Leonardo | ФОТО
Дата и час: Чет Мар 28, 2024 11:16 am

Часовете са според зоната UTC + 2 часа




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 12 мнения ] 
Автор Съобщение
 Заглавие: Класификация на термиките
МнениеПубликувано на: Пон Юли 29, 2019 5:51 am 
Offline

Регистриран на: Пет Мар 05, 2004 4:52 am
Мнения: 2296
Местоположение: Сопот
Име: Николай Йотов
Наскоро ми попадна "Mastering paragliding" на Kelly Farina, която ме вкара в объркване от лъскавите правила и техники за въртене на термика като "THE GOLDEN RULE", "BIG THREE", "CARVING", "BLACK ART". По същото време, в Гнездото бяха отседнали двама бивши ученика, които бяха изкарали курс при автора на книгата, но въпреки разгорещените ни дискусии, не успях да вдяна ползата от написаното.
Това ме правокира да се опитам да изясня въпроса за термичното летене. Щом говорим за термично летене, трябва първо да знаем какво е термика и как да я охарактеризираме. Реших, че за начало ни е нужна класификация на термиките и попитах в глобалният парапланериски форум дали има такава и ако не да пробваме да я направим. Разчитах на по-високото ниво на колективният парапланериски разум, но се оказа, че във форума по-вървежни са остроумията и майтапите, отколкото сериозната дискусия: http://www.paraglidingforum.com/viewtopic.php?t=96636
Там ме убеждаваха да не усложнявам нещата, но считам че първо трябва да се погледнат всички възможни критерии, които разграничават една термика от друга, а след това да се върви към опростяване и обобщаване на няколко характерни случая, за които после да се разработи конкретна термична техника. Напълно е възможно накрая да получим същите термични техники, които несъзнателно използваме и сега в преследване на звука на вариото, но мисля че едно такова знание, освен че ще ни обогати представите, ще ускори навлизането на начинаещите в термичното летене (всички знаем колко години отнема то и колко трудно се учи и преподава).
Така, покрай форумни дискусии и майтапи, но и сериозни разговори с хора като Годфри и Ники Велев, достигнах до определена класификация. А сега, за да включа повече хора в нейното коригиране, опровергаване и изчистване направих една анкета, където пилотите да оценяват даден тип термика, която им е направила впечатление и да формулират по както се отличава от другите.
Основната полза от резултатите очаквам да е формулирането на няколко класически типа термики с определени комбинации на техните критерии (параметри).
Така, че ако ви е интересен въпроса за термиките и искате да допринесете за неговото изясняване, то може да се включите в анкетата. Не бързаме за никъде. Кой, когато и колкото. Между другото, самите опити да класифицирам термиките, които въртя напоследък, доведоха до известно проясняване и нещо като подготовка за идеи. Мисля, че и за другите, ще се получат полезни странични ефекти от обмислянето на това, което правим несъзнателно.
Анкетата е на английски. Има 10 критерия, повечето са с един избор, но има и с повече от един избор. Накрая можете да добавите линк към трак лог към полета с конкретната термика, която описвате. Ако в рамките на един полет сте засекли няколко различни типа термики или ако в рамките на една термика сте засекли различни етапи, които изискват конкретна термична техника, то можете да попълните анктета за всеки един от тях:
https://www.surveymonkey.com/r/CRSXXB6

_________________
www.nest.bg


Върнете се в началото
  Профил    +3 / -1 
 
 Заглавие: Re: Класификация на термиките
МнениеПубликувано на: Чет Авг 01, 2019 7:52 pm 
Offline

Регистриран на: Пон Май 03, 2010 7:59 pm
Мнения: 440
Име: Георги Джамяров
Welcome back.

Много ми харесват размислите ти по отношение на метереологията. Не винаги съм съгласен с теб. Но по скоро вътрешно и в повечето случаи заради липса на достатъчно информация. това го казвам зада те провокирам да споделяш по-често.

