Leonardo | ФОТО
Дата и час: Пон Сеп 20, 2021 4:54 pm

Часовете са според зоната UTC + 2 часа
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 6 мнения ] 
Автор Съобщение
 Заглавие: Загинал чех над х.Соколна
МнениеПубликувано на: Сря Сеп 02, 2020 4:57 pm 
Offline

Регистриран на: Пет Мар 05, 2004 4:52 am
Мнения: 2182
Местоположение: Сопот
Име: Николай Йотов
Днес сутринта двама чехи дойдоха в клубът за съдействие относно изчезнал техен приятел, който са видели последно към 3 часа вчера, Северно от х. Сокола ниско над терена опитвайки се да излезе от планината при силен Ю вятър. От ПСС Сопот ми казаха да звънна на 112, за да уведомят централата и полицията. Там към 9:30 приеха сигнала и съответно ми се обадиха от двете инстанции за повече информация. След час и нещо от приятел от системата на ПСС разбрах, че нищо няма да предприемат, защото сигнала ни е за изчезнал човек, а не за инцидент. И друг път имаме проблем с това да не се реагира на наши сигнали и притеснения за това че някой може да е попаднал в ротора и турбуленция, а да се чака категорично потвърждение от очевидец до падналият, че трябва да се действа.
Както обичайно в България всеки трябва да се спасява поединично.
Прозвънях, няколко човека и предложих на чехите три опции:
- да огледаме мястото със самолетче от Казанлък за около 300 лв на час.
- да се приближим максимално с джипка до предполагаемото място на инцидента и с ходене и летене с нашите крила да претърсим наоколо.
- да облетя района с един стар парамотор, който не е пален от години.
Те избраха вторият вариант - джипката.
Така, докато дойде и тръгнем стана обед и тъй като настояваха да задействаме полицията, които да задействат мобилните оператори за GSM локализиране, то това ни забави още.
През нощта един от чехите бе получил delivery status, на едно от съобщенията си към изчезналият. То може и да е от негово движение, но може и да е от естественото шарене на обхвата.
Тъй като живеем в демократична държава и не може току така да се локализират свободните граждани (а само интересните за власта хора), то опитите ни да задействаме процедура за издирване на изчезнало лице отнеха повече от час, а през това време трябваше да вършим работата на ПСС да издирваме и евентуално спасяваме пострадал с живото застрашаващи травми, то зарязахме бюрокрацията и продължихме с джипката към Скобелево.
Там на бариерата към парка убедихме да ни пуснат и се качихме над гората до тревните била с овчарниците. Познавам донякъде района, защото от там тръгна едно от Транс Балкан състезанията.
Овчарите нищо не бяха видели и ние се разделихме по двама да огледаме склоновете на дерето, където бе видян последно. Не след дълго, тези отсреща видяха крилото по нашия склон и ни насочиха към него. Бързо стигнахме до него. Лежеше по гръб с краката нагоре по склона, а главата му бе завита с парапланера. Когато опитах да я отвия за да търся пулс и дишане видях, че плата на крилото бе залепнал за устата му, а по лицето му имаше тъмни петна. Вероятно бе умрял още предният ден при падането. Удара вероятно е бил жесток, с много въргаляне, защото още 10-20 метра по нагоре имаше следи от кръв по камъните.
Казваше се Ярослав, висок, здрав и симпатичен човек на около 35 години, миналата година му се бе родило детенце.
Изводи:
- тази пролет имаше случай на пилот издухан от силен южен вятър по билото на планината с падане и счупвания
- мястото на инцидента е доста навътре в планината и дори и да не е паднал от ротора и турбуленцията, пилота не е имал шанс да излезе от планината. По-добре е да се избере място за безопасни кацане по облите тревисти била, вместо да се рискува излишно с излизане покрай скалисти ридове.
- свободата на която се радваме в летенето носи своите рискове - понякога се случва някой да кацне по билата и да се прибере късно или на другият ден.
- въпреки това трябва да се тревожим ако някой ни липсва и по навреме да го търсим.
- live track го има безплатно за всеки умен телефон и няма причина да не го ползваме.
- поради своята монополна позиция на територията на България, държавата не е особено мотивирана да се самоусъвършенства - например за спешно GSM локализиране на вероятно пострадал. На задължителните курсове по долекарска помощ ни учат колко са важни първите часове след инцидент, но тук няма разработени процедури за бързо действие. Въпреки професионализма и това, че спасителите са много свестни хора, смущаващо е че сами трябваше да си търсим човека.

