Leonardo | ФОТО
Дата и час: Чет Юли 09, 2020 3:47 pm

Часовете са според зоната UTC + 2 часа
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 7 мнения ] 
Автор Съобщение
 Заглавие: Закъснели мисли около номинациите на Окрилен
МнениеПубликувано на: Сря Ное 20, 2019 7:59 pm 
Offline

Регистриран на: Нед Дек 01, 2013 7:01 pm
Мнения: 150
Име: gergana ilieva
Пропуснала съм да се изкажа навреме и ще го направя сега, просто така, заради нещата, в които вярвам и съм открила, без претенции за истина, това е моя истина, която споделям, защото смятам, че ще е важна за Някои. Виждам, че в номинациите за Окрилен е участвала Цвети, която аз не познавам лично, но чета за нея -номинирана е, че е станала майка и продължава да е ентусиазирана и да лети -това не й пречи и да подкрепим с такава номинация видиш ли Летящите майки...

Темата ми е болна затова кънтя по нея...

Аз лично, цял живот съм се опитвала да покажа, че видиш ли, това че си жена не ти пречи по никакъв начин....
и след толкова много години ще кажа -ОБАЧЕ ПРЕЧИ ...НЕИСТОВО И СМЪРТОНОСНО за всякакви Дългосрочни Подвизи...да, може да имаш своите Велики моменти...дори много от тях, да си по-дръзка, по-луда, по-смела, по-силна от всеки мъж, който познаваш, но ако речеш истински да се отдадеш на Женската си природа и да решиш да родиш и гледаш деца, да се грижиш за тях и тяхното благоденствие, автоматично ти се пуска програма за Грижа за потомството и ставащ страхлив, предпазлив и ти-не знаеш-кой в ролята на майка.Инстинктът да се грижиш за децата си е по-мощен от всичко, което си си представяла. Разбира се може да продължиш да правиш някои неща полекичка, по -мъничко, да се самозалъгваш, че нещата не са се променили. Понякога просто си казваш -не сега, по-нататък. Или тотално забравяш за тях. Енергията ти изтича в тотално друга посока. И вече нямаш за Другото.

Предполагам има изключения, няма да ги коментирам, аз ги пиша за Неизключенията -мнозинството-за всички жени, дето мечтаят за приключения и рисковани подвизи и ги правят, докато не се решат да се впуснат в Приключението майка.

Просто Природа.
Инстинкт.
Не е твоя грешка.
Не е моя грешка ...

Не Е И ГРЕШКА.


Върнете се в началото
  Профил    +4 / -0 
 
 Заглавие: Re: Закъснели мисли около номинациите на Окрилен
МнениеПубликувано на: Чет Ное 21, 2019 7:06 am 
Offline

Регистриран на: Пет Мар 05, 2004 4:52 am
Мнения: 2105
Местоположение: Сопот
Име: Николай Йотов
В парапланеризма има достатъчно примери за жени, които побързват да станат майки след сериозен инцидент или близо до такъв, след като истински замирише на риск. У повечето жени, майчинският инстинкт се проявява превантивно и за тях е ненормално да се правят опасни неща. Само дето обществото и медиите внушават колко е лесно и достъпно. 70% от тандемните ни пасажери са жени, но 90% от учениците ни са мъже. В училището ни регулярно идват двойки да карат курс по парапланеризъм, да летят заедно, да сплотят връзката си. Прегръщали са ме с благодарност, когато съм казвал на момичето да не се насилва заради приятелят си, че по-добре първо да се реализира в живота като майка… Е, има и такива дето са ме убивали с поглед заради лошите вести.

