Аз няма да се правя на специалист по сривовете, а само ще разкажа една случка със сривове пък вие си направете изводите.
Отиваме да летим в Турция на Олудениз. Няколко пъти сме ходили там, но на нашият герой, за който искам да разкажа му беше за първи път. Ще го наречем П.

Там на Олудениз може да се лети кроскънтри, но е много подходящо място и за фигурно летене, защото излиташ от близо 2000 м нмв ( горният старт) и след 5 минути си над морето и плажа поне с 1500 м височина.
Та П беше решил да прави фигури и евентуално да установи границите на крилото си.

Крилото му беше в долната граница на 2-3 по DHV, или EN D по новата класация. Предупредихме го да внимава, защото пълен срив, изобщо не е майтап работа, та макар и над вода. Нашият взе акро сбруя с ДВА резервни парашута, един от ляво и един от дясно, и тръгна към старта на Бабадаг.
Какво се случи. П направи пълен срив, крилото стана на топка над главата му, после го пусна, крилото излезе симетрично, спря маха и кълването и си продължи полета, като по учебник. След това направи втори пълен срив, само че този път крилото не излезе симетрично, а странично над главата му. Веднага го вкара в спирала и го завъртя много бързо пропадайки с много голяма скорост надолу. Така се и бухна във водата на Средиземно море. Турците го извадиха, почти веднага от водата. Там има лодки в готовност на плажа, и изобщо не чакат някой да падне, та тогава да тръгнат. Щом видят, че някой се върти и пропада веднага потеглят, защото той пада на 300-400 метра навътре в морето, и няма време да потеглят, след, като героят вече падне.
Какви бяха след това обясненията на нашият герой.
- "Аз дръпнах C и D редиците, а крилото се срина и стана на топка над главата ми. После пуснах редиците, крилото изгърмя, напълни се и излезе симетрично над главата ми. Контрирах кълването и си продължих спокойно полета. Тогава си казах. То това пълният срив бил много проста и лесна работа. Какво ме плашеха и баламосваха ония, колко било страшно, и опасно...

Хванах пак C и D редицата и направих втори пълен срив. Водата ми изглеждаше сравнително далече под мен. Само че този път крилото не излезе симетрично над главата ми, а странично. Веднага ме завъртя, усука вървите и започнах рязко да пропадам. До като се оправя, какво да предприема се шибнах във водата, която се оказа много по-близо, отколкото аз предполагах... Всичко, около мен закипя от въздушни мехурчета. Опитах се да изплувам, но вървите и плата на параплана ми бяха осукали и ръцете, и краката... Помислих, че ще се удавя, но в този момент някакви ръце ме хванаха и изтеглиха на спасителната лодка".
Та така приключи тази "веселба". После в басейна на хотела изпрахме параплана на П и двата спасителни парашута със сладка вода, за да не повреди морската сол платовете и конците им.