Leonardo | ФОТО
Дата и час: Чет Мар 28, 2024 4:16 pm

Часовете са според зоната UTC + 2 часа




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 91 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: Сблъсък във въздуха
МнениеПубликувано на: Чет Сеп 12, 2019 7:08 am 
Offline

Регистриран на: Пет Мар 05, 2004 4:52 am
Мнения: 2296
Местоположение: Сопот
Име: Николай Йотов
По време на фестивала имаше сблъсък между двама пилота. Нека условно ги наречем пилот X и пилот Y. От далеч наблюдавах падането на пилот X със спирала пред старта. Другото са разкази на пилот X, очевидци и две видеа от две различни гледни точки.
Всеки сериозен инцидент, всяко викане на спасители, активира така нареченото досъдебно производство, където разследващ полицай изяснява случая и дава препоръка на прокуратурата за повдигане или не на обвинение. Тъй като ще ме викат в полицията за еспертиза по този случай и за случая с румънеца, то ето моето мнение засега по въпроса:
Пилот Y прави серия от фалстартове на старта с което привлича вниманието на околните. Излита пилот X и южно от старта тръгва да търси термика. Когато вижда излитането на пилот Y, решава да се оттегли и отива към източния рид да търси друго качване. Действието се развива късно следобед, условията са спокойни, качванията са слаби и отнесени от анабатичния вятър. Ето защо, близо до склона, пилот X няма възможност да обработва качванията с пълни кръгове, а претърсва и обработва въздуха с S образни завои.
Между временно, пилот Y също се насочва към източния рид, в зоната на реене на пилот X и това не е забелязано от него, който е с гръб и под пилот Y.
Двете видеа са гледни точки с разлика около 70 градуса спрямо мястото на сблъсъка. Едното (гледна точка от към западния ръкав) заснема как пилот X лети направо (той е в гръб и няма движение настрани, освен отдалечаване), а пилот Y идва със скорост вляво от пилот X и се врязва с тяло в крилото му. Въжда се как малко преди сблъсъка пилот Y дърпа силно двете спирачки - вероятно вижда сблъсъка и се стреми да го избегне.
Във второто видео (гледна точка от към централната част на южния старт), пилот Y не се движи настрани, а само се отдалечава (тоест лети направо), а пилот X прави завой наляво (вероятно част от S образните завои при търсене и обработване на термика) и така се засича с траекторията на пилот Y. В последният момент има видимо повдигане на пилот X и накрая тялото на пилот Y се врязва централно в купола на пилот X или купола на пилот X се врязва в тялото на пилот Y или просто имаме две постъпателно движещи се тела със засичащи се траектории. Пилот X твърди, че до последно не е виждал приближаването на пилот Y отляво, защото заради крило си отгоре няма видимост в тая посока.

Тялото на пилот Y се закача в купола на пилот X и почва да го носи като допълнителен товар. Предварителна асиметрия или команда от пилот Y (не мога да определя точно, но не е и толкова съществено) задействат спираловидно въртене, което е интензивно заради двойният товар. В един момент пилот Y се откача от купола на пилот X, това силно му разтоварва спиралата и крилото му излиза от нея. Около 40 процента от крилото на пилот X остава оплетено във вървите и той продължава със САТ-образно въртене до земята (тялото се движи назад, а крилото напред). В следствие от удара в земята има раздробен 12-ти прешлен и разкъсвания на черният дроб. Следват спасители, линейка и транспортиране до ВМА, където е направена успешна операция и са поставени импланти. Има леко засягане на гръбначният мозък, слаба чувствителност и ограничени движения в единия крак, но според последни сведения има надежда за пълно възстановяване.

_________________
www.nest.bg


Върнете се в началото
  Профил    +20 / -0 
 
 Заглавие: Re: Сблъсък във въздуха
МнениеПубликувано на: Пет Сеп 13, 2019 4:22 pm 
Offline

Регистриран на: Нед Авг 09, 2015 9:28 pm
Мнения: 124
Име: Georgi Stanchev
1 видео казва повече от 1000 думи! Споделете ги, моля!

