Leonardo | ФОТО
Дата и час: Нед Апр 21, 2024 3:48 am

Часовете са според зоната UTC + 2 часа
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 5 мнения ] 
Автор Съобщение
 Заглавие: Етиопия 23/24
МнениеПубликувано на: Нед Ное 26, 2023 11:33 am 
Offline

Регистриран на: Пет Мар 05, 2004 4:52 am
Мнения: 2296
Местоположение: Сопот
Име: Николай Йотов
Не е за вярване колко бързо се глобализира Етиопия.
Преди години в едно градче край Адис местните ни плашеха да не излизаме по тъмно, че дебнели крадци на органи. Можело да ти вземат бъбрека например. Струваше ми се абсурдно в това забутано градче дето в аптеката има само 10 вида хапчета да има хирургичен кабинет за извършване на сложната хирургическа операция с цел кражба на органи.
Лани, когато в планините Гураге ни арестуваха с Ясен 100 човека с копия и брадви, едно от оправданията им после бяха слухове за отвличане на хора.
Пак лани, Адис бе потресен когато домашна прислужница бе убила детето, за което се грижеше.
Новините за лошите неща от външния свят се разпространяват бързо в иначе мирянското Етиопско общество.
Лошото е, че лошите неща отвън дават лош пример вътре.
Новата мода тази година е отвличане на хора срещу откуп.
Извършителите обикновено са от Армията за Освобождение на Оромия, жертвите най-вече са от по-заможни хора от Адис или от етноса Амхара.
Тъй като има конфликт между граничните зони на Оромо и Амхара и тъй като Адис се намира изцяло в Оромия, то столичани ги е страх да излизат навън за да не ги отвлекат. За капак и оромската полиция участва в схемата, така че няма на кого да се оплачеш. Собственикът на хотела в който съм отседнал ми разправя как отишли на купон в петък вечер в съседния полукурортен град Бишофту и как полицаите нещо се заяли с това къде са паркирали и ги пуснали след като платили откуп по около 500 долара на човек. Приятели на собственика на хотела му казали, че е минал метър, защото на други искали по 5-10,000 долара.

Тъй като не вярвах оромските селяните около мястото където летях тандеми толкова бързо да са се бандитизирали, то предложих на партньорът ми в тандемите - Марко да отидем на място, да литнем и да проверим. Марко е италианец от Доломитите с туроператоска фирма в Етиопия, женен за етиопка, имат две деца. Отидохме, литнахме, никакви проблеми. Слязохме долу до новостроящата се църква, където понякога кацам. Последния път местните искаха много пари за да ми поносят раницата и се получи някакво напрежение. И там всичко бе нормално. Дарихме пари за църквата. Един поп ни покани. Нахраниха ни в някаква обща кухня. После ни заведе в един двор, където стотина жени облечени в бяло белеха лук и приготвяха храна. Пред тях имаше едно параванче, където да не обидим домакините трябваше да се изкъпем голи. Един отгоре обилно поливаше с канче с вода от един бидон. Приличаше на нещо като ритуал по пречистване, покръстване.
С мястото за тандеми всичко бе наред. Етиопия все още е пълна с пасторални картини. Хора орат или вършеят ожънатото с воловете. Жънат реколтата на ръка със сърпа. Не е възможно тези хора да се развалят толкова бързо, въпреки че тук таме се появяват трактори и пръскачи с хербициди. Лошотиите са в големите градове и около тях. Там се генерира злото.
....