Въпроса за риска при жените е доста просторен и се отнася не само за летенето и екстремните спортове, а за всякакви човешки дейности.
Например, в областта на човешките отношения жените не умеят да блъфират. Те просто играят на сигурно и не могат да си позволят да загубят, за разлика от мъжа, който заради своята сила и свобода може по-леко да понесе загубата. Същото така, жените не обичат да изричат истината и назовават нещата директно, защото заставането зад някаква истина или идея, носи тежки ангажименти, които майката не може да си позволи. Затова и жените ги няма много в научни, религиозни, приключенски, спортни и прочие каузи, които искат твърде много отдаване, риск и саможертва. Все пак женската мистика е мощен вдъхновител и двигател в областта на изкуството и не само.

Така идва следващият въпрос – трябва ли обществото и в частност мъжете да компенсират жените за естественото им ограничение спрямо риска?
В миналото, когато се е налагало мъжете да са мъже, а жените – жени, обществото е компенсирало жените с това да ги освободи от военна служба. Една жена може да роди 5-10 деца, а един мъж да зачене стотици, затова тя е много по-ценна стока, а той по-лесно може да бъде пожертван в една война. Войнственият социализъм набързо обяви мъжете и жените за равни, защото жените бяха войниците от резерва за голямата война срещу империализма и капитализма. От една страна, тази изкуствена еманципация поуби естествените процеси и отношения, доведе до разводи и демографски срив, но от друга страна подготви жените и донякъде мъжете за бъдещето. За едно глобално общество, където примитивните войни ще бъдат заменени с широк спектър от преки и подмолни отношения. С борби не между нациите, а между държавата и индивида и всички ония дето крещят да ги зачитат. Tribalizing society. Welcome to the ZOO ;-)
И отново на въпроса, кво да ги правим жените в летенето? Ами просто да ги обичаме и да им се радваме, въпреки капризите им, като розата в Малкият принц. Да се държим с тях като равни, въпреки че не сме (по отношение на риска). Всъщност самата идея за равенство е тъпа човешка измислица и я няма никъде в природата. Равенство, предполага сравняване, а всяко сравняване води или до възгордяване или до огорчение и токсична завист. Затова акцента не трябва да са състезанията и километрите, а знанията, красотата и природата. И така, галантните мъже неусетно може да се изкачат на следващото еволюционно стъпало.
Когато обучавам мъже, дори да са на 60, аз често виждам момчето в тях. Уж пораснало, а все щури игри и скъпи играчки са му в главата. От друга страна, завиждам на жените как с тялото и душата си могат да създадат нов живот, друго човешко същество. И именно това ги спасява от чумата на съвремието – инфантилизма. Майчинството е възможност да си тръгнете тихо от центъра на вселената. Да гледате отстрани по-мъдро. Да се радвате на „успехите“ на другите. Не спирайте да летите и мечтаете, но бъдете отговорни към живота. Без излишна завист и смъртоносна драма. С въображение, ум и душа, полета има безкрай измерения. Благодаря, че ви има!

_________________
www.nest.bg


Върнете се в началото
  Профил    +7 / -0 
 
 Заглавие: Re: Закъснели мисли около номинациите на Окрилен
МнениеПубликувано на: Пет Ное 22, 2019 3:29 am 
Offline

Регистриран на: Нед Авг 21, 2016 10:21 am
Мнения: 17
Местоположение: София
Име: Иван Матеев
Според мен не би трябвало да има толкова директна връзка между склонността към поемане на риск и доброто представяне в летенето. От краткия ми стаж като парапланерист съм забелязал, че в дните, когато съм се представял най-добре съм бил най-спокоен по време на полета и не съм имал или никакви или много малко рискови ситуации във въздуха. Също така съм забелязал, че в случаите, когато аз не съм посмял да излетя, защото ме е страх е имало жени с опит горе-долу равен на моя, които са излитали и не ги е било страх. На Охрид две такива излитания завършиха със аварийно кацане във водата и аварийно кацане на ограничено място с условия за ротор. На Сопот съм виждал пресичания на деретата с височина, с която едвам се достига следващото ребро. Моите наблюдения са, че смелостта на жените в летенето може да бъде дори по-голяма, отколкото би трябвало.

