Leonardo | ФОТО
Дата и час: Чет Мар 28, 2024 11:49 am

Часовете са според зоната UTC + 2 часа




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 13 мнения ] 
Автор Съобщение
 Заглавие: бъдещето на парапланеризма в Сопот
МнениеПубликувано на: Чет Окт 21, 2021 6:03 am 
Offline

Регистриран на: Пет Мар 05, 2004 4:52 am
Мнения: 2296
Местоположение: Сопот
Име: Николай Йотов
Вероятно почитателите на Сопот са разбрали, че лифта спира да работи за неопределено време. Вчера се качихме с джипка до старта, но по някое време имаше проверка от икономическа полиция срещу незаконна транспортна дейност по сигнал подаден на 112.

Вероятно част от вас знаят, че от миналата есен Манастирската поляна, на която така удобно кацаме до лифта, има нов стопанин - Чавдар - двигателят на хижа Добрила и човекът, който 15 години поддържа тежкият път до старта. Новото е, че наскоро той е взел под наем около 500 дка пасбища, които включват старта на Сопот. Не е трудно да се досетим, че се разиграва сериозен конфликт на интереси. А когато атовете се ритат, магаретата теглят.

Въпреки рисковете да си влоша отношенията с единия и другия, мисля че има смисъл да се обсъждат проблемите или най-малкото да изкажем някакво мнение от позицията си на парапланеристи и активни ползватели на лифта, поляната и старта.

Сопот е уникален и световно известен заради парапланеризма. Не заради туристите, които се качват към хижа Добрила или щъкат нагоре в планината. Не заради рокерският събор, каракачанските сбирки, надпяванията и празниците които се провеждат на Манастирска поляна. Не казвам че са лоши, харесват ми, но такива има на много други места в България. Не е ли по-разумно и по-лесно да развиваш нещо неповторимо? Да, откроиха се много нови места за летене, като Крушево в Македония, което стана фабрика за състезания, но Сопот си остава топ световна дестинация заради съчетанието между планина, лифт, климат, история и култура.

За Сопот парапланеризмът трябва да си остане водещ, свободен, поощряван. Не просто една атракцийка, която продава сладолед и кебапчета, която пълни къщите за гости. За съжаление сегашната траектория на развитие води към лъскав упадък. Няма нови неща. Няма дръзновение. Само бездушни професионалисти.

Например, част от моето желание да организирам състезания в Сопот бе убито от играта на монопол. От ясно заявеното намерение за територия и подчинение. Запазих минимум дейност в Сопот, но пренасочих усилията и творческата си енергия в други летателни занимания и дестинации. На организаторите на фестивала Въздухария също бързо им бе попарен ентусиазма, мечтата да се извисят до нивото на Купата на Икар във Франция. Други, не само в областа на летенето, също са се свили в черупките си и си траят. А животът си минава.

Капиталистическите общества отдавна са разбрали, че монополът е вреден за всички, даже за монополиста. Затова са въвели антимонополно законодателство, създали са антимонополни институции, поощряват обществото и гражданите да изразяват своята позиция. В България трябва още да узреем за тези неща. По-удобно ни е да борим един монопол с друг, да създаваме условия за противопоставяне, да интригантстваме и да гледаме да намажем нещо покрай сеира.

Според мен, стопанин на Манастирска поляна и старта на Сопот трябваше да бъде община Сопот. И без друго повечето масови дейности там минават през нея. Не виждам какъв е проблема Общината да наеме поляната от Църквата, а старта на Сопот да и бъде предоставен от Област Пловдив. За мен старта и кацалката са обществени зони, като един площад или улица. Но щом няма силно изразен публичен интерес и действия, то е нормално да нахлуят търговците в храма.

Ние парапланеристите също не сме цвете за мирисане. Егоистични консуматорчета на псевдо свобода. Оставете ме да си фърча и не ме занимавайте. Да, ама след 20 години старта на Сопот почна да ерозира от твърде много свобода. Преди тревата бе до коляно, а сега се вижда добре петната на наглите тандемни пилоти и на тия дето по ги е страх и излитат малко по-високо, над ротора. Ех, няма ли кой да постави нов ветропоказател на източния край?

Всичко се случва логично и с причина. Ако искаме да променим нещо, то трябва да започнем със себе си.