Бързо оздравяване на пилот X!

_________________
https://www.instagram.com/georgistanchev/
https://vimeo.com/georgistanchev


Върнете се в началото
  Профил    +1 / -0 
 
 Заглавие: Re: Сблъсък във въздуха
МнениеПубликувано на: Пет Сеп 13, 2019 6:24 pm 
Offline

Регистриран на: Пет Мар 05, 2004 4:52 am
Мнения: 2296
Местоположение: Сопот
Име: Николай Йотов
Оказа се, че не разполагам с линка към първото видео, а второто е видео файл, който не е редно аз да публикувам някъде. Първото видео е правено от потребител на форума и нека сам да пусне линка към него. За другото видео, ако някой познава автора, нека говори с него да го качи някъде и пусне линк към него. Говорих с пострадалият пилот Х и няма нищо против да се публикуват видеата, стига да не стане безмислена говорилня.
Аз също препоръчвам да се търси истината и вместо да се заклеймяват виновни, да се напомнят и търсят правила, изводи и добри практики, които да намалят вероятността от подобни инциденти. Между другото, колкото по-дълго време се излагаме на рискова дейност, толкова повече нараства вероятността да се случи нещо, освен ако .... но това е тема на друг разговор.

_________________
www.nest.bg


Върнете се в началото
  Профил    +6 / -0 
 
 Заглавие: Re: Сблъсък във въздуха
МнениеПубликувано на: Съб Сеп 14, 2019 9:59 am 
Offline

Регистриран на: Съб Май 26, 2018 9:01 am
Мнения: 4
Име: Иво Георгиев
Аз също моля за видеото. Смятам че общността е редно да го види, изцяло с оглед бъдеща безопастност. За хора, които не познават потерпевшите и нямат лично отношение към случая е крайно неразбираемо и изключително странно това криене на информация и интриги за случай, който е част от статистиката (вече) и може да помогне на всички ни да летим по-безопасно в бъдеще. Всяко подобно видео е безценно за ИЗБЯГВАНЕ на бъдещи инциденти и дава насоки за реакции в кризисни ситуации, които могат да спасят нечии живот - моя, вашия, на близките ни. Безобразие е да се крие по този начин подобна информация за инцидент на един от най-посещаваните стартове в страната, защото нечии чувства са крехки, а пък на друг "не му е до това". Съмнявам се, че потърпевшите искат това, което им се е случило да се случи и на някой друг. Кой въобще има интерес от криенето на истината тук? Кой кого защитава, и за какво?


Върнете се в началото
  Профил    +3 / -2 
 
 Заглавие: Re: Сблъсък във въздуха
МнениеПубликувано на: Съб Сеп 14, 2019 10:40 am 
Offline

Регистриран на: Нед Апр 23, 2006 6:04 pm
Мнения: 1183
Местоположение: Велико Търново
Име: Ивелин Калушков
Само да уточня нещо - видеото не се крие - по отношение на дърпаниците из Фейсбук - аз лично не искам видеото да достига до Момчил Риладжиев защото въпросният герой: 1-во няма нищо общо с парапланеризма и няма компетенцията да обсъжда дори подобни ситуации, 2-ро въпросният в много близкото минало е имал наглостта да се държи изключително лошо с пострадалият пилот без каквато и да е провокация и настоящите му изблици в интернет са само и единствено защото обича да прави цирк и шоу от всичко - смятам че такава наглост и лицемерие не трябва да бъдат хранени и затова не съм предоставил въпросното видео на всички. Няма криене - няма конспирация!

Видеата по отделно не са меродавни за определянето на инцидента - от различните гледни точки ситуацията изглежда значително различна! Важно е какво довежда до ситуацията!

По отношение на инцидента:
Ники е описал ситуацията много чисто и правилно!
Споменавам някокло факта:
Нарушени са 3 правила за предимство:
1 - Задният пази предният - нямаме очи на гърбът си и с изключение на моментите на вдигане на крилото от земята - пилотът отпред е с предимство!
2 - По високият пази по ниският - по време на полет имаме ограничена видимост нагоре и е по-трудно за нас да имаме дълбочинна предства за това къде точно тракеторията на куполът ни в триизмерното пространство.
3- При пресичащи се курсове дясностоящият има предимство - няма нужда от коментар!