Преди няколко вечери се опитаха да ме оберат почти пред хотела ми. Не беше късно, някъде около 7 и половина. Улицата ми е доста оживена и осветена. Когато се стъмни гледам да ходя по средата на улицата, да не ме изненадат от някой тъмен ъгъл. Но сега трябваше да отида към тротоара заради трафика от коли. Там, покрай една спряла лада такси един човек бе с гръб към мен и говореше нещо по телефона. После направи крачка назад и уж неволно ме блъсна. Почна да ми вика "Sorry, sorry", но едновременно с това ме хвана здраво заръката. Друг, отпред се опита да ми хване другата ръка. Отзад идваше трети, а от ляво ме блокираше ладата. Успях да ги разбутам и да се отскубна в посока улицата, трафика и оживлението. Погледнах ги. Развалени зъби. Кървясали очи. Не ме подгониха, вероятно заради хората наоколо. Прибрах се в хотела, благодарен, че си имаме охрана, че си имам своето убежище.
Случката доста ме изненада, заради координираните им действия. Това не беше група от трима, които идват към мен или аз към тях. Изглеждаха като съвсем независими един от друг случайни минувачи. Вероятно това, което ме спаси бе че бързото ми ходене затруднява прихващането и това че бяхме на оживена улица. Психологически ме стъписа за 1-2 секунди и това някой да ми се извинява за нещо и в същото време да ми посяга. По делата ще ги познаете... Ама трябва бързо да разпознаете думите от делата, особено когато сме дресирани с прекалено много думи и възпитание.
Чувал съм за случаи, когато някой местен или чужденец се разминава с двама, единият го сграбчва отзад, докато другият му претърсва за секунди джобовете. Надявам се скоро да не почнат да вадят ножове и пистолети.
....

В Адис и Етиопия върлува неприятна инфлация. Храната е поскъпнала. Същевременно, парите които искам за тандемен полет, около 50 долара, са колкото получава един чиновник или продавач в магазин на месец. Явно инфлацията и кризите са един от механизмите при който бедните стават по-бедни, а заради беднотията на другите богатите стават по-богати. Уж с глобализацията обещаваха светло бъдеще за човечеството, но взаимосвързаността на пазарите също така може да бъде и проводник на кризи и мизерия. Особено за тези на дъното на пирамидата, които нямат натрупани тлъстинки и буфери.
....
Явно няма да има много тандемна работа тая година. Освен, че хората ги е страх да излязат от Адис, също така не могат да си позволят луксове като летене. Подобно е и в Кения, където за да запазят клиентите си от среданата класа трябваше да намалят цената на тандемните полети.
Тандемите и изкарването на пари не ми е толкова важно, колкото перспективата. Това, да откривам нови места, които да ме зареждат с мечти за бъдещи полети. Също така, времето ми е по-скъпо от парите и затова често затъвам финансово, защото съм си формирал един житейски поток на качествени събития, който не искам да прекъсвам и нарушавам.

В съседен Судан избухна пълномащабна гражданска война, когато правителството искаше да разоръжи една милиця и да я интегрира във военните структури и полиция. Тази милиция бе свързана с геноцида в Дарфур, където арабите искаха да изчистят Судан от черните. Сега се случват подобни етнически прочиствания и лошото е, че милицията почва да печели.

След войната в Тигрия, правитеството на Етиопия допусна голяма грешка, когато поиска да разоръжи Фано - милицията на Амхара, която помагаше на правителството в спиране на тигрийските бунтовници. Поне да бяха изчакали няколко години мир, когато хората сами щяха да зарежат оръжията и да се върнат към цивилния живот, който им изкарва парите. Раните от тигрийската война бяха все още пресни и бе глупост да мислиш, че хората бързо забравят и ще си подарят оръжията, които сами си бяха купували. Сега има кървави сблъсъци в различни части на Амхара. Обявено е военно положение. Атаки с дронове. Наскоро отвоюваха любимата ми Лалибела. Ситуацията е много по-лоша отколкото войната в далечна Тигрия, защото Амхара общността са в основата на Етиопската идентичност. От тях идва езика, историята, императорите, победите.
Оромците са нещо като славяните в България. Slav, slave. Те са красиви, плодовити, но държавността идва от прабългарите, респективно от амхарците. Оромците мразят амхарците, защото столетия са им били роби, а сега са мнозинство. Подема на оромците е бил основно когато са приемали исляма и са ползвали арабските нашествия за да натирят амхарците в непристъпните планини. С упадъка на ислямската цивилизация източно православните амхарци се разрастват, християнизират част от оромците, но системата на робство и крепосничество си продължила да съществува официално до първата световна война, а неофициално и до по-късно.
Сегашния министър-председател Аби Ахмед, чието избиране донесе спокойствие след Оромските протести и който получи нобелова награда за мир след мира с Еритрея, вече губи популярност. Оромците уж му се радват, защото е един от тях, защото сега се опитва да смачка Амхарците, но по-голямата истина е че Етиопия все още не е узряла за свобода и демокрация. Свободата на словото води до превес на по-шарените и кресливите. В Етиопия има над 90 етнически групи, които говорят 80 езика. Представете си каква какафония настава. Всеки иска нещо. Етиопия ври и кипи. Религията, кротката пасторална атмосфера, селския бит и спомените от полицейските репресии все още държат голяма част от обществото в някакви граници, но потенциала за конфликти расте. Обществото се индивидуализира и се губи спойката.
........