Опитах да попълня анкетата, но някак си в един моммент достигнах до извода, че искам да отбелязвам всички избори ( с малки изключения).
Последния път когато летях преминах през над половината от описаните от теб. Не в една термика. В няколко. Но беше влажно, облаците смучеха, термиката в ниското тръгваше крива и слаба, после се изправяше, после облака я засмукваше почти право нагоре без да се интересува от силата на вятъра. След това се преместих в друга зона. Там беше широка мазна силна, доста по суха. После облака отново я дръпна към него. Може би в този ден бяха огънати като лък.
Но в предния ми полет- излетях в 14:00 бяха прави като струна, силни с резки граници, леко отнесени по вятъра, до един момент. После условията се промениха и всичко стана мазно, слабо в ниското отнесено по нависоко леко поизправено.

Сега като се замисля, ми се струва че е важно къде в разстоянието между земята и базата се намира човек.
В планината доста често термичния поток (не цилиндър, ами цяла зона ) пълзи по склона, има отделни балончета които се противопоставят на стадото, но като цяло въртиш бързо срещу вятъра после правиш "дълъг" глайд към сколона и понякога се чудя ... дали ако продължа ще се блъсна в склона. Имам чувството че няма. Друг път взимам някой шут, изсипвам се изцяло надясно и дърпам дясното почти до дупка със трашна сила.. и пак ми се струва малко...

... май мога много да пиша. Приеми че съм отбелязал всички избори даже и да не си дал право.

Ще си позволя да обобщя.
Според моето нескромно мнение термиките са като женските гърди.
Има ги всякакви :)

_________________
Ссса


Върнете се в началото
  Профил    +2 / -2 
 
 Заглавие: Re: Класификация на термиките
МнениеПубликувано на: Чет Авг 01, 2019 10:23 pm 
Offline

Регистриран на: Пет Мар 05, 2004 4:52 am
Мнения: 2296
Местоположение: Сопот
Име: Николай Йотов
Жоро, няма нужда да си слагаш слънчеви очила с бели рамки или да ме черпиш с бира, за да говоря за метеорология. Достатъчно е се включиш в темата или да повдигнеш такава, която те интересува. Питайте бе другарю! Питайте!
...
Аз също срещам проблеми при попълването на анкетата и вече направих втората й версия.
Основен проблем ми бе какви параметри да посочвам за дадена термика, като тя може да може да еволюира драстично по време на своето съществуване.
За това пак трябва да си напомняме за какво ни е тази класификация? Каква е целта?
Ами, освен образователно описание на термиките, целта е да се намери най-ефективната техника за набиране на височина за даден тип термика.
Днеска приложих няколко техники за въртене в една и съща термика, което подсказва, че е достатъчно класификацията да описва само характерен участък от термиката. Като изолираме няколко характерни типа/участъци на термиката, после ще търсим и техниката за набиране.
Другата цел, която ни вълнува е проследяването на термиката от земята до небето. При идеална непрекъсната термика, катеренето (climbing) съвпада с проследяването (tracking), но има и изключения. Проследяването може да включва няколко различни по характер етапи от термиката, но твърде много ще усложним класификацията ако се опитаме да ги навържем.
Затова описвайте характерните етапи (например долната една трета, средната или тази под облака) за да видим какви комбинации на параметри са по-често срещани.
...
Друг проблем с който се срещнах е как да дефинирам ядрото (thermal core) на термиката? Според определението в английската класификация (като намеря време ще я преведа и на български) ядрото е отчетлива зона с концентрирано по-силно издигане. Ама как да разграничим една силна термика без изразено ядро от една по-слаба термика със същото по сила ядро? Може би според прехода от качване към пропадане в краищата на термиката? Или според стръмността на увеличаване на издигането към центъра? Говорих с един австралийски безмоторен пилот дето е написал няколко хубави статии и той подсказа, че кривата на профила на качването може да квадратична, кубична и дори на четвърта степен.
....
Естествено, че във въздуха не можем да се занимаваме с математически функции и трябва да търсим по-практични критерии .
Не знам какво ще излезе от цялата работа, но намирам за приятно и полезно да опитвам да определям през какво съм минал през деня, дори когато съм действал чисто механично и интуитивно.