Единствената "грешка" (ако може да бъде наречена така) която бих посочил от страна на пострадалият пилот може би е че се е предоверил на факта че има предимство във всички тези правила и е предполагал че и другият пилот ги знае което явно не е било така!

За съжаление пилот Х е бил на 2-ри полет със чисто нова сбруя която има малка разлика в позицията на запасният парашут от старата - в паниката е опитал да отвори запасен но не е могъл да намери ръчката.

Също е добре да се отбележи съдържанието на сбруята при удар - в багажното отделение на сбруята е имало алуминиева бутилка за вода която е сериозно огъната - възможно е да е допринесла за травматологията въпреки че е била максимално отдалечена от гърба на пилота. - Внимавайте какво и как разполагате в сбруите си - без твърди предмети!

По отношение на пилот Y и морала!
Факт е че пилота е бил неопитен и явно неподготвен за подобна ситуация - факт който обаче не е оправдание. Ако се чувствате неподготвени за нещо потърсете помощ - във въздуха носите отговорност не само за себе си а и за тези около вас!
Изключитлено лошо впечатление ми направи фака че пилот Y на следващият ден по малко от 12 часа след инцидента беше отново на старта на Сопот с готовност да лети с довода "да не остане страха от преживяването!" Ако си минал през подобно преживяване и вероятно си бил причинител - най-малкото според мен трябва да имаш морала и акъла да сесетиш че не ти е мястото на старта и може би трябва да ти остане страха от преживяването! За тези със чувствителните души нека да напомня че хапчета за лекуване на душевни травми има - за счупени гръбнаци -НЯМА!!!

Според мен е време цялата общност малко да се поразсъбуди и да излезе от транса че подобни неща "просто се случват" - ако инцидента беше породен от пилотска грешка свързана с грешна преценка на условия, ако някой беше паднал поради причини свързани с метеорология, турболенция и тн - да - такива неща се случват, но в случая говорим за грубо неспазване на правила за движение във въздуха. При това положение отговорността ви не е само към вас но и към всички около вас - ако това ви притеснява и се чувствате неподготвени да пазите тези около вас - може би не ви е мястото във въздуха! Личното ми мнение е че е добре че в случаят се води следствие защото трябва да има някакво наказание за виновният пилот - най-малко под формата на обезщетение към пострадалият!

_________________
"Успехът не е траен, провалът не е окончателен, важна е волята да продължиш напред!" - сър. Уинстън Чърчил

Independence Dragon 3 M (бяло, черно, червено)/Advance Impress 2+
Aerodyne Massai M (червено, жълто, оранжево)/Advance Impress 2+
Advance Omega 8 - 27 (бяло, жълто, зелено)/Advance Impress 2+

Advance Omega X-Alps - 25 (зелено, бяло, синьо)/Advance Impress 2+

Изображение


Върнете се в началото
  Профил    +15 / -0 
 
 Заглавие: Re: Сблъсък във въздуха
МнениеПубликувано на: Съб Сеп 14, 2019 12:16 pm 
Offline

