Leonardo | ФОТО
Дата и час: Чет Мар 28, 2024 8:17 pm

Часовете са според зоната UTC + 2 часа




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 42 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3

Накъде се въртят вихрушките/термиките?
повече наляво 38%  38%  [ 8 ]
повече надясно 29%  29%  [ 6 ]
приблизително еднакво 33%  33%  [ 7 ]
Общо гласове : 21
Автор Съобщение
 Заглавие: Айде и аз да кажа нещо
МнениеПубликувано на: Съб Мар 13, 2004 10:07 pm 
Според мен термиките не се въртят на никъде (въздуха де) ами просто си се издигат нагоре без въртене - ламинарно

Когато става въпрос за вихрушка - тогава всичко е с по-голяма скорост (турболентно) и тогава се въртят в посоката в която ще направят по-голяма пакост (закон на Мърфи) :D

Ако има мераклия за експеримент да си приготви една установка за изстрелване на сапунени мехури и да пробва... :wink:


Върнете се в началото
     +0 / -0 
 
 Заглавие: visualizacia
МнениеПубликувано на: Съб Мар 13, 2004 11:31 pm 
Ako e za visualizacia, ima mnogo nachini, ama e trudno da go dogodish bash kakto e v estestveni uslovia. Imam edna kniga na R.S Scorer, v koiato toi se opitva da imitira procesa kato puska edin raztvor na edni soli, koito imat leko bial cviat vav voda ( i sa po-tejki ot vodata, taka che potavat nadolu ) Problema e kak da gi pusnesh vav vodata bez da namesvash dopalnitelna turbulencia-t.e. da vidish samo efecta ot dvijeshta se nadolu topka :idea: biala smes( koiato imitira termika, obarnata s glavata nadolu ) Toi izpolzva edin vid lajichka, koiato napodobiava cherpak za sladoled, taka che e neshto kato sfera koiato se otvaria s plazgane okolo osta si i ima minimalen efect varhu masata koiato triabva da tragne nadolu ( "termikata") V knigata ima snimki na procesa i dava dobra ideia kak se dviji termikata. Az tuka skoro nabludava edna tenjera palna s goreshta voda ( no ne mnogo goreshta ) na fona na slanchevi lachi se vijda izdiganeto na vodnite pari.Ako se zagledate moje da vidite interesni neshta. Daje sam pravil kratki filmcheta s kamerata, ama niama kak da gi publikuvam. :idea:


Върнете се в началото
     +0 / -0 
 
 Заглавие: link
МнениеПубликувано на: Нед Мар 14, 2004 12:24 am 
tuka ima opiti za computerna simulacia :

http://deltaklub.szm.sk/articles/a_thermal_en.htm

ima i animacia...


Върнете се в началото
     +0 / -0 
 
 Заглавие: елате на Баня
МнениеПубликувано на: Нед Мар 14, 2004 7:28 am 
Offline

Регистриран на: Пет Мар 05, 2004 4:52 am
Мнения: 2296
Местоположение: Сопот
Име: Николай Йотов
ако имате наблизо басейн с минерална вода защо не идете да поразпуснете - времето е още студено и ще видите някои термични модели на живо (както и доста въртеливи движения).
Не твърдя че всяка термика се върти, но има такива дето се въртят и затова трябва да наблюдаваме и можем да открием някаква повтаряемост и модели или просто да потвърдим хаотичността в природата.

_________________
www.nest.bg


Върнете се в началото
  Профил    +0 / -0 
 
 Заглавие: термики и термики
МнениеПубликувано на: Нед Мар 14, 2004 9:55 am 
Offline

Регистриран на: Пет Мар 05, 2004 7:35 am
Мнения: 57
Местоположение: Plovdiv
Здравеите колеги,аз мисля, че ако трябва да погледнем термиката като една охлаждаща се маса,от долу нагоре, заобиколена от околни маси, то това също има значение за неиния вид.Според мене има все пак значение от вида на термиката(балонен,коминен)наи-често знаем, че рано сутрин преобладаващите термики са с балонен характер, а наи-често около обед термиките стават с коминен характер-това е влияние на дневния ход.Така че, според мен, има значение за кои вид става вапрос. Може би термиките с балонен характер нямат въртеливо движение, защото те са просто откъсване, което се издига до определена височина и се разпада. Но една ясно изразена термика, която е следствие на кумулосно влиание тогава според мен нещата приемат друг вид. В моя макар и скромен опит, ми се е случвало в раьона на сопот да влизам в термика която просто почти непипам управлението, а крилото само се варти.Ако сте имали подобни прежевявания моля коментираите.