Но напълно разбирам тези които предпочитат да летят без да мислят. Днес попаднах на едно вдъхновяващо мнение за интуитивното летене, съгласен съм с него, но също предпочитам да правя и други неща, които ми доставят удоволствие като мислене и анализиране. Въобразявам си, че чрез мислене и опит може да се моделира нещо като интуиция.
http://www.paraglidingforum.com/viewtopic.php?t=59711 (само първото мнение е достатъчно да се прочете).

_________________
www.nest.bg


Върнете се в началото
  Профил    +1 / -0 
 
 Заглавие: Re: Класификация на термиките
МнениеПубликувано на: Пет Авг 02, 2019 9:35 am 
Offline

Регистриран на: Нед Апр 04, 2010 9:45 am
Мнения: 224
Привет Ники, мислих си няколко пъти върху нещата, които си писал и говорихме.

Смятам, че знанията, за които говориш са по-релевантни към целта - проследяване на термиката. Относно техника за набиране на височина, не съм толкова убеден. Вярвам, че по-големия проблем е губенето на термиката (или поне губенето на най-хубавата нишка), от колкото, каква техника точно ползваме. Супер често се случва да въртя с хора, които ползват по-различна техника, за момент - бих се заклел, че няма как по начина, по който обикалят, без затягане да се извадят добре... реално, след 3 минути нямаме никаква разлика в набирането на височина. Аз съм се мъчил да въртя по-тясно в ядрото и затягам, а те са обикаляли около мен. Единствените пъти, когато моят подход е бил по-потентен е когато ядрото ме е водило по-добре в проследяването на термиката.


Върнете се в началото
  Профил    +3 / -0 
 
 Заглавие: Re: Класификация на термиките
МнениеПубликувано на: Съб Авг 03, 2019 5:19 pm 
Offline

Регистриран на: Пет Мар 05, 2004 4:52 am
Мнения: 2296
Местоположение: Сопот
Име: Николай Йотов
Жоро, напълно те разбирам. Много, много пъти съм разпознавал и извъртял тарикатски някоя термика, често по средата на кръговете на някой, който сякаш лети като муха без глава. И накрая кво - и той се набрал колкото мене.
Доста демотивиращо. За какво да се напъваме въобще.
Подобна ситуация има и при реене, където колкото и да се стараеш да набараш най-хубавата зона, пак не можеш да изпъкнеш над другите.

Тези примери засягат два въпроса. Основният е защо става така. Другият е за нашата (де)мотивация, чрез сравняване с другите.
Ако се съсредоточим в първият въпрос и почнем да проглеждаме за разни невидими неща, то въпроса за демотивацията естествено отпада. Кво значение има че някой е прелетял 200 километра, щом за моя си полет съм бил в час, разбирал съм какво става, наслаждавал съм се и съм бил в един невидим и красив свят.

По въпроса за реенето, но важи и отчасти за термичното реене - както казва Учителя - ние просто се стратифицираме според качествата на крилата, които летим и единственото, което прави един пилот по-добър от друг е способността да предвижда.

Относно примера, който посочваш. Логично е да се получава от термика с много сърцевини и докато добрият пилот умело обработва една от тях, то не толкова добрия обхожда няколко от тях и катери равностойно. Можем да продължим тази логика отвъд идеята за много сърцевини/ядра. Вместо това може да си представим една термика, където въздухът се издига нагоре на тласъци / импулси. И от там да ни идва проблема - разпознаваме някой от тези тласъци/импулси като ядро, вкопчваме се в него, а той се оказва равностоен на останалите в термиката и затова катерим колкото и хаотично летящият пилот до нас.
Все пак, това не трябва да ни демотивира, защото умението да "захапем" тоя или оня тласък/импулс ще ни се отплати, когато той прерастне в самостоятелно ядро или както казваш в "хубава нишка" към небето.
Ето един опит да визуализирам термика с микро и мулти импулсни движения:
Изображение

....
Понякога летя и си мисля. Понякога просто летя :D

Последните две седмици направихме хубави полети на Пъстрина. Благодарение на опитите за класифициране на термиките, освен наслада, успях да извлека доста въпроси, идеи и образи (например термики тип феникс, царица, със страничен фронт, двуглава и ткн.).