Времето става все по-хубаво за летене, а аз не знам къде да ходя да летя. На север в Амхара и Тигрия не става заради войните. На запад към Гамбела пак има някакви кървави конфликти и епидемия на малария. На югоизток към Сомалия пък има проблеми с ислямистите от Ал Шабаб. На североизток, към Афар, новата щуротия на правителството е, че заговори че на 120 милионна Етиопия й се полага да има морско пристанище, например Асаб, който е в Еритрея. Там са Афарците, а те са доста войнолюбиви и веднага изкочиха с някакви изявления.

Единственото спокойно място ми остават миналогодишните открития в ЮЗ Етиопия, но и там зоната е поорязана, заради допълнителни етнически конфликти. Там ще ходим с БГ групата, която се заформи по Нова Година.

Междувременно се възползвах от затишието по време на преговорите между Етиопското правителство и Армията за Освобождаване на Оромия и отидох да изследвам разни места в сърцето на Оромия - Робе и планините Бале.
Планините Бале са около 4000 метра не са ми толкова интересни, защото са обли и често забулени в облаци, но перифериите на платото около тях разкриха нови места за летене.
Такова се оказа Гасера - градче на ръба с кални улици заради скорошните дъждове, но всъщност като се раздигат облаците става доста красиво и зелено. Нямам търпение да го литна като стане по напечено.

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

За съжаление не си взех фотоапарата заради риска от отвличане. Та снимките са правени с телефон и едно гопро.

_________________
www.nest.bg


Върнете се в началото
  Профил    +13 / -0 
 
 Заглавие: Re: Етиопия 23/24
МнениеПубликувано на: Нед Ное 26, 2023 4:26 pm 
Offline

Регистриран на: Пет Мар 05, 2004 4:52 am
Мнения: 2296
Местоположение: Сопот
Име: Николай Йотов
И едно ТВ предаване в което участвах тази седмица по една от големите телевизии, което показва живота на разни чужденци, които живеят в Етиопия.
Мисля, че се получи добра реклама за парарапланеризма в Етиопия и се надявам, че ще намали шансовете да ме отстрелят някъде:

https://m.youtube.com/watch?v=DsADiiJ9W3o

Използването на парамотори от Хамас за военни действия и убиване на хора в Израел е грозно петно върху парапланеризма, което реално застрашава нашата свобода и сигурност. Сега, всички пилоти трябва да си удвоим усилията да популяризираме парапланеризма като нещо хубаво, полезно, възвишено. Трябва повече да говорим за спорт, да организираме и участваме в състезания, като една миролюбива форма за съревнование и зачитане на различните от нас. Нека, въпреки рисковете, да летим още по-яко, да имаме още по-невероятни приключения, да правим още по-хубави клипчета и фотографии. Някой някога е казал, че красотата ще спаси света и това става все по-актуално днес, когато светът се пълни с грозотии. Красотата е пътят към любовта, към това да се учим да обичаме всичко и всички, въпреки всичко и всички. Така, дори и да не успеем да спасим света, поне ще спасим себе си.

