niki написа:
Списък на тандемните пилоти, които са забелязани да се приземяват през 2022:
...
10. Даниела Димитрова (Дънди)
...
За хората, които не познавам не коментирам, но ми е интересно, кой точно е забелязал "Даниела Димитрова (Дънди)" да се приземява на поляната след като цяло лято се възстановяваше от травма и пролетя соло чак края на есента (не на Сопот)?
Жалко, че бяхме на друга локация и не присъствах, но ми е интересно дали някой провери достоверността на цената, която човека е обявил? То сигурно има бали и от 500 лева, ама може да има и от 20. Не казвам, че човека лъже, ама да не стане така, че да излезе по евтино да купим 60 бали и да му ги занесем, отколкото да му ги платим.
За бройката (60) не коментирам, защото няма как да знаем точно, но също съм скептичен.
И все пак - най-големите бали, които съм виждал (120 х 120) тежат между 200-300кг, според състава.
60 бали х 200кг = 12 тона
Аз трева все съм виждал, ама 12 тона си мисля, че не съм виждал (камо ли 18).
Чудя се, как така всички земеделци в Добруджа не са се усетили да сеят трева, а сеят жито, след което вървят множество разходи по инвентар, семена, торове, препарати, кражба и тн.
Та тя и математиката не излиза :
Не съм експерт, но все пак съм местен и имам доста познати, та си позволих да питам:
Добива на пшеница в Добруджа е 650-700кг. / дек. (не бива да се бъркат плодородността в Добруджа и плодородността около Сопот - на едното място земята е предимно 2ра или 3та категория, докато кацалаката е 9та).
Последната реална сделка за която ми разказаха е била при цена от 500 лв. / тон, от които близо 50% отиват за разходи още преди да е била продадена пшеницата.
Сметките показват доход между 162,5 лв. и 175 лв. на декар. (при почти целогодишен труд)
От друга страна, вие казвате че добива на човека от 26,5 дка е 2700лв (тук дори не коментирам, че реално използваемите площи са поне 25% по-малко) или 101.89 лв / дка с далеч по-малко труд, техника и работна ръка.
Дори и това да е цялата истина, аз не познавам човек, който да предпочита да изкара 160лв с цяла година бъхтене вместо 102 с 2 седмици работи през годината (тук говоря само за "земеделие". Работата по животните е друга бира.)
Обаче това не е цялата истина. Ако броим и следните фактори:
* поне 25% по-малко добив от Добруджа (реално е още по-малко)
* поне 25% по-малка площ от кацалката, заради храсто-дървовидния пояс, палаткаджиите, въздухариия, мото-събора, волейболната мрежа и всички играещи, бетонния постамент в източната част, бягащите деца и кучета и др., към които нямаме касателство
То излиза, че или е далеч по-изгодно да се "гледа" трева вместо зърно и сума ти земеделци си блъскат главата, че са станали милионери вместо милиардери, или някой се опитва да ни прави на луди.
Аз за себе си знам кое е вярното, вие преценете според вас как е.
Далеч не ми е целта да хленча и да руптая срещу плащането. Само казвам, че се подиграват с вас
Да се върнем на по-важния въпрос: Кой точно на срещата говори за "приятелски дух", "дружолюбен и конструктивен разговор" и "задружие" между "конкуренти" и в следващия момент вмъква името на Даниела Димитрова ни в клин, ни в ръкав, при положение, че поне 5 души от изброения състав знаят за въпросната травма ?
Много ми се иска да обсъдя с този човек откъде идва объркването.
ПС: Да ви успокоя - травмата не е от летене, а и тя лично беше съгласна веднага да се включи, въпреки, че е летяла не 20, а 0 тандема на Сопот.