_________________
www.nest.bg


Върнете се в началото
  Профил    +1 / -0 
 
 Заглавие: Re: Класификация на термиките
МнениеПубликувано на: Нед Авг 04, 2019 7:17 am 
Offline

Регистриран на: Нед Апр 04, 2010 9:45 am
Мнения: 224
Опита ми показва, че трудно се постигат две цели с един набор действия, както и е трудно да прецениш дали действията те водят до желаният резултат по оптимален начин, ако имаш две цели (това в контекста на корекция на действията). За това в един от кратките момента, когато не само седя, но седя и мисля, в случая върху анкетата и това какво цели, се фокусирах върху едната цел, която според мен е по-критична.

Проследяването на термиката е по-сложното и комплексно действие, което изисква и повече представяне на невидимата въздушна маса. От което е очевидна ползата на започната класификация.

Според мен към анкетата е добре да се добавят метео данни за деня/ часа, както и да бъде задължително да има информацията за мястото/ часа. Така набраната информация ще може да се превърне в някакъв модел, който „утре“ при определена прогноза да бъде тестван.


Върнете се в началото
  Профил    +0 / -0 
 
 Заглавие: Re: Класификация на термиките
МнениеПубликувано на: Нед Авг 04, 2019 7:55 am 
Offline

Регистриран на: Пет Мар 05, 2004 4:52 am
Мнения: 2296
Местоположение: Сопот
Име: Николай Йотов
Topuzov написа:
Проследяването на термиката е по-сложното и комплексно действие
Съгласен съм, но анкетата би се усложнила ако се опита да опише от раз всички еволюции, етапи и метаморфози на една термика. Затова е по-добре да опишем конкретен етап, който ни е затруднил или предизвикал вниманието, обслужвайки катеренето (climbing), a нататък ще мислим как да решаваме проблемите на проследяването (tracking).


Topuzov написа:
Опита ми показва, че трудно се постигат две цели с един набор действия
И тук съм съгласен. Често съм жертвал по-добро качване за по-добра позиция т.е. climbing за tracking.
При лесни и непрекъснати термики и двете съвпадат и могат да се решат с един набор действия. При по-сложни термики има разлики, но пак предлагам да се съсредоточим върху по-простото - обработването на непосредственото качване, а после да търсим начини за решаване на по-сложното.

Така, към анкетата може да се търсят два въпроса:
- този участък от термиката бе доста характерен. нека го опиша
- катерих ли в него по най-добрия начин? може ли нещо да се подобри?

Имайте предвид, че обработването на непосредственото качване (climbing) е пълно с подводни камъни от недостатъчното познаване на аеродинамиката на крилото. Например, един насрещен порив или чукване на спирачките в определен момент, може да предизвика подскачане на крилото, което ще го отчетем като силно качване, когато всъщност няма такова движение на въздуха нагоре. Затова трябва да се работи със средни стойности. Още трябва хем да се филтрира тази или онази реакция на крилото, когато оценяваме въздуха, хем да ползваме реакциите на крилото да ни "рисуват" това, което е около нас.


Topuzov написа:
Според мен към анкетата е добре да се добавят метео данни за деня/ часа, както и да бъде задължително да има информацията за мястото/ часа. Така набраната информация ще може да се превърне в някакъв модел, който „утре“ при определена прогноза да бъде тестван.
Добавянето на трак лог и ползване на метео архивите (за съжаление са платени) може да подпомогне анализа

_________________
www.nest.bg


Върнете се в началото
  Профил    +2 / -0 
 
 Заглавие: Re: Класификация на термиките
МнениеПубликувано на: Нед Авг 04, 2019 10:28 am 
Offline

Регистриран на: Пон Май 03, 2010 7:59 pm
Мнения: 440
Име: Георги Джамяров
Djubaca написа:
Според моето нескромно мнение термиките са като женските гърди.
Има ги всякакви :)


niki написа:
Жоро, напълно те разбирам.
...
Изображение



Показателно за някаква техника на въртене на термиката е летенето в дежурната термика на състезанията. Обикновено ятото формира една плавнон въртяща се група която открива "ядрото" и се изкачва най добре. От време на време има някой бунтовник който предприема смели ходове, но групата бързо го наритва.