_________________
misho skynomad


Върнете се в началото
  Профил    +1 / -0 
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Нед Мар 14, 2004 1:56 pm 
Offline

Регистриран на: Нед Мар 14, 2004 12:49 pm
Мнения: 19
Местоположение: Бургас
По въпроса за въртенето в термиките : Това е индивидуално за всеки пилот. Дори птиците сменят посоката на въртене в термика по-няколко пъти - това означава ли, че и термиката се завърта обратно ? Не развира се ? Атмосферната турболенция все още няма математическо описание и за това и никой не може да даде еднозначно обяснение за въртенето на термиките /термиците/ - освен опита на местен пилот в любимата му местност за летене. Но и това поражда спорове. Едно обаче е ясно, ако имаме една затворена равнина и спокойно време /което е относително/, то ако в единия край на равнината термиките се въртят на дясно - в другия край ще се въртят на ляво. Това произлиза от третия закон на механиката и закона за запазване на енергията. Пример: Прашните "дяволи" на Сопот /доколкото те могат да се приемат за затворени системи/- повечето ядра имат три "глави" които се въртят условно на дясно, а самите те помежду се въртят на ляво. Общият въртящ момент клони към нула , иначе дявола ще се разпадне. Това до някъде обяснява някои закономерности на цикличност в приземната локална атмосфера в спокойно време. Мисля си, че като говорим за термики и класическо време за лете, при анализа на мето-обстановката почи всички правим един съществен пропуск - не отчитаме и влажността на въздуха. Наред с другите параметри аз установявам, че при сух и топъл въздух термиките сериозно блъскат и каточели са доста тесни, а това на къде въртят термиците не е чак толкова важно. Мисля си че е по-важно да има термики и ти да можеш да ги видиш, да си винаги в качването и термиките да те гонят :lol:

Но накратко : На къде въртят термиките Това зависи най-вече от локалните релефни и метео-условия /0-1000м/ на местността и от метео-условията над тази местност /1000-10000м/. За това ако отида на Сопот да летя ще гледам на къде въртят птиците и Йотов - стига да сте го излъгали да излети преди вас. :wink:

P.S :всико това е при спокойна атмосфера. Нахлуе ли фронт - кашата е голяма.


Върнете се в началото
  Профил    +0 / -0 
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Нед Мар 14, 2004 3:55 pm 
Offline

Регистриран на: Вто Мар 09, 2004 3:48 pm
Мнения: 111
Tuk kadeto sam v momenta,septemvri mesec na minalata godina nabliodavah (poradi ogromnata vlaga i gore6tina) kak tragvat termikite ot samite skali i kak se obrazuvat oblacite ot tiah.Za sajalenie bazata e dosta niska,no opisva termikata 4udesno.4estno kazano i tam ne se zabeliazva niakakvo osezatelno vartene na termikata.V kraina smetka mislia 4e termikata se varti nai dobre na udobnata za konkretnia pilot strana.


Върнете се в началото
  Профил    +0 / -0 
 
 Заглавие: Re: drebni promeni
МнениеПубликувано на: Чет Юли 22, 2004 3:03 pm 
misho написа:
niki miaslia che ima edno malko nedorazumenie v tvoia vapros.Зnachi utochni vaprosa e:
nakade se vartiat samite termiki ot samoto im formirane?
ili nakade se vartiat leteiki.
Znaci moeto mnenie po vaprosa e che si absolutno prav che te sa kato mini ili po tocho kato mikro cikloni i se vartit na liavo no izvartaneto liteiki stava na diasno zastoto ideiata za edno efektivno vartene e obratno na posokata znaesh zasto.


az ne sum opiten paraplanerist, no sum letial niakolko puti . I tova s termikite go useshtam, toest useshtam termikite, no ne gi vijdam. Imam 4uvstvoto che opitnite paraplaneristi gi vijdat? Kato kakvo gi vijdate? Kak ste se nauchili da vurtite v termika? Na obuchenie pokazwat li se tezi neshta?


Върнете се в началото
     +0 / -0 
 
 Заглавие: Re: Накъде се въртят вихрушките/термиките?
МнениеПубликувано на: Чет Авг 08, 2013 9:25 am 
Offline

Регистриран на: Пет Мар 05, 2004 4:52 am
Мнения: 2296
Местоположение: Сопот
Име: Николай Йотов
venelin написа:
Мисля ,че трябва еднозначно да приемем,че в термиката трябва да се лети против посоката на въртенето и.Гореспоменатата центробежна сила е по-малка и това ни улеснява да останем в термиката(Въртим се в нея бавно спрямо земята ).Тая проклета сила(центробежната),освен че ни бута към периферията на термиката,е приложена в основната маса на летящия апарат(човека) и наклонява парапланера да не можем да въртим плоско термиката.
Затова аз за себе си си правя извода(благодарение на повдигнатата тук тема) - "Не на летенето в термиката по посока на нейното въртене" :) :)
По подтемата за управляемостта по и срещу вятъра:
От физиката знаем,че за да се предизвика една и съща промяна на траекторията на тяло ,движещо се със скорост 20 км/ч(спрямо отправната система-Земя) и друго -движещо се с 60 км/ч е необходима 9!!! (девет) пъти по-голяма сила.
Така,че по вятъра трудно се отклоняваме от посоката му,а срещу него крилото е чуствително на управление.........Смятам че практиката потвърждава теорията..........


