2) На завършилите обучението си пилоти на FLM се издава удостоверение за завършено обучение от лицето, притежаващо удостоверение по чл. 5, ал. 1, т. 1, съгласно ръководството за дейността му.
В т.2 е записано, че на завършилите обучението се издава удостоверемие от лицето притежаващо удостоверение по чл.5
Някои колеги тълкуват текста като пожелателен, а според мен е задължителен, но няма смисъл да започваме спор по темата, защото скоро ще бъде разтълкувано по гатегоричен и недвусмислен начин.
Моят призив е да си подредим сами къщичката, преди някой друг да го е сторил. Можете да го наречете превантивен страх, но аз съм привърженик на превенцията, защот иначе може да изпаднем в ситуацията "След дъжд, качулка".
И за финал, да разсея една заблуда, че ако си мълчим никой не знае какво, кога и как правим. Имам някои лични контакти и знам от кухнята, че хора от институциите са добре запознати както с нашия форум, така и с леонардото, така че да знаете, че не сме някакво тайно общество скрито от света