Тук мисля има място и да се коментират птиците.
Примерно ято щъркели което е страшно недисциплинирано. Аз лично не им вярвам. Като видя щъркел да върти го приемам като когато черна котка ти мине път - тя просто отива някъде. Та и щъркела просто си върти.
Имам странното усещане, че те бягат от силните турболентни качвания може би заради особената им конструкция -леки с огромна площ.


Ники, обясни моля те какво имаш в предвид под найменованията които си дал. Да ги обясним на орльовците и лястовичките.

_________________
Ссса


Върнете се в началото
  Профил    +0 / -0 
 
 Заглавие: Re: Класификация на термиките
МнениеПубликувано на: Нед Авг 04, 2019 8:00 pm 
Offline

Регистриран на: Съб Сеп 14, 2013 1:11 am
Мнения: 219
Местоположение: Бургас
Име: Христо Димитров
Както вече е написано по-горе има ги всякакви аз лично съм се отказал да ги гадая коя каква е щом пищи вариото всичко е ок. Преди въртях всичко на пета влизам излизам пълна каша .. понякога работи, понякога - не и е доста трудоемко. Сега гледам да поддържам някакъв постоянен крен за да не ме лъже вариото на всяко изправяне както е написал Ники и другото е докато не се докарам до положение вариото да пищи по всички 360° не затягам. Това понякога изисква доста корекции по вятъра, срещу вятъра и тн. Ако нещата са на оцеляване и изгубя балончето се връщам по записа в хс трака понеже губя представа кое накъде е. Може да пиша някакви всеизвестни неща, ама то като ти се пише .. Ще е интересно да споделите на колко секунди качване почвате да въртите аз май до 3-4 секунди не въртя нищо само тръгвам леко да натягам откъдето ме вдига и ако спре до 3-4 секунди въобще не го отразявам.

_________________
Skywalk Mint


Върнете се в началото
  Профил    +0 / -0 
 
 Заглавие: Re: Класификация на термиките
МнениеПубликувано на: Пон Авг 05, 2019 6:59 pm 
Offline

Регистриран на: Пет Мар 05, 2004 4:52 am
Мнения: 2296
Местоположение: Сопот
Име: Николай Йотов
Djubaca написа:
Според моето нескромно мнение термиките са като женските гърди. Има ги всякакви :)
Хиляди години, за хората облаците са били всякакви, докато преди двеста години някой намира подредба в цялото им разнообразие и днес с лекота разпознаваме няколко основни типа и разновидности, които ни дават полезна информация за времето:
https://www.youtube.com/watch?v=UuW1jhxCgx0
Естествено, живота би бил твърде скучен с тая наука, но все пак ползвайки нейните класификации и достижения, хората търсели и естетическата страна на облаците и така се появило Cloud Appreciation Society (По нататък може да създадем Общество на ценителите на термики, а ако вкараш малко научен подход можеш да създадеш Общество на ценителите на женски гърди).
.....

Жоро, какво виждаш в следната картинка:

Изображение

Стремях се да нарисувам, балонна, коминна и пулсираща коминна термика.
И за да не кажеш, че нещо си измислям, то ето какво заснех в реалността:

Изображение
http://forum.skynomad.net/gallery/thumbnails.php?album=210

................
Djubaca написа:
Ники, обясни моля те какво имаш в предвид под найменованията които си дал

В анкетата и сега в българският превод на класификацията на термиките съм обяснил какво имам предвид спрямо съответният параметър. От каква гледна точка съм посочил това име, а не онова. Но за да разбереш, да попълниш обективно анкетата и да се включиш пълноценно в дискусията, ще трябва да подходиш с чисто подсъзнание към едни девствени, пулсиращи и тесни термики или пък ония ненаситените, разтварящи се, засмуквани от облака, широки и мазни термики. Внимавай и при самото летене, защото ако ти се развихри фантазията, може да загубиш ориентация и способност да завиваш и да изправиш курса.
..........