Регистриран на: Чет Авг 17, 2017 4:55 pm
Мнения: 19
Име: Diana Neeva
Беше вечерта ,а условията бяха меки и перфектни..Ходейки към старта видях пилот Х и пилот У да излитат ...След по малко от 5 мин. чух да се вика и крещи име и тичах под южния старт към пострадалия пилот.Искам и тук да изкажа уплахата си и поздравленията за трети пилот който кацна под южния старт и беше пръв при пострадалия пилот...Единственото което видях е как едно крило излиза от завой с колапс и продължава напред.Тоест пилот У...Докато тичах надолу се блъскаха мисли в главата ми как е възможно най-внимателния пилот който познавам да е на земята не успявах да намеря причина.......След това ми стана ясно...Както и по горния коментар,не рабирам логиката на пилот У да се качи пак на старта на следващия ден и да не е очаквал,лошите коментари ,които явно е получил...Иска ми се да си вземем поука след като пилот Х опише какво е станало..Да сме по предпазливи,защото тази вечер във въздуха имаше мисля 4 крила...Нямаше навалица за да се шашне и ахне някой и беше спокойно.Лично аз след инцидента направих 1 час във въздуха без да въртя само напред карах и бушуваха мисли в главата ми.Пожелавам и на двамата пилоти пълно възстановяване от физически и психически контузии..И да вземем поуките във въздуха не сме сами и нямаме очи и на гърбовете си, а разчитаме на другите пилоти понякога,че ще се спазват правилата..Не се наричам опитен пилот,но и до ден днешен изпадам от термика заради спазване на дистанция и от страх,но съм си такава .Нека всеки,който се интересува и пише коментари търси истината,за да се предовратят бъдещи подобни инциденти колкото и да е болезнена тя.Със сигурност инцидента не е станал нарочно може би е имало фиксация на обект тоест към пилот Х от пилот У .Но нека имаме морал и уважение..


Върнете се в началото
  Профил    +4 / -0 
 
 Заглавие: Re: Сблъсък във въздуха
МнениеПубликувано на: Съб Сеп 14, 2019 2:15 pm 
Offline

Регистриран на: Съб Май 26, 2018 9:01 am
Мнения: 4
Име: Иво Георгиев
Колеги... аргументът "видеото няма да се сподели, за да не го види еди кой си" е толкова абсурден, че няма накъде. Очевидно е на всички, че става въпрос за безумна простотия от която е съсипан (поне за момента) живота на един човек и семейството му. Защото съм сигурен (а то и си го пише по-горе), че човекът, който е в болница би искал да се види какво му се е случило. А то, че стана ясно, коя е госпожица Y, стана отдавна.
Видеото е необходимо, за да се избегнат подобни инциденти в бъдеще и съм сигурен, че всеки който го види ще има едно на ум от тук насетне. Отново питам - кого по дяволите защитавате? И защо?


Върнете се в началото
  Профил    +5 / -6 
 
 Заглавие: Re: Сблъсък във въздуха
МнениеПубликувано на: Съб Сеп 14, 2019 6:25 pm 
Offline

Регистриран на: Нед Апр 23, 2006 6:04 pm
Мнения: 1183
Местоположение: Велико Търново
Име: Ивелин Калушков
Колега - виждам че си регистриран от година и половина във форума - и първите ти 2 поста дотук изразяват някакво желание за зрелище под прикритието на безопасност. Всичко по случая е описано в детайли. Видеото според мен може да бъде споделено от някой от участниците в инцидента - ако и когато те се почувстват готови да го направят.
Много лош вкус оставя желанието за сеир вместо загрижеността например как е пилота. Видеото ще си го сподели пострадалия когато му е до това, а не когато някой настоява защото му е скучно.
Ако ти се гледат видеа с разбивания - пиши в YouTube - paragliding crash и се наслаждавай.
Ако някой има клипчето смятам че е меко казано неуместно а го разпространява без знанието или изричното съгласие поне на един от участниците в него!
Пострадалият е виждал филмчето - за него няма нужда да се публикува, но когато му дойде на дневен ред той също да се включи в тази тема смятам че няма да има и нищо напротив да сподели видеото!
За да се избегнат подобни инциденти е описано добре по-горе какво трябва и не трябва да се прави.

_________________
"Успехът не е траен, провалът не е окончателен, важна е волята да продължиш напред!" - сър. Уинстън Чърчил

Independence Dragon 3 M (бяло, черно, червено)/Advance Impress 2+
Aerodyne Massai M (червено, жълто, оранжево)/Advance Impress 2+
Advance Omega 8 - 27 (бяло, жълто, зелено)/Advance Impress 2+

Advance Omega X-Alps - 25 (зелено, бяло, синьо)/Advance Impress 2+

Изображение


Върнете се в началото
  Профил    +8 / -0 
 
 Заглавие: Re: Сблъсък във въздуха
МнениеПубликувано на: Съб Сеп 14, 2019 6:50 pm 
Offline

Регистриран на: Съб Май 26, 2018 9:01 am
Мнения: 4
Име: Иво Георгиев
Леле... "желание за зрелище под прикритието на безопасност." Това не зслужава коментар. Който разбрал. разбрал. Останалите - пазете се, защото спортът ни въобще не е безопасен. Успех!