Делото за спасяване на давещите се е дело на самите давещи се!

_________________
www.nest.bg


Върнете се в началото
  Профил    +7 / -0 
 
 Заглавие: Re: Загинал чех над х.Соколна
МнениеПубликувано на: Сря Сеп 02, 2020 7:44 pm 
Offline

Регистриран на: Нед Апр 23, 2006 6:04 pm
Мнения: 1158
Местоположение: Велико Търново
Име: Ивелин Калушков
Още няколко извода:

Спасителните служби сами по себе си могат да бъдат еефективни, но са оковани в бетонната дебилност на администрацията и държавният апарат. Следователно - при инцидент ако не си загинал на място, държавата мащеха спокойно може да те довърши особено ако нямаш приятели под ръка.

А сега и извода - при инцидент с изчезнал, по добре е да излъжеш че ти се е обадил от района в който трябва да се търси и ти е казал че му е нужна помощ отколкото да казваш че търсиш изчезнал човек! Украсяването на историята че са примерно няколко човека в беда също може да не е излишно - по вероятно някой да си размърда задника - в последствие все някой ще се оправдае че не е разбрал бройката но поне да има действия.

Преди няколко години беше спретната хубава PR акция в района на джендема за търсени на 3 изгубени хлапета които след 3 дена излязоха от гората сякаш не са влизали в нея, тоест всичко може - въпроса е как да се мотивират власитите, ако трябва да ги лъжем ще го правим, поне аз бих!

Бог да прости човека и съболезнования на близките му!

_________________
"Успехът не е траен, провалът не е окончателен, важна е волята да продължиш напред!" - сър. Уинстън Чърчил

Independence Dragon 3 M (бяло, черно, червено)/Advance Impress 2+
Aerodyne Massai M (червено, жълто, оранжево)/Advance Impress 2+
Advance Omega 8 - 27 (бяло, жълто, зелено)/Advance Impress 2+

Advance Omega X-Alps - 25 (зелено, бяло, синьо)/Advance Impress 2+

Изображение


Върнете се в началото
  Профил    +5 / -0 
 
 Заглавие: Re: Загинал чех над х.Соколна
МнениеПубликувано на: Сря Сеп 02, 2020 11:39 pm 
Offline

Регистриран на: Нед Авг 21, 2016 10:21 am
Мнения: 28
Местоположение: София
Име: Иван Матеев
Според мен би било добре да се направи едно общо описание на условията за летене в Сопот и може би като цяло южните склонове на Стара Планина и да се пусне тук, в международния форум и някъде другаде, където да може да достигне до повече хора. Може да бъде нещо като наръчник за безопасно летене във въпросната зона. Очевидно условията там често изненадват неопитни или незапознати с условията пилоти и затова често има инциденти. Самия аз като съвсем неопитен пилот съм правил грешката да отида там в условия на сух въздух, високо атмосферно налягане и умерен Ю-ЮИ вятър и резултата беше, че се размятах един час като прани гащи във въздуха и след това кацнах толкова мокър от пот, все едно бяха изляли кофа с вода върху мен. Подобни случки съм имал в началото и на Златица. Въз основа на тези ми приключения съм си изработил правила за Сопот, които в активния сезон винаги спазвам: Не летя там, когато е синьо, избягвам да летя на по-силни ветрове с южна компонента, както и когато е чист И или З. Много обичам да летя когато има слаб С, СЗ, или СИ основен пренос.

_________________
NOVA Sector


Върнете се в началото
  Профил    +2 / -0 
 
 Заглавие: Re: Загинал чех над х.Соколна
МнениеПубликувано на: Чет Сеп 03, 2020 12:17 am 
Offline

Регистриран на: Нед Апр 23, 2006 6:04 pm
Мнения: 1158
Местоположение: Велико Търново
Име: Ивелин Калушков
Трудно е да е напише наръчник за цялата Стара Планина при всевъзможни условия. Много по важно е да се набляга на личното усъвършенстване на разбиранията на пилотите за времето и терена.
Примерно - по отношение на правилата които си изброил - някой от най-добрите дни са на синьо - пропускайки тези дни защото мислиш че е лошо пропускаш и добри дни - синьото небе значи просто че термиките не кондензират - причините за това обаче могат да са 100. От друга страна Сопот при СЗ пренос дори и слаб може да бъде опасен в едни случай и прекрасен за летене в други.

Наблягайте на разпознаването на комбинациите от метеорология и особености на терена - няма магическа формула за безопасно летене - всичко е относително.

Вчера летях заедно с човека който е загинал, бях в същите условия, в същият въздух и за съжаление по време на инцидента съм бил доста близо до него ,но не съм го видял (не че това би променило нещо) - според личните ми впечатления условията не бяха особено турболентни, макар да бяха трудни, бавни и накъсани термиките. От друга страна виждах хора наоколо които се навираха на места на които аз за 15 години летене на Сопот никога не съм си позволявал да влизам - особено в трудни дни.
Много хора в днешни дни очакват че магически можеш да им предадеш знанието за всичко и всяка ситуация в която могат да изпаднат - реалността е че понякога трябва малко "common sense", малко мислене, малко анализ и малко знания - и способността да комбинираш всичко.

_________________
"Успехът не е траен, провалът не е окончателен, важна е волята да продължиш напред!" - сър. Уинстън Чърчил

Independence Dragon 3 M (бяло, черно, червено)/Advance Impress 2+
Aerodyne Massai M (червено, жълто, оранжево)/Advance Impress 2+
Advance Omega 8 - 27 (бяло, жълто, зелено)/Advance Impress 2+

Advance Omega X-Alps - 25 (зелено, бяло, синьо)/Advance Impress 2+

Изображение


Върнете се в началото
  Профил    +8 / -1 
 
 Заглавие: Re: Загинал чех над х.Соколна
МнениеПубликувано на: Чет Сеп 03, 2020 1:21 am 
Offline

Регистриран на: Нед Авг 21, 2016 10:21 am
Мнения: 28
Местоположение: София
Име: Иван Матеев
Идеята ми е по някакъв начин неопитните пилоти и чужденците да бъдат предупредени, че зоната, в която най-често се лети от Сопот има определени специфики и в дадени случаи може да бъде опасна. Вие като хора, които сте там за дълги периоди би трябвало да знаете най-добре кога става опасно, особено за неопитни и незапознати. :roll:

_________________
NOVA Sector


Върнете се в началото
  Профил    +2 / -0 
 
 Заглавие: Re: Загинал чех над х.Соколна
МнениеПубликувано на: Чет Сеп 03, 2020 8:54 am 
Offline

Регистриран на: Нед Май 15, 2011 11:01 pm
Мнения: 170
Местоположение: Плевен - София
Име: Тихомир Иванов
В петък, когато базата беше в долните слоеве на стратосферата се засякох с един от чехите (с Аксис Венус) на Ботев и ми направи впечатление колко некомфортно ниско летеше. На Кръстците посока Купена се доизвадих до 2800 и после пообръснах терена на Амбарица за да се пусна по рида със Сопотските купени, а въпросният чех през цялото време бра билки и стържеше над такива чукари и дълбоки дерета, че ми беше кофти дори да го гледам. Условията бяха силни с хубави кумулуси с база 3200, но не бих казал турбулентни и въпреки това аз не бих се вкарал в такова оцеляване, е ли пък на главното било. Най-малкото нямаше нужда, защото условия бол. Не си беше оставил никакъв марджин в случай на евентуален шамар, а в то в района шамари да искаш. Дори като се върнах на старта и всичко живо се вадеше до над 3к въпросният Аксис продължи да се навира в деретата западно от старта и да бере шишарки. В събота се летеше на запад със стабилен И на синьо. Беше по-турбулентно като на Розино се засякох с двама от чехите и от далече ги гледах от колко ниско пуснаха да пресекат над Христо Даново и почти през цялото време държаха ниско над планината.

Не мисля, че проблемът е конкретно Сопот. То коя да е планина с дълбоки дерета и остри ридове може да те арестува или опакова при силен вятър.

_________________
I believe I can fly..
________________
Skywalk Chili 4 / Limited edition "Yellow"


Върнете се в началото
  Профил    +6 / -0 
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 6 мнения ] 

Часовете са според зоната UTC + 2 часаВие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения

Търсене:
Иди на:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Преведено от: SEO блог на Йоан Арнаудов