ЕЛЕМЕНТИ НА ТЕРМИКАТА
възходяща зона / lift zone (област в която Vy > -1,1 m/s)
зона на качване / climb zone (област в която Vy > 0 m/s)
ядро (core) (област с концентрирано, отчетливо и по-силно издигане)
околен въздух / surrounding air (областта около възходящата зона)
стена на термиката (thermall wall) (границата между възходящата зона и околният въздух)
стена на ядрото / core wall (границата между ядрото и зоната на качване)
фронт на термиката / thermall front (отчетлива граница между възходящата зона и околният въздух; обикновено при несиметрично възходящо, където стената на ядрото съвпада със стената на термиката)
връх на термиката / thermal top
опашка на термиката / thermal tail
наветрена страна / upwind sidе
поветрена страна / downwind side


КЛАСИФИКАЦИЯ НА ТЕРМИКАТА (или на характерен участък)

1. ГОЛЕМИНА / SIZE (според способността да останем в нея с 360 ̊ завои)
1.1 балони / bubbles (твърде малки за оставане в зоната на качване; усреднено продължаваме да губим височина)
1.2 тесни / narrow (оставането в зоната на качване е трудно, но е възможно да се набере височина; изисква кръгове с много малък радиус)
1.3 средни / medium (оставането в зоната на качване изисква усилия за завои с малък радиус)
1.4 широки / wide (лесни за кръжене в качването с широки завои с минимален крен)
1.5 огромни / huge (признак за конвергенция или смучене от облак)

2. СИЛА / STRENGHT (според способността да се поддържа и набира височина с 360 ̊ завои )
2.1 суб нула / subzero ( -1,1 < Vy < 0 m/s ; издигането на термиката е по-малко от собственото пропадане на парапланера, така че усредненото кръжене все още води до загуба на височина)
2.2 нула / zero ( Vy ≈ 0 m/s ; издигането на термиката е близо до собственото пропадане на парапланера при 360 ̊ завои, така че усредненото кръжене може да се използва за поддържане на височина; изисква много ефективно кръжене и завои )
2.3 слаба / weak ( 0 < Vy < 1 m/s ; изисква ефективни завои и умение да се проследява и остава в термиката, тъй като тя може внезапно да изчезне или да бъде изпусната )
2.4 средна / moderate ( 1 < Vy < 2.5 m/s ; все още може да бъде изгубена, но е по-стабилна и обикновено целият кръг е в качване )
2.5 силна / strong ( 2.5 < Vy < 5.5 m/s ; термиката е добре оформена и е лесно да се проследи и остане в нея )
2.6 много силна / very strong ( Vy >5.5 m/s )

3. ПРОФИЛ НА ВЪЗХОДЯЩИЯТ ПОТОК / LIFT PROFILE (профил на разпределение на възходящите скорости или вертикален градиент на скоростите)
3.1 дъга / arc
3.2 камбановидна / bell shape
3.3 пик / peak (отчетлива сърцевина)
3.4 плато / plateau
3.5 много ядрена / multicore
3.5.1 равни ядра / equal cores
3.5.2. подчинени ядра / subordinate cores
3.6 несиметрична / asymmetric (обикновено под влияние на вятъра, но не само)

4. КОЛИЧЕСТВО НА ЗАХРАНВАНЕ / LIFT SUPPLY
4.1 балонна / bubble
4.2 колона / column
4.3 пулсираща колона / pulsing column
4.5. разтваряща се / dissolving

5. ОТНАСЯНЕ ОТ ВЯТЪРА / WIND DRIFT
5.1 вертикална / vertical
5.2 отнесена / drifted (за балони)
5.3 наклонена / tilted (за колони)

6. ТРАЕКТОРИЯ НА ТЕРМИКАТА / THERMAL TRAJECTORY
6.1 права / straight
6.2 експоненциална / exponential
6.3. колебателна / oscillating
6.3 гърчава / snaky