Върнете се в началото
  Профил    +2 / -8 
 
 Заглавие: Re: Сблъсък във въздуха
МнениеПубликувано на: Съб Сеп 14, 2019 7:01 pm 
Offline

Регистриран на: Нед Юли 24, 2011 12:56 am
Мнения: 91
Едно малко допълние - в задния джоб на сбруята не слагайте твърди големи предмети. Пълни пласмасиви бутилки също е опасно. При удар водата не се компресира и ако бутилката не се пръсне е като камък. Системи от сорта на кемъл бег са по- добри. Имайте застраховка тип гражданска отговорност към трети лица, в Европа е задължителна и не много скъпа. Не познавам пилота Х, нито Y. Надявам се всичко да се развие благополучно, на Х желая да оздравее! Грозна е дискусията, отвращава ме! Горките момичета... и те го четат!

_________________
Владислав Борисов
Ozone Alpina 4

"Колкото по-високо летим, толкова по-малки изглеждаме в очите на тези, които не могат да летят."
Ф. Ницше.


Върнете се в началото
  Профил    +5 / -2 
 
 Заглавие: Re: Сблъсък във въздуха
МнениеПубликувано на: Съб Сеп 14, 2019 9:30 pm 
Offline

Регистриран на: Съб Дек 01, 2012 10:42 am
Мнения: 7
Име: Svilen Savov
Искам да разясня, че нито нещо се крие, нито има някаква мистерия около случката.
Напротив, същата вечер видеото беше показано на организаторите и интрукторите по летене, след което спряно за да не се дискутира излишно докато друг колега-пилот лежи в интензивното и няма възможност да си каже неговата гледна точка.

Има/имаше два проблема с видеото, което камерата ми засне:
1. видеото, което оригинално качих беше със сравнително лошо качество, защото GoPro-то е широкоъгълно и трябваше да зуумна кадрите на 500%, което внесе много трептене и прескачане на картината; това нещо го оправих след допълнителна обработка и имам клипче с доста по-стабилен образ.
2. видеото започва от момента на сблъсъка и не дава ясна картина кой накъде е ходил и какви маневри е правил преди това; може би другото видео, което Ники споменава ще помогне за това като някаква предистория.

За финал: говорих с пилот X и Y, и двете са ОК видеото да бъде споделено, оставям го на тях да го направят. Най-вероятно това ще стане като коментар в темата. Моля ви, не забравяйте че сме хора и допускаме грешки. Психическите травми също оставят белези и не са лесни за преодоляване, а в комбинация с физически такива човек лесно може да се срине. Затова призовавам коментарите тук да са градивни и в добрия тон.


Върнете се в началото
  Профил    +10 / -0 
 
 Заглавие: Re: Сблъсък във въздуха
МнениеПубликувано на: Съб Сеп 14, 2019 10:02 pm 
Offline

Регистриран на: Нед Май 15, 2011 11:01 pm
Мнения: 177
Местоположение: Плевен - София
Име: Тихомир Иванов
Важното е, че операцията е минала успешно. Пилот Х има ли нужда от финансова помощ?

_________________
I believe I can fly..
________________
Skywalk Chili 4 / Limited edition "Yellow"


Върнете се в началото
  Профил    +5 / -0 
 
 Заглавие: Re: Сблъсък във въздуха
МнениеПубликувано на: Нед Сеп 15, 2019 8:53 am 
Offline

Регистриран на: Нед Юни 14, 2009 10:06 pm
Мнения: 184
Ще е добре пилот Y да сподели своята гледна точка.