В случаите, когато аз съм се оказвал в неприятна ситуация във въздуха това не е било вследствие на смело поемане на риск, а е било поради незнание и недооценяване на атмосферата, в която летя. Според мен познаването на атмосферата е първостепенния фактор, който определя риска за даден полет и също така резултата, измерен в километри. Голяма част от пилотите преди да решат дали и къде ще летят започват кореспонденции във Фейсбук. Много пилоти избират място и условия за летене не според тяхната лична преценка, а според преценката на някой, когото смятат за авторитет. И според мен разликите мъж/жена проличават именно тук: един мъж е склонен да прекара много повече време, ровейки в сухи и скучни сайтове или литература на тема метеорология, да се самоусъвършенства и да има самочувствието след това да вярва на собствените си преценки на базата на това, което е видял, прочел и разбрал. Жените трябва да повярват, че техните мозъци могат да бъдат също толкова производителни колкото мъжките стига да подходят с подобаващото желание, упорство, концентрация и постоянство към дадения проблем. Въпреки, че говорят, че са равни на мъжете много жени инстинктивно си казват: "Аз съм жена, това не е за мен!" или "Аз не се справих с даден проблем, защото съм жена и не съм длъжна да бъда добра в това."
Подобно явление се получава и в шофирането. Преди години много често ходехме с колегите ми до Австрия на обучение и винаги ми е правило впечатление, че там няма разлика в стила на шофиране между мъже и жени. Жените настъпват газта точно колкото мъжете и в същото време са точно толкова адекватни на пътя. За сметка на това в София всеки ден виждаме какви ли не изпълнения от жени зад волана, много от които млади и красиви, в разцвета на силите си.

Да се върна на летенето: дори и в България имаме жени, които могат да летят на много високо ниво и останалите жени просто трябва ако искат да бъдат успешни пилоти да подхождат със същото желание, постоянство и сериозно отношение, а не да хленчат, че са жени и заради това не им се получава.

Желая безопасен и успешен сезон 2020 на всички летящи, без значение мъже или жени.
:)

_________________
NOVA Sector
NOVA Mentor 5


Върнете се в началото
  Профил    +0 / -0 
 
 Заглавие: Re: Закъснели мисли около номинациите на Окрилен
МнениеПубликувано на: Пет Ное 22, 2019 6:11 am 
Offline

Регистриран на: Нед Дек 01, 2013 7:01 pm
Мнения: 150
Име: gergana ilieva
О, аз лично смятам, че една Жена, ако реши да използва Женската си Енергия за летене или друго ще постигне неща, които биха били недостъпни за много мъже. Една жена много по-добре може да влезе в Потока и да се задържи там, да твори на това ниво...но само ако избере това ...и мисля, че имаме прекрасни примери....моята теза е, че Енергия за потомство и Енергия за Творчество в Света са трудно съвместими...поне за мен.. имаме и много примери за Отговорни татковци, които сменят отношението си към летенето си, когато им се появят дечица....така, че може би не е толкова рязко деленето на Мъже и Жени, а по-скоро -в какво избираме да влагаме енергията си...


Върнете се в началото
  Профил    +0 / -0 
 
 Заглавие: Re: Закъснели мисли около номинациите на Окрилен
МнениеПубликувано на: Пет Ное 22, 2019 11:09 pm 
Offline

Регистриран на: Пет Мар 05, 2004 4:52 am
Мнения: 2105
Местоположение: Сопот
Име: Николай Йотов
Иван Матеев написа:
Според мен не би трябвало да има толкова директна връзка между склонността към поемане на риск и доброто представяне в летенето. От краткия ми стаж като парапланерист съм забелязал, че в дните, когато съм се представял най-добре съм бил най-спокоен по време на полета и не съм имал или никакви или много малко рискови ситуации във въздуха.
Има щедри дни със спокойни условия, който дават големи полети с малко риск. И обратното. Летенето ни изпилва мозъците в посока ефективност, така че въпроса е "оползотворих ли това, което ми бе дадено по най-добрият начин?".
Тази година направих хубави полети, не толкова защото повиших нивото на риск, колкото заради свободата която имах (предните години, докато строях Гнездото не смеех да пускам надалече и гледах да съм на обекта преди края на работния ден да видя какво са го сътворили строителите). Пак се получи парадокса, че свобода се дава на свободните.

Това с риска е доста дълга тема. Примера ти за шофьорките в Австрия показва разликата между реалният риск и образа на риска, който си изграждаме в главата. Шофирането се е превърнало в нужда и покрай рутината австрийките са престанали да мислят за риска, въпреки че той си е там и си иска своето. Подобно е при "професионалните" парапланеристи, за разлика от по-рядко летящите уикенд пилоти.

Тъй като темата се завърта около въпроса за жените в летенето, то по-точно е да се говори за ролята на страха, а не толкова за риска. Това за страха и то е една дъълга тема. Естествено е да имаш повече страхове, когато си отговорен за друго същество, още повече дете. Когато станах баща почнах да летя по-предпазливо, но предполагам че при жените е в пъти повече страх от това или онова. Например, жените много повече се вълнуват и са по-взискателни по въпроса за любовта. Защото ако не сполучат в тая насока, трябва да си гледат и обичат детето цял живот, дори и в него да виждат бащата, който вече са намразили. В същата ситуация на мъжа му е много по-лесно - той просто отива да лети :twisted:

gerganailieva написа:
О, аз лично смятам, че една Жена, ако реши да използва Женската си Енергия за летене или друго ще постигне неща, които биха били недостъпни за много мъже. Една жена много по-добре може да влезе в Потока и да се задържи там, да твори на това ниво...
Не съм съгласен. Според мен идеалният пилот е нещо средно между мъжа и жената. Освен техническите въпроси, на учениците им разправям за това какво отношение трябва да имат към летенето и в частност като обработват термика. За пеперудата и питбула: Търсиш термика. Трябва да си чувствителен като пеперуда. Да усещаш всеки порив на вятъра. Всеки поток. Всяко трепване. И ето - намираш я. Захапи я като питбул. Не я изпускай. Върти. Стискай здраво. Хоп. Изчезна. Пак стани пеперуда. Почувствай потока. Добре. Ето го. Дръж. Захапи здраво като питбул. Ррррр.... Така, трябва хем да си чувствителен като пеперуда, хем агресивен като питбул и да можеш с лекота да превключваш произволно от едното в другото състояние по всяко време. Това съчетание на мъжкото и женското начало е едно от красивите хармонии в парапланеризма. Само да не ме обвините, че ви подготвям за джендър идеологията на бъдещето :lol:

_________________
www.nest.bg


Върнете се в началото
  Профил    +1 / -0 
 
 Заглавие: Re: Закъснели мисли около номинациите на Окрилен
МнениеПубликувано на: Съб Ное 23, 2019 10:19 am 
Offline

Регистриран на: Нед Дек 01, 2013 7:01 pm
Мнения: 150
Име: gergana ilieva
https://www.youtube.com/watch?v=2EVI7wIV7tk


Върнете се в началото
  Профил    +0 / -0 
 
 Заглавие: Re: Закъснели мисли около номинациите на Окрилен
МнениеПубликувано на: Съб Ное 23, 2019 11:21 am 
Offline

Регистриран на: Съб Сеп 14, 2013 1:11 am
Мнения: 165
Местоположение: Бургас
Име: Христо Димитров
niki написа:
Според мен идеалният пилот е нещо средно между мъжа и жената.

Да добавя и аз от гл т на чистия пърформънс нещото между мъж и жена трябва да е 105кг с тънки ръце, тесни рамена и малка глава :lol:

_________________
Cayenne5


Върнете се в началото
  Профил    +2 / -0 
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 7 мнения ] 

Часовете са според зоната UTC + 2 часаВие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения

Търсене:
Иди на:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Преведено от: SEO блог на Йоан Арнаудов