_________________
www.nest.bg


Върнете се в началото
  Профил    +10 / -0 
 
 Заглавие: Re: Етиопия 23/24
МнениеПубликувано на: Вто Дек 05, 2023 3:26 pm 
Offline

Регистриран на: Пет Мар 05, 2004 4:52 am
Мнения: 2296
Местоположение: Сопот
Име: Николай Йотов
Преди седмица се разходих до планината Уечеча, западно от Адис пътувайки евтино с обществен транспорт. Е, походих си, но то си е полезно, че много се залежах пред компютъра напоследък в писане на статии за учениците ни. Качих се на познатия старт от който преди време с Ясен стигнахме двете целуващи се езера до Амбо. Литнах, помотах се, но като видях че почвам да тъна кацнах на една тераса за да катеря по-малко за следващия опит. Следващото излитане бе право в термиката и отпраших на СЗ където открих интересен терен за летене - уж плато, но с дълги обли ридове по 2-300 метра високи и плоски широки тревисти долини между тях. След около 50 км стигнах границата на условията и пуснах на ЮЗ към Гинчи и Амбо, но не след дълго ми свърши батерията на вариото и тъй като долу бе още зелено и трудно за вадене от ниско реших да не се забивам в оромските територии ами се върнах към близкото градче. Дълго се чудех къде да кацам. Можеше да е близо до асфалта по пътя за Адис, но добре че не го направих, че имаше военни и полицейски патрули, които пак ще ме върнат към градчето, така че кацнах на стадиона до местното училище. Да съм по-близо до полицейския участък като ме арестуват и да ми губят по-малко времето, та да успея да се прибера в Адис по светло. На стадиона играеха деца и добре че имаше учител, който ги дисциплинира, докато сгъвах бързо. Полицаите дойдоха, натоварихме се на една двуколка теглена от охранено конче и айде в участъка. Там си го знам репертоара, разрешения, клипчета, демонстрация на непукизъм - прозявки, събух си обувките да си проветря краката и миризливите чорапи. Имаше един дето бе по-напорист. Явно се притесняваха да не съм излетял от Амхара, която не е далеч. Успокоиха се като казах че съм излетял от границата на Адис и Оромия т.е. не идвам от опасна посока. Все пак трябваше да звъня на шофьора от туристическата компания на Марко да му обяснява що е парапланеризъм и има ли той почва в Етиопия. Чакахме още някакъв шеф, а между временно се задявахме с полицайките с калашници. Една даже поиска да дойде с мен в България, друга бе екзотично красива с леко дръпнати котешки очи.
Пуснаха ме. Хванах един странно празен автобус с трима младежи, но нямаше проблеми, оставиха ме на пътя за Амбо. Един полицай ми спря маршрутка за Адис и се прибрах обратно в хотела.
...
Условията за летене след дъждовния период са доста характерни - силно мътна атмосфера от повсевместното изпарение от зеленината. Термиките бяха слаби и меки. В началото на деня бяха балончести, с къси цикли. Нямаше една дълга термика с която да се извадиш отдолу до горе. Към края на деня, под по-големите облаци термиките се засилваха и се оформиха конвергентни улици и пити. Над облаците небето ставаше ярко синьо.
...
Учудваща е параноята на хората от Адис спрямо външния свят, спрямо собствената им страна. Слуховете и страхът имат свойството да се разпростират като коронавирус. Въпреки рисковете, почвам да възприемам полетите си като набези в земите на страха и невежеството. Преди полета мислех тази част от Оромия за потенциално опасна. След полета сякаш отворих нова врата. Сякаш с кацането си в това градче си оставих визитката: I'll be back! SkyNomad
...............................