7. ВЪРТЕЛИВОСТ / VORTICITY (хоризонтално или вертикално въртене на цялата термика или на отделни нейни части)
7.1 с вертикална ос на въртене / vertical axis or rotation
7.2 с хоризонтална ос на въртене / horizontal axis of rotation
7.3. с тороидална циркулация / toroidal circulation

8. ВЛАГА / MOISTURE
8.1 суха / dry
8.2 влажна / wet
8.3 наситена / saturated (вътре в облак)
8.4 синя термика ( такава, която не образува облак )

9. ПРОФИЛ НА НЕСТАБИЛНОСТ / INSTABILITY PROFILE (разпределени на нестабилността на въздушната маса с височина)
9.1 приземно стабилна / low level stable (термиките нямат използваема връзка с наземните термични източници; термичното реене е възможно на по-големи височини, над стабилния приземен слой)
9.2 приземно полустабилна / low level quasi stable (добър общ температурен градиент, но със скрити вградени задържащи инверсии; при сухи условия - вероятно формиране на вихрушки поради рязкото откъсване на термики; при влажни условия – трудно оформяне на използваем термичен балон или комин)
9.3. приземно нестабилна / low level unstable (супер адиабатичен градиент близо до земята; термиките се откъсват често и с лекота)
9.4. свързана с облака / cloud connected (последната част на термиката е естествено свързана с издигането в облака отгоре)
9.5. засмуквана от облака / cloud sucked (последната част от издигането в термиката е подпомогнато от засмукването на облака)
9.6 несвързана с облака / cloud disconnected ( термиката няма връзка с облака отгоре; качването обикновено спира няколко стотин метра под базата на облака)
9.7 спряна от инверсия / stopped by inversion (термиката може да бъде напълно спряна, но понякога сърцевината й може да пробие през инверсията, събличайки се от останалите си части; този процес е съпроводен с много механична турбуленция; околните зони с низходящи са усилени от рикуширалите в инверсията по-слаби части на термиката; сърцевината, която успее да пробие е повлияна от вятъра над инверсията)
9.8 завършваща поради недостиг на захранване / finishing by shortage of lift supply ( обикновено при разтварящи се балони )
9.9. завършваща поради дефицит на плаваемост / finishing by buoyancy deficit ( все още добър градиент – няма инверсия, но плаваемостта намалява и не може да преодолее съпротивлението на въздуха при движението нагоре)

10. ТЕРМИЧНА КОЖА / THERMAL SKIN
10.1. тънка / thin skin (лесно навлизане в термиката; лесно разтваряне и смесване с околният въздух )
10.2. средна / moderate skin
10.3. дебела / thick skin ( обикновено многослойните стени на термиката осигуряват добра изолация от околният въздух )

11. ТУРБУЛЕНТНОСТ / TURBULENCY (термиката причинява промени в курса, крена и тангажа на крилото, както на въздушната скорост и аеродинамичната сила; вероятни колапси и сривове)
11.1. мазни / smooth (няма спонтанни реакции на крилото)
11.2. плътни / solid ( издигането в термиката предизвиква лека промяна на крена, курса и тангажа, които трябва да се контролират от пилота – особено тангажа, който може да доведе до изстрелване на крилото напред и колапси )
11.3. друсливи / bumpy ( енергичните ритници на издиганията, водят до значителни промени на курса, крена и тангажа, скоростта и аеродинамичната сила; нужно е активно летене за предотвратяване на асиметрични и челни колапси; понякога има моменти на продължителна загуба на скорост и подемна сила)
11.4. накълцани / choppy (чести и бързо идващи, но кратко продължителни загуби на скорост и подемна сила; внезапни пропадания; реакциите на пилота са обикновено бавни и безполезни)
11.5. диви / wild ( по-силната версия на друсливите термики с по-големи мащаби на ритници от всяка страна; тялото на пилота е хвърляно и ускорявано в различни посоки; възможни продължителни колапси и сривове)