Върнете се в началото
  Профил    +1 / -0 
 
 Заглавие: Re: Сблъсък във въздуха
МнениеПубликувано на: Нед Сеп 15, 2019 10:06 am 
Offline

Регистриран на: Пет Дек 28, 2012 5:05 pm
Мнения: 1
Име: Ваня Радулова
Здравейте,

Аз съм въпросният пилот Х. Че да си разкажа как изглежда инцидентът през моите очи:

Преди да започна искам да благодаря на всички, които ми помогнаха на старта след падането, помогнаха с изборът на място и лекар, помогнаха с превоза до ВМА. Без тази експедитивност и точност може би ситуацията щеше доста да се усложни за мен поради сериозността на травмата. Също така благодарности на всички приятели, които ме посещават всеки ден (днес е имало коментар на входа на болницата - пак ли за Ваня - уф айди влизайте - вие сте поредните :)) и на всички, които ме проверяват по телефона дали не съм паднала духом...

За инцидента - отивам си на старта с надеждата за един magic lift в края на деня - беше около 18.00. Гръбното безветрие беше безпроблемно за излитане, така че разпънах по най-бързият начин и излетях. Дежурката на източния ръб беше слаба нуличка и аз си зациклих в нея с надеждата да напипам по-силна част от нея. На поредното 360, посоката на което беше от източния към западния ръб видях пилот У излетял и насочващ се към мен. Имаше разстояние, но определено завоят ми се сечеше, затова, вместо да рискувам близко разминаване или възможен сблъсък реших да прекъсна завоят. Направих s-завой обратно към източният старт с идеята, че освобождавам достатъчно място на пилот У западно от мен, където той/тя може да продължи, влизайки в нуличката дето аз я въртях. След края на завоя, погледнах за местоположението на пилот У, за да разбера, с каква траектория на въртене да продължа --> бях силно изленадана да видя, че пилотът ме беше последвал, в същото направление, беше метри зад мен и продължаваше да лети право към мен, без никакво колебание или промяна в посоката. Тъй като пилот У беше по-високо от мен, предположих, че преценя че ще се разминем – аз от по-ниската си позиция нямах точна представа. След секунда тялото на пилота се врязваше в куполът на крилото ми.

До тази част от случката: Нямате си на представа, колко много съжалявам, че просто не избягах от зоната на старта вместо да се връщам на източния рид. След като бях над източния рид и погледнах към другият пилот имах точно секунда-две преди да се сблъскаме. Не направих нищо, но и нямах особено време. Все си мисля дали не можех първосигнално да вкарам супер силно дясно управление и да го изнагетивя на дясно – но не го направих първосигнално, а след секунда просто последва сблъсъкът.
Наистина не разбирам, защо някой излита с ясната представа, че ще трябва да лети в близост до друг – аз си циклех пред старта, така че няма начин пилот У да не е знаел че ще трябва да се разминем или най-малко да се съобразяваме помежду си. Не разбирам, защо като виждаш, че се блъскаш с някой просто остро не завиеш. Нямаше други планери около нас, така че завой, в която и да е посока би бил ок. Докато правех завоя към източният рид бях с гръб към другият парапланер – но той/тя трябва да ме е виждал и във всеки един момент е можело да се направи лека корекция в направлението….

След закачането: явно пилот У правеше нещо за да се откачим – факт е, че крилото ми излезе от правият полет. В този момент си помислих – да дръпна запасен – може би колкото повече площ има носеща, толкова по-добре, може така и да се разкачим. Посегнах за ръчката, но не я напипах – с нова сбруя бях за деня. В паниката даже потърсих и в ляво, въпреки че знам, че ръчката ми е отдясно. В този момент се разкачихме и усетих, че крилото за секунда премина в прав полет. С надежда оставих търсенето на запасния и погледнах куполът да видя какво мога да оправя. За съжаление крилото беше доста окраватено и това което виждах като крават не почваше от единия или другия край , а от средата. Почти мигновено след разкачането крилото клъвна с някоя от здравите си части напред и влезе в някакво спирало-сатообразно движение и на втората врътка удрях земята. През цялото време си се молих наум траекторията на въртене да съвпадне с наклона на склона – то май така и стана. Не почувствах болка от ударът, но си останах легнала както бях паднала настрана и почнах да опитвам да раздвижа крайници – нямах грам сетивност от кръста надолу. Не съм си удряла главата и тялото ми изглеждаше напълно функционално, така че си си взех телефона от кокпита без да мрдам гръбнака и звъннах за помощ. Почти веднага след това при мен имаше хора – отново благодаря на всички за супер експедитивното пренасяне и за успокояването на старта – аз бая си хленчих, но можете да си представите какво е да не чувстваш тялото си.