Вчера летях термика в която катерех по-добре, когато кръженето ми бе по-бързо, отколкото в обратната посока.
Мисля че заради особеностти в текстурата (нееднородности в структурата) на въртящата се термика, кръженето срещу посоката и на въртене не винаги гарантира по-добро катерене.
И други пъти съм забелязвал, че като започна да кръжа срещу посоката на въртене, крилото губи земна скорост и си понижава набирането на височина. Набирането на височина в термиката не зависи само от силата на термиката, но също от подемната сила, която зависи от ъгъла на атака и въздушната скорост, а те едва ли се запазват големи след като крилото се установи в кръжене срещу посоката на въртене на термиката т.е. при първоначалното врязване в термика срещу посоката и на въртене има прираст на въздушна скорост и ъгъл на атака, но после те намаляват, защото крилото се увлича от въртенето и издигането на термиката.

Пак вчера получих потвърждение, че с издигането и разширяването на термиката въртенето и намалява, защото след определена височина кръженето ми бе еднакво ефективно и в двете посоки.

_________________
www.nest.bg


Върнете се в началото
  Профил    +0 / -0 
 
 Заглавие: Re: Накъде се въртят вихрушките/термиките?
МнениеПубликувано на: Чет Авг 08, 2013 11:25 am 
Offline

Регистриран на: Чет Окт 29, 2009 10:00 pm
Мнения: 89
Местоположение: Балчик
Обръщали ли сте внимание, че щъркелите въртят една и съща термика някои в едната посока, други в другата? Дали нямаше да забележат през хилядолетията ако имаше някаква разлика и да поправят "грешката" си?
Според мен в някои термики има завихряния, които дават моментно преимущество в едната или другата посока, или просто рязката смяна на посоката когато усетиш силно ядро от външната страна те вкарва в по-добро качване. (Или те изсипва в низходящия поток ако не я изпълниш както трябва :)

_________________
Веселин Великов


Върнете се в началото
  Профил    +0 / -0 
 
 Заглавие: Re: Накъде се въртят вихрушките/термиките?
МнениеПубликувано на: Сря Фев 12, 2014 11:00 pm 
Offline

Регистриран на: Нед Юли 13, 2008 12:39 pm
Мнения: 206
Местоположение: Варна
Име: Адриан Атанасов
Kiro написа:
misho написа:
niki miaslia che ima edno malko nedorazumenie v tvoia vapros.Зnachi utochni vaprosa e:
nakade se vartiat samite termiki ot samoto im formirane?
ili nakade se vartiat leteiki.
Znaci moeto mnenie po vaprosa e che si absolutno prav che te sa kato mini ili po tocho kato mikro cikloni i se vartit na liavo no izvartaneto liteiki stava na diasno zastoto ideiata za edno efektivno vartene e obratno na posokata znaesh zasto.


az ne sum opiten paraplanerist, no sum letial niakolko puti . I tova s termikite go useshtam, toest useshtam termikite, no ne gi vijdam. Imam 4uvstvoto che opitnite paraplaneristi gi vijdat? Kato kakvo gi vijdate? Kak ste se nauchili da vurtite v termika? Na obuchenie pokazwat li se tezi neshta?


Това е супер готино! :)

_________________
Ozone Mantra M6 - червено-черно-бяло
Ozone Zeno - синьо-бяло
Element AIR - Tandem


Върнете се в началото
  Профил    +0 / -0 
 
 Заглавие: Re: Накъде се въртят вихрушките/термиките?
МнениеПубликувано на: Чет Фев 13, 2014 5:53 pm 
Offline

Регистриран на: Сря Юли 04, 2012 9:16 am
Мнения: 14
Местоположение: Горна Оряховица
Име: Даниел Иванчевски
Здравейте, и аз съм пиле коет се мъчи да лети от една година, и това коет усетих за термиките е че ако ми бутне крило от дясно, то тя се нямира в дясно и трябва да вляза с дясна команда и продължавам да въртя на дясно. Ако е от ляво процедурата е същата.
А това за големите циклони.
Изображение
Изображение


Върнете се в началото
  Профил    +0 / -0 
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 42 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3

Часовете са според зоната UTC + 2 часа



Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения

Търсене:
Иди на:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Преведено от: SEO блог на Йоан Арнаудов