12. ВЛОЖЕНИ / EMBEDDED / INCORPORATED / NESTED (термиките са вложени в други видове възходящи и въздушни циркулации)
12.1. склоново реене / ridge lift (термиките са блокирани и стартирани от склоновата зона на издигане – ефекта на невидимата планина; или се издигат вътре в зоната на склоновото качване. При по-силен вятър, притиснатите между вятъра и склона термики, могат да се откъсват рязко, да бъдат деформирани и турбулентни - напр. Керио Вали в Кения)
12.2. анабатични / anabatic (термики, които са вложени в анабатичният склонов вятър. За разлика от термиките в условия на склоново реене от основен вятър, анабатичните обикновено са подсилени, дозахранвани и по-слабо турбулентни)
12.3. вълна / wave ( издигането на термиката е подпомогнато от повишената нестабилност на въздушната маса под вълната; но не винаги, при вълни има добри условия за термика )
12.4. конвергенция / convergence ( издигането на термиката е подпомогнато от повишената нестабилност в конвергентната зона образувана от събирането на ветрове с различна посока или от събирането на няколко термики заедно )
12.5. девствена / virgin ( термика, която се издига без помощта на друго възходящо наоколо; обикновено това са първите термики за деня, които трябва да пробиват през инверсии)
13.6. смазана / lubricated (термика, която следва пътя на други термики, включително техните пробиви през инверсии или подпомогната от други видове възходящи)
13.7. роторна / rotor (термика, чието издигане е подпомогнато от повишената нестабилност / пониженото налягане в едромащабен ротор/вихър; структурата на ротора може да помогне да организира и насочи термиката и да моделира нейната траектория )

И отново линк към анкетата:
https://www.surveymonkey.com/r/CRSXXB6

_________________
www.nest.bg


Върнете се в началото
  Профил    +4 / -0 
 
 Заглавие: Re: Класификация на термиките
МнениеПубликувано на: Вто Авг 06, 2019 6:11 pm 
Offline

Регистриран на: Пон Май 03, 2010 7:59 pm
Мнения: 440
Име: Георги Джамяров
niki написа:
Жоро, какво виждаш в следната картинка:

Изображение



Ники ти си цицоман!
Само женски гърди рисуваш. Представи си една хоризонтална равнина която разрязва термиката . Ще получиш овална форма, отнесена по вятъра издута в средата от инерционните сили на ускореният възходящ поток. Мисля, че ядрото ще е най тъмно, заради най голямата концентрация. Леко отнесено заради гравитационната сила на вятъра.

Чувствам, че започвам да преча на визията която се опитваш да изградиш за себе си - съсухрен учен потънал в хартики пресмятайки уравнението на хаоса ...

Няма да се намесвам повече.... в наУчната част (запазвам си правото да се включа когато и както намеря за добре... особено ако прекрачиш еротичните граници и навлезеш в руслото на откровеното порно(според мен не си много далеч). Още не съм затворил първата скоба. Може ли да ми обясниш защо някой простосмъртни имат права които не са разрешени на други !?!?!? тва е офтопик ) . Ще се възползвам от труда ти в крайния му резултат, колкото и консуматорски да изглежда.


П.С. В колко дименсии си ги представяш
niki написа:
... девствени, пулсиращи и тесни термики или пък ония ненаситените, разтварящи се, засмуквани от облака, широки и мазни термики.

?

_________________
Ссса


Върнете се в началото
  Профил    +2 / -0 
 
 Заглавие: Re: Класификация на термиките
МнениеПубликувано на: Вто Авг 06, 2019 6:25 pm 
Offline

Регистриран на: Пон Май 03, 2010 7:59 pm
Мнения: 440
Име: Георги Джамяров
Днес се срещнах със следната :

wireless пъпчива термика.
Това е термика с пъпчива кожа, но пъпките и са wireless. Първо минаваш през пъпката на термиката, после нищо и след това ТЯ те замуква с цялата си мощ... и си викаш .. .дръж се Гошо !

_________________
Ссса


Върнете се в началото
  Профил    +0 / -0 
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 12 мнения ] 

Часовете са според зоната UTC + 2 часа



Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения

Търсене:
Иди на:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Преведено от: SEO блог на Йоан Арнаудов