За тази част от инцидента – може би веднъж тръгнала да търся запасния, не трябваше да се отказвам и да гледам какво му е на крилото. Просто трябваше по-настоятелно да потърся ръчката… Кравата беше голям и бях близо до земята, така че не мисля че можех да направя нещо по въпроса.

Последиците за мен са: 12-ти гръден прешлен е буквално смлян; на негово място вече имам две планки и осем болта. Имам засегнати нерви и въпреки че имам сетивност навсякъде по краката не всичко мога да мърдам – особено засегнато е движението на глезена на десния крак и контра-шпиц движението на пръстите и на двата крака. За момента прогнозите за възстановяване са добри, тъй като имам сетивност навсякъде. Периодът за възстановяване, който ми дават е 6 месеца – 2 години.

Финансовите последици са не-малки също. За момента съм платила към 9000 лв и тепърва ми предстоят доста разходи за рехабилитация. Може би около 2000 ще успея да покрия от застраховки и допълнително здравно осигуряване. Благодаря на всички, които предложиха финансова подкрепа – за момента съм ок с разходите. Към нужните средстжа има и още - един човек трябва да е ангажиран с мен постоянно, тъй като все още не мога да вървя и да се обслужвам дори за най-дребните неща сама. Крилото ми е разкъсано на предните камери, доколкото разбрах, така че и там ще е нужен ремонт.
Каквито и пари да похарча обаче, не се променя факта, че близките месеци(надявам се само толкова) аз няма да летя, няма да съм с близките си хора – поне не по-готиния забавен начин принципно и няма да правя, това което ми се прави. И винаги ще си нося болтовете и планките...

Клипчето, за кето толкова всички говорят е тук: https://youtu.be/Ng1Y9thLOCE


Върнете се в началото
  Профил    +30 / -0 
 
 Заглавие: Re: Сблъсък във въздуха
МнениеПубликувано на: Нед Сеп 15, 2019 10:32 pm 
Offline

Регистриран на: Пон Юли 04, 2016 8:41 am
Мнения: 51
Име: Ivo Bozhinov
Бързо оздравяване! Не пиша с цел заяждане. Шокиран съм от инцидента, видеото е стряскащо поради факта, че разбива илюзията за самостоятелност при летенето - някак с времето започваме да летим с мисълта, че сме самостоятелни и всичко зависи от нас, нашата самооценка, способности да летим и времето. Има тънък баланс между способности, късмет и природа и това прави спорта красив. Тогава идва пилот Y. Досега прочетох, че пилот Y не е преценил това и онова, допуснал е грешки , държал се е неадвкватно и тн. Но аз се питам, пилот Y самоук ли е? Кой го е обучавал и ако има такъв, този човек в момента замисля ли се, дали е направил всичко възможно, да му вмени, че има правила, които да се спазват? И друго, ако е видял , че е неспасяем случай, напеавил ли е нещо по въпроса? Не познавам Y и не ме интересува кой е, не знам и кой му е унструктора, ако има такъв. При положение,че спортът се комерсиализира и всяка година броят на летящите се увеличава, нека всеки който обучава си направи изводите.


Върнете се в началото
  Профил    +12 / -0 
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 91 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Следваща

Часовете са според зоната UTC + 2 часа



Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения

Търсене:
Иди на:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Преведено от: SEO блог на Йоан Арнаудов