Тая пролет ходих да снимам едни макове под Сопот. Там срещнах едно овчарче, дето едно време пасеше овцете край Манастирска ливада. Позна ме и ме попита: "Още ли си шеф на фърчащите?". Казах му че не съм и ни никога не съм искал да бъда. Той се засмя и каза: "Аааа, щото много почнаха да падат, а?"

Не се притеснявайте, всичко е наред. Моментът е подходящ да наблегнем на качеството на полета, а не бройката. Сещам се и за притчата за двете бълхи, които се карали на кого принадлежи кучето върху което живеят. Планината е на този, който я обича.

Изображение
Балкана вчера.

_________________
www.nest.bg


Върнете се в началото
  Профил    +14 / -0 
 
 Заглавие: Re: бъдещето на парапланеризма в Сопот
МнениеПубликувано на: Чет Окт 21, 2021 1:28 pm 
Offline

Регистриран на: Чет Мар 17, 2011 12:23 pm
Мнения: 492
Местоположение: София
Име: Ивайло Александров
Имайки предвид местното управление и липсата на корупция в милата родина се съмнявам общината да е най-добрия собственик.
При все, че собственикът на лифта си е частно лице той ще държи всички за :!: :!: независимо кой е собственик на старта и кацалката.
Единственото, което може да се направи, е това, което направиха Въздухария когато ония си показаха рогата - друго място. Да, знам, че няма лифт, ама докато упорстваме да им бъдем клиенти въпреки безумните условия, те ще продължават да наглеят все повече. Като изчезнат клиентите ще изчезне и лифта и те много добре го знаят.


Върнете се в началото
  Профил    +3 / -0 
 
 Заглавие: Re: бъдещето на парапланеризма в Сопот
МнениеПубликувано на: Чет Окт 21, 2021 6:07 pm 
Offline

Регистриран на: Нед Май 15, 2011 11:01 pm
Мнения: 177
Местоположение: Плевен - София
Име: Тихомир Иванов
Както казва поговорката - не е важно на мен да ми е добре, важно е да Вуте да му е зле. Освен ако няма съдебно решение или течащ спор и всичко са просто номерца/инат и т.н. не проумявам кой може да има някаква изгода от спиране на лифта. Но пък губещи колкото щеш. Явно собственикът не разчита на приходите от дейността на съоръжението. Много им здраве на спорещите, Балканът ще е там и много след тях. Даже вероятно ще е по-чист от намаленото човешко присъствие. Златица в последно време е добра алтернатива, може би е време да си поприпомним и Беклемето.

_________________
I believe I can fly..
________________
Skywalk Chili 4 / Limited edition "Yellow"


Върнете се в началото
  Профил    +1 / -0 
 
 Заглавие: Re: бъдещето на парапланеризма в Сопот
МнениеПубликувано на: Чет Окт 21, 2021 8:35 pm 
Offline

Регистриран на: Чет Юли 15, 2010 9:10 am
Мнения: 721
Местоположение: Дупница
Име: Петьо Кюркчийски
Tъжно, много тъжно но не и неочаквано.
Вярно е, че в последно време не ми остава много време за парапланеризъм и даже нямам време да летя на Остроган, но Сопот има специално място в сърцето ми.
Казвам, че не е неочаквано, защото следя "развитието" на парапланеристката общност от години и покрай други важни въпроси си пролича, че въобще не сме единни и не си гоним интереса.
А интереса клати феса и сега ще ни клатят и нас, защото не можем да се организираме и да заявим желанията и намеренията си.
Цялата организация на почти всичко и до колкото има такава, се крепи на неколцина комерсиални пилоти, а доста голяма част от общнста са просто ползватели.
Не знам с какво може да помогне общината, но утре ще говоря с кмета с който сме приятели и ще видя какво ще каже.

_________________
"Там, където има авиация има дух, има българщина!" Ген. Румен Радев - Президент на България

http://www.skyhike-bg.com


Върнете се в началото
  Профил    +0 / -0 
 
 Заглавие: Re: бъдещето на парапланеризма в Сопот
МнениеПубликувано на: Пет Окт 22, 2021 8:21 am 
Offline

Регистриран на: Пет Мар 05, 2004 4:52 am
Мнения: 2296
Местоположение: Сопот
Име: Николай Йотов
Ivailo написа:
При все, че собственикът на лифта си е частно лице той ще държи всички за :!: :!: независимо кой е собственик на старта и кацалката.
Не е така. Първостепенното е старта. Без него няма излитане. Няма полет. Няма парапланеризъм. Как ще стигнеш до този старт - с джипка, пеш или лифт е въпрос на пари, време и комфорт. В радиус от 5-6 километра има достатъчно кацалки. Близостта между старта, лифта и кацалката дава възможност за голям брой полети за повече хора и това количествено натрупване, плюс голямата височина, терена и климата са довели до качественото издигане на Сопот.

RvE написа:
не проумявам кой може да има някаква изгода от спиране на лифта. Но пък губещи колкото щеш. Явно собственикът не разчита на приходите от дейността на съоръжението.
През зимата лифтът работи на загуба. Нека изчакаме до напролет и да видим дали ще има развитие.

Междувременно, още лятото мислех да повдигна въпроса за ерозията по старта. Вместо да се ослушваме накъде ще задуха вятъра, може би сега е добър момент да помислим нещо по въпроса, да напомним за своето съществуване и сме отговорни ползватели, независимо кой ще стопанисва старта и при какви условия.
Например, за качване до отделните части на старта може да ползваме черният път за хижа Добрила и после хоризонтално да подсичаме към тандемния старт, към старта на учениците по-отгоре, към източния старт още по-отгоре и към западния старт най-отгоре. В бъдеще може да се огради с електропастир да не влизат крави и мотористи. Също има нужда от метео станция, тоалетна, пейки и навес.

И за мотивация ето една снимка от началото на века, когато се събраха стари и млади, бедни и богати парапланеристи от цяла България да закопаят един кабел, който разполовяваше манастирската поляна.
Изображение

Предлагам да не се делим на такива които дават, допринасят за дадена кауза и консуматори, ползватели. Всичко с времето си. Всеки трябва сам да узрее за това, кога да дава нещо на другите. Не можем да виним младите пилоти, че искат да летят до откат, но не им се занимава с почистването на даден старт. Не трябва да се улисваме във величаене на старите пилоти, които са позагубили желание за летене, но изпитват удовлетворение и смисъл, когато вършат нещо за общото благо.

И да си припомним формулата на българското чудо през Възраждането, когато е трябвало да се построи някое училище - богатия с парите си, умния с ума си, работливия с труда си.

_________________
www.nest.bg


Върнете се в началото
  Профил    +3 / -0 
 
 Заглавие: Re: бъдещето на парапланеризма в Сопот
МнениеПубликувано на: Пет Окт 22, 2021 3:53 pm 
Offline

Регистриран на: Чет Яну 20, 2011 1:15 pm
Мнения: 79
Това го очаквах за нашите стартове,но за Сопот и то за старта......о Господи!!!
Преди години мой приятел пилот от Швейцария все ни повтаряше" Купувайте си стартовете докато ги има". В бума на строителството с ужас разбирах колко е прав,но за щастие балона се спука и останаха свободни дупки и за нас.Сега събаряме даже остатъците от огради на Топола,или се договаряме със арендатора на Черноморец,а арендатора на Албена откровенно ни изгони...!
В Швейцария клуба около Лозана, за да се сдобият със место за излитане с години се уговаряли с местните селяни в планината Жура над град Ивердон .Накрая са успели само защото двама съселяни имали вражда и единия напук продал местото си на планеристите.Другия пък на пук оставили дори подхранвал високите си дървета до границата,за да пречат на фъркатите.Десетки крила продължават да се окичват на тях и до ден днешен.А ако кацнеш в някоя нива извън кацалките е възможно собственика да извика полиция и да те арестуват,или най малкото да те глобят.
Това че останахме относително бедни ни опази от изкупуване на земята ни,и ограждане на всяко парче като Швейцария.Бедноста не е само лоша,защото ни опазва и от емигранти :D
Ако договорът за ливадата и старта вече е в сила, много трудно ще се върне назад.....и жалко най вече за тандемаджиите.!

Митко Елемент
AIR 4+


Върнете се в началото
  Профил    +0 / -0 
 
 Заглавие: Re: бъдещето на парапланеризма в Сопот
МнениеПубликувано на: Пет Окт 22, 2021 4:24 pm 
Offline

Регистриран на: Сря Авг 31, 2005 8:40 am
Мнения: 1980
Име: Даниел Димов
Момент!!! Почакайте с апокалиптичните сценарии!!!

Станало ли е нещо В ДЕЙСТВИТЕЛНОСТ (освен предположенията) от което да си мислим че няма да можем да летим повече на Сопот ?


Върнете се в началото
  Профил    +3 / -1 
 
 Заглавие: Re: бъдещето на парапланеризма в Сопот
МнениеПубликувано на: Пет Окт 22, 2021 10:03 pm 
Offline

Регистриран на: Нед Май 15, 2011 11:01 pm
Мнения: 177
Местоположение: Плевен - София
Име: Тихомир Иванов
Ако в онази тема за "Окрилен" дето замина по-скоро се пошегувах за агнето, то на призив за доброволно начинание, с което бихме могли да си върнем любимия старт ще се отзова, а и вярвам не само аз. Уви, споделям мнението, че спортът ни предразполага помпане на егото, което от своя страна тласка към консуматорска нагласа, но имаме и добри попадения/тендеции на солидарност и взаимопомощ.

Статутът на Манастирската поляна честно казано не мисля, че е реален проблем, ако ще да я заградят с бодлива тел или даже минират. Както каза Ники около Сопот кацалки да искаш. С метеостанциите мисля, че утъпкахме пътеката тази година с шуменските стартове. За Сопот съм убеден, че пари ще се съберат още по-бързо. Но наистина приоритет №1 е стартът и то най-вече достъпът до него. Добре би било да знаем при какви условия лифтът би заработил отново. Също така добре би било да се знае какво смята да прави стопанинът на Добрила с тези 500дка, които е взел под аренда.

От няколко години забелязвам една тенденция от другата страна на планината в Априлци и околията, където масово се заграждат територии с електропастири, включително през гори и в заграденото я видиш едно-две добичета, я не. Оказва се, че зад всичко това стоят евросубсидии за животновъдство и след някоя друга година като се усвоят кинтите всичко приключва и загражденията и жицата обикновено остават да се валят по земята. Но тези дребни далавери около Априлци поне се правят на много по-ниска надморска височина. Силно се надявам да не е такъв случаят с въпросния Чавдар.

_________________
I believe I can fly..
________________
Skywalk Chili 4 / Limited edition "Yellow"


Върнете се в началото
  Профил    +1 / -0 
 
 Заглавие: Re: бъдещето на парапланеризма в Сопот
МнениеПубликувано на: Съб Окт 23, 2021 11:00 pm 
Offline

Регистриран на: Пон Фев 28, 2011 9:39 am
Мнения: 333
Местоположение: Казанлък
Име: Николай Стоянов
Статия по повод стадата в планините:
https://www.clubz.bg/119120-natsionalni ... dievadstvo

По повод случващото се със старта над Сопот - не е ли време парапланеристката общност да се обедини и представлявана от организацията, която защитава интересите ни да задейства процедура за "защита" на стартовете и "кацалките" като места обособени за тази цел? Крави и овце може да се пасат и 100 метра в страни, но старта за летене с парапланер популяризира спорта и развива туризма. Нека не се случва това, което се е случило с българските летища - да попадат в ръцете на хора, които нямат общо с авиацията и ги ползват като още няколко декара обработваема земя.
Между другото - кмета на Сопот осъзнава ли, че оживлението в градчеро лятото се дължи точно на парапланеризма и наясно ли е, че ако това спре ще се върнат с 20 години назад във времето?!

_________________
http://yahoooooskydance.com
https://www.youtube.com/channel/UCSGoiR72lOMLSLOYCar6oUw

Acro: U-Turn Thriller X3
XC/Hike&Fly: Ozone LM5
XC: Ozone M6
Tandem: Ozone Magnum 2


Върнете се в началото
  Профил    +3 / -0 
 
 Заглавие: Re: бъдещето на парапланеризма в Сопот
МнениеПубликувано на: Нед Окт 24, 2021 8:32 am 
Offline

Регистриран на: Пет Мар 05, 2004 4:52 am
Мнения: 2296
Местоположение: Сопот
Име: Николай Йотов
YaHooooO написа:
По повод случващото се със старта над Сопот - не е ли време парапланеристката общност да се обедини и представлявана от организацията, която защитава интересите ни да задейства процедура за "защита" на стартовете и "кацалките" като места обособени за тази цел?
Ние формално сме обединени в БНАК, парапланеристите са мнозинство като членска маса и като представителство в УС БНАК, но толкова. Участието ни основно е мотивирано с цел запазване на статуквото - максимална свобода с минимални правила, взаимодействия с държавата и формалности като парапро лицензите дето си раздаваме всяка година. С изключение на Даниел, който системно движи състезанията и изолирани включвания като Ирина с Аеробатъл тази година, няма заинтересовани хора които да вършат конкретна организационна работа на доброволни начала.
Когато парашутистите бяха на мнозинство в БНАК, те успяха да се абонират за ежегодно спонсорство от РВД, което продължава и до днес. Авиомоделистите мисля, че също добре се справят с наличната подкрепа от държавата и местните власти.
В нашият случай ние сме се примирили да не чакаме помощ от държавата, не знам дали има въобще някакви пари за въздушни спортове. Единственият работен вариант засега е да решаваме проблемите на парче от най-заинтересованите на местно ниво. Сигурен съм че БНАК ще подкрепи конкретни местни каузи и като се подпише под всякакви официални писма и становища, но толкоз. Местните пилоти и клубове си остават основните двигатели.
Когато преди години купихме нива за кацане под южният старт на Беклемето, ние обявихме че тя може да се ползва безплатно от всички - българи, чужденци, дори и наши конкуренти в парапланеризма. Искахме да дадем пример и към другите клубове и общности да направят същото и така да се получи някаква мрежа от кацалки и стартове из България, която всички да ползваме свободно. За съжаление, освен в Сливен под Синилка, не съм чувал за друга земя закупена или дългосрочно наета за целите на парапланеризма. Години наред убеждавах асеновградчани да купят нива за кацалка под Добростан. Ние ще съберем пари от цяла България, те няма нужда да дават. Трябва само да задвижат формалностите. Даже кмета на Горнослав е парапланерист. Иде криза и не би трябвало да е скъпа земята.
По отношение на стартовете, заради инерцията от социализма, повечето стартове все още са в държавна, общинска, областна или паркова собственост. Заради далаверите с евросубсидии виждаме все повече ограждения и електропастири в планините. Затова, където е възможно е добре местният парапланериски клуб да вземе под наем старта от общината, горското или държавата, както направи Петьо от Дупница с Остроган. Не е задължително да го загражда. Нека пак си минават свободно хора и си пасат овчици. Но ясно да заявим своето намерение да ползваме даденото място. Да го обособим за парапланеризма. Ако няма клуб до даден старт/кацалка, то той може да се наеме от БНАК или някои съседен клуб.
Ако в бъдеще капитализма се усили и държавата почне да разпродава планинините както в Австрия, то ще е по-лесно старта да се откупи от наемателя и ползвателя. Наемането на дадено място за старт не е скъпо и властите обикновено ни симпатизират и съдействат.
Така че делото за спасяване на давещите се е дело на самите давещи се :-)

_________________
www.nest.bg


Върнете се в началото
  Профил    +3 / -0 
 
 Заглавие: Re: бъдещето на парапланеризма в Сопот
МнениеПубликувано на: Нед Окт 24, 2021 4:36 pm 
Offline

Регистриран на: Пон Май 03, 2010 7:59 pm
Мнения: 440
Име: Георги Джамяров
Някога си мечтаех(ме) за очила, които да ни показват термиките.

Сега нямам нужда от тях ;)

_________________
Ссса


Върнете се в началото
  Профил    +2 / -1 
 
 Заглавие: Re: бъдещето на парапланеризма в Сопот
МнениеПубликувано на: Вто Окт 26, 2021 8:57 am 
Offline

Регистриран на: Пет Апр 20, 2012 12:04 pm
Мнения: 608
Име: Милен Димитров
Лакираха седалките.
Лифта ще работи от събота.
Цената е същата.

_________________
https://www.facebook.com/Paragliding4Fun?ref=hl


Върнете се в началото
  Профил    +5 / -0 
 
 Заглавие: Re: бъдещето на парапланеризма в Сопот
МнениеПубликувано на: Вто Окт 26, 2021 10:47 am 
Offline

Регистриран на: Пет Мар 05, 2004 4:52 am
Мнения: 2296
Местоположение: Сопот
Име: Николай Йотов
Много добра новина!
Възможно е да е и заради позициите, които изказахме тук. Форума се чете и от хората от лифта.
Но проблемите си остават...

_________________
www.nest.bg


Върнете се в началото
  Профил    +1 / -4 
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 13 мнения ] 

Часовете са според зоната UTC + 2 часа



Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения

Търсене:
Иди на:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Преведено от: SEO блог на Йоан Арнаудов