Когато пътувах към Гасера в Оромия шофьорът на автобуса се нави да пусне малко от мойта музика. Ей, какво ли не опитвах - класика, джаз, поп, рок, български фолклор, туарегска музика от Сахара, даже музиката на братовчедите им Борана в Кения. Искат си тяхното и тва е! Не откинят.
По същият начин в края на 60-те Мулату Астатке докарал джаз музиката в Адис, но местните се противопоставяли, защото замърсявал традициите. Мулату смесил джаз с етиопски ритми и инструменти и така се родил великият етио джаз. Естествено, когато комунистите дошли на власт забранили всичко чуждо, джазмените избягали по Америка или спрели да свирят, но като паднал дерг режима в началото на 90-те, етио джазът избухнал с пълна сила.
.......

Всяка зима идвам в Африка, обикалям дивотията в търсене на нови места за летене, но зареждам и с култура.
Понеделник вечерите в клуб Фендика са специални с техните джем сесии, когато осъзнаваш че една трета от хората около теб са музиканти, нахъсани да свирят и пеят, да са част от вайба. Някои идват от различни части на света, вероятно търсейки вдъхновение от Африка, от където почва всичко. Снощи имаше един рапър от Ню Йорк и въпреки, че рапът не ми е любим, за момент се получи добро съчетание с тромпетиста от Судан. После почнаха да свирят етио джаз, който бе такъв контраст - като нежен мехлем за мозъчните натъртвания от рапа, събуждайки онова благородно, блаженно приемане на живота, с всичкото добро и лошо.
.......

https://www.youtube.com/watch?v=MGL-SBzp9KA (Ethiopiques Vol.4)

https://www.youtube.com/watch?v=5y3JU5ZMg5Y (Mulatu Astatke - New York-Addis-London)

https://www.youtube.com/watch?v=mo5QywHt5fo (Ethiopian Jazz w/ The Grey Area [Through The Years])

https://www.youtube.com/watch?v=XdbcIYZK5nU (Heywete)

_________________
www.nest.bg


Върнете се в началото
  Профил    +10 / -0 
 
 Заглавие: Re: Етиопия 23/24
МнениеПубликувано на: Вто Дек 26, 2023 5:12 am 
Offline

Регистриран на: Пет Мар 05, 2004 4:52 am
Мнения: 2296
Местоположение: Сопот
Име: Николай Йотов
Коледа и Нова Година са прекрасни в Етиопия, защото са най-обикновени дни. Тихо, спокойно, без драма и задължения да сме щастливи.
Вчера почна ET BG Тура с Ясен, Джолев и Джамяров. Едно 100 км прелетче от Адис до целуващите се езера Дънди за една Озон фото сесия. За първи път от както летя си купих чисто ново крило - Зеолайт 2 и съм много доволен - твърдо, стабилно и с добро планиране на спийд и срещу вятъра. Е, сбруята ми е поскъсана и обувките ми стърчат през чохъла, но не може да съм 100% лъскав, трябва да остане нещо номадско.

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

_________________
www.nest.bg


Върнете се в началото
  Профил    +9 / -0 
 
 Заглавие: Re: Етиопия 23/24
МнениеПубликувано на: Пет Яну 19, 2024 7:43 pm 
Offline

Регистриран на: Пет Мар 05, 2004 4:52 am
Мнения: 2296
Местоположение: Сопот
Име: Николай Йотов
Новогодишното ни приключение в южна Етиопия се оказа най-якото за всичките тия години.
Всеки ден по 100 км прелети до нов старт.

история на английски: https://www.skynomad.com/news/south-eth ... 4-new-year

Слайд шоу със снимки: https://www.youtube.com/watch?v=DpspNlnUfY4

галерия: gallery/thumbnails.php?album=274

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Благодарности на Ясен, Джолев и Джамяров!
Догодина пак.

_________________
www.nest.bg


Върнете се в началото
  Профил    +8 / -0 
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 5 мнения ] 

Часовете са според зоната UTC + 2 часаВие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения

Търсене:
Иди на:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Преведено от: SEO блог на Йоан Арнаудов