mitko perkata написа:
За успокоението и може да не си раскачате крилото и да сложите едно осигурително въженце минаващо между колана на крилото и збруята.Нераскачането ще изключи възможноста заключващия механизъм да остане недозаключен. Аз самия съм имал такова недозаключване.
В paraglidingforum.com я има същата тема, започната от инцидента на Доктора. Там изказах същото мнение като на Митака, само че не се прави с обикновени въженца, а с меки карабинери, които имат същата сила като твърдите и са измислени конкретно с цел закачане между крилото и сбруята. (Използвам само такива в hike & fly екипировката си, за да пестя тегло.)
Ако някой се притеснява че ще му се счупи карабинер, прибавянето на меки карабинери към стандартните алуминиеви е най-логичният вариант. Защо?
1) Така имаме две защитни системи, вместо една. С други думи - backup. Пример - ако искаш да си защитиш данните на компютъра, какво би направил - би търсил най-сигурния, скъп и голям хард, доверявайки се само на него, или би си купил резервен външен хард за backup?
2) Така ще си спестиш необяснимата за мен практика да си разкачаш крилото от сбруята (освен ако не сменяш сбруя/крило). По този начин ще пестиш време, ще намалиш вероятността от грешно закачане и излитане с опретени колани или върви, както и ще намалиш триенето на крилото в земята по време на проверките при закачане.
3) Меките карабинери са на практика безтегловни, така че тази двойна защита излиза по-лека от единичната на стоманените карабинери.
Между другото, преди 15-тина години на мен ми се случи същото като на Митко, но още по-лошия вариант - с колана наполовина излязъл от карабинера. Видях го малко след излитането, но проблемът беше че имах 1000м до земята... Още една причина да не се разкачвате (освен ако не сменяте сбруя/крило).
Има го и варианта да се лети с по два меки карабинера от всяка страна. Така се пести още повече тегло, но пък е трудно да се види доколко меките карабинери са здрави (ако се лети доста с тях, от триенето и мърдането е възможно да се позахабят) - докато ако имаш по един твърд от всяка страна на мен ми действа окуражаващо да виждам че